Gazete Vatan Logo

Resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur?

Küresel piyasalar, resesyon endişesiyle temkinli başlangıç yaptı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba ve perşembe gün yapacağı açıklamalar beklenirken, Powell’ın açıklamalarının ABD’de resesyon fiyatlamasını güçlendirebileceğinden endişe ediliyor. Peki, Resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur? Resesyon nasıl oluşur? İşte detaylar…

Resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur?

Küresel piyasalar resesyon edişesi yaşıyor. Bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları takip edilecek. Ekonomistlere göre, Powell’ın açıklamalarının ABD’de resesyon fiyatlamasını güçlendirebileceğinden endişe ediliyor. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ülkenin resesyona girmeyeceğini düşündüğünü belirtirken, bankanın enflasyonla mücadelede faiz artışında geç kalmasının ülke ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Peki, Resesyon nedir? Resesyon olursa ne olur? Resesyon nasıl oluşur? İşte detaylar…

RESESYON NEDİR?

Resesyon kelimesinin anlamı “durgunluk” olarak biliniyor. Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır.

RESESYON NASIL OLUŞUR?

Bir resesyondan bahsedebilmek için birbirini izleyen iki çeyrek dönemin olumsuz ekonomik büyüme bildirmesi veya ülke tarafından ölçülen Gayri safi Yurtiçi Hasılanın izlenmesi yeterli olmaktadır. Büyüme oranında gelişen 1 puanlık düşüş neticesinde, 80 ile 100 bin kişi aralığındaki işsiz kitlenin iş bulması imkansızlaşır. Bu süreçte, yatırım eğrileri düşer ve yeni iş kurmayı planlayanlar, bekleme sürecine geçer. Ülkelerin resesyon süreci yaşaması sıklıkla görülmese de 1960-2007 yıl aralığında 21 gelişmiş ülke ekonomisi 122 resesyon yaşamıştır.

Haberin Devamı

RESESYON OLURSA NE OLUR?

Resesyon yaşanması ile beraber ülke ekonomisine ciddi anlamda bir etki yaratır.

- Ülke ekonomisi küçülür.

- GSYH negatif bir büyüme gösterir.

- Ülke para birimi diğer döviz kurları karşısında değer kaybeder.

- İthal ürünlerin fiyatları artış gösterir ve buna bağlı olarak ürünlerden kaynaklanan enflasyon artışı meydana gelir.

- İşsizlik oranı artarken sanayi üretimi noktasında önemli bir düşüş meydana gelir.

- Para ve borsa piyasaları ciddi anlamda zarar görebilir.

Bu gibi etkileri ile beraber resesyon ülke içinde yaşandığı süre boyunca belli başlı bazı problemler meydana getirebilmektedir.

Haberin Devamı

ÜLKE EKONOMİLERİ NEDEN RESESYONA GİRER?

- Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,

- Kişibaşına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,

- İşsizliğin artması,

- Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,

- Üretim faaliyetlerinin düşmesi, gibi sonuçla ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.