Gazete Vatan Logo

Renault zirve yaptı

Renault, Türkiye’nin ihracat şampiyonu oldu parça yetişmeyince fabrikayı 2 gün kapattı

OYAK Renault, 2010’da 41 yıllık şirket tarihinin zirvesine çıktı. Fransız üreticinin en büyük üretim üslerinden biri haline gelen şirket, 2009’a göre üretimini yüzde 11 artırarak 307 bin araçla rekora imza attı. Bursalı üretici aynı zamanda Türkiye’deki tüm şirketler içinde ihracat rekortmeni oldu.

Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, “Ürettiğimiz 307 bin aracın 4’te 1’i iç pazarda satıldı, 4’te 3’ü de ihracata gitti. Geçen yıl yüzde 5 artışla 233 bin araç ihraç ettik. Üretimin bu kadar yoğun olduğu 2010’da mekanik kısmında da Oyak Renault için bir rekor yılıydı. 334 bin motor ve 261 bin vites kutusu ürettik” dedi.

Rekor üretime beklentilerin üzerinde gerçekleşen iç pazar sayesinde ulaştıklarını ifade eden Tunalıoğlu, gelen yoğun talebe karşılık vermekte zorlandıklarını kaydetti. Tunalıoğlu, “Yurtdışından gelen bazı parçalarda sıkıntı çıktı. Üretim bıçak sırtında, saat saat takip ederek gerçekleşti. Parça sıkıntısı yüzünden 3-4 Ocak tarihlerinde fabrikayı tatil etmek zorunda bile kaldık” açıklamasınıw yaptı.

Oyak Renault’nun, otomotiv sektöründe bir kez daha liderliği elde ederek Türkiye’nin en büyük ihracatçısı konumunu sürdürdüğünü ifade eden Tunalıoğlu, 3 milyar euronun üzerinde gelire ulaştıklarını söyledi. Tarık Tunalıoğlu, “2010’da toplamda yine ihracat şampiyonu olduk. Oyak Renault’yu Tüpraş, Ford Otosan ve Tofaş takip etti” diye konuştu.

İstihdam ve üretim artacak

Oyak Renault’nun krizden her zaman güçlenerek çıktığına değinen Tunalıoğlu, şöyle devam etti:

“2011’de Avrupa çok karamsar, yüzde 4-5 arasında pazarın daralacağı tahmin ediliyor. Ama bunun yanı sıra tüm dünya pazarlarında da yüzde 4-5 arasında bir artış olacak. BRIC ülkelerinden sonra Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır ile aralarında Türkiye’nin de olduğu CIVITS denilen pazarlarda büyük artışlar bekleniyor. Biz de bu pazarlarda büyük bir pay bulacağımızı umuyoruz. Bu yıl üretimimizi 2010 yılındaki 307 bin adetlerden daha öteye taşıyarak 320 bin adede yükseltmeyi planlıyoruz.” Tunalıoğlu, üretimdeki artışa paralel olarak yılın ilk yarısında 100’lü adetlerde istihdam artışına da gideceklerini sözlerine ekledi.

Binekte 12’nci kez lider oldu, 100 binlik satışı zorlayacak

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, 2010’da binek otomobilde 12’nci kez üst üste lider olduklarını söyledi. Aybar, “75 bin 834 binek oto satarak yüzde 15 pazar payı elde ettik. Toplamda ise 94 bin 943 adetlik satışla yüzde 12.5 pazar payı aldık. Symbol modelimiz 28 bin 688 adetle Türkiye’nin en fazla satılan otomobili unvanını aldı. 24 bin 838 adet de Fluence sattık” dedi. 2011 yılında otomotiv pazarının 2010’a benzer seviyede gerçekleşmesini öngördüklerini de belirten Aybar, satışların 750-760 bin adet olacağını ifade etti. İbrahim Aybar, Renault Mais olarak 95 bin adetten fazla satış hedeflediklerini kaydetti.

‘Tarihi yılı’ Gladyatör Ödülleri’yle kutladılar

Otomotiv sektörü, rekorlarla dolu 2010 yılını Gladyatör Ödülleri’yle kutladı. Türk otomotiv sektörünün 52 markasını çatısı altında bulunduran Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) başarılı şirket, ürün ve projeleri ödüllendirmek için ilk kez düzenlediği “ODD Satış ve İletişim Ödülleri, 2010 Gladyatörleri” törenle sahiplerini buldu. Törende, “satış” ve “iletişim” kategorilerinde 19 farklı ödül verildi. Satış ödülleri, ODD veritabanındaki yıllık satış miktarlarına göre belirlenirken, iletişim ödüllerinde adaylar www.oddgladyator.com sitesi üzerinden halkoyuyla üçe indirildi, son seçimi uzmanlardan oluşan jüri yaptı.

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotiv sektörünün en prestijli gecesine evsahipliği yapmanın onurunu taşıdığını belirterek, “Ödüllerin, Türk otomotiv sektörünün marka algısına çok önemli katkılar bulunacağına inanıyorum. Ödüllendirmenin sonucunda kullanılacak olan ODD’nin ‘Gladyatörü’ amblemi, sektörümüzün yeni ‘güvenilir ve prestijli’ referans belgesi olacak. Ödül törenimiz, 2010 yılı için coşkulu bir final, 2011 için umutlu bir başlangıç oldu” diye konuştu.

SATIŞ ÖDÜLLERİ

- En hızlı büyüyen hafif ticari araç markası: Citroen

- En çok satılan hafif ticari araç modeli: Ford Transit Connect

- En çok satılan hafif ticari araç markası: Fiat

- En hızlı büyüyen otomobil markası: Alfa Romeo

- En çok satılan otomobil modeli: Renault Symbol

- En çok satılan otomobil markası: Renault

- En çok satılan otomobil ve hafif ticari araç markası: Ford

İLETİŞİM ÖDÜLLERİ

- Yılın TV reklamı: Yeni Citroen C3

- Yılın gazete ilanı: Ford

- Yılın radyo spotu: Subaru

- Yılın dergi ilanı: Infiniti

- Yılın fuar standı: Peugeot

- Yılın PR/etkinlik uygulaması: Mercedes-Benz

- Yılın dijital uygulaması: Fiat

- Yılın outdoor uygulaması: Ford

- Yılın sosyal sorumluluk projesi: Mercedes-Benz

- Yılın entegre iletişim kampanyası: Fiat

- Jüri özel ödülü: VW

- Turkcell mobil pazarlama ödülü: Toyota

Haberin Devamı