Gazete Vatan Logo

Rakıda marka bereketi

Rakı pazarındaki oyuncuların marka atağı üretime yaradı. Gençler ve kadınlar için yeni markaları pazara süren oyuncularla rakı üretimi yüzde 99.8 arttı

Akşamcıdan sonra gençleri ve kadınları da 'müşteri' yapmak isteyen rakı üreticileri, 'aslan sütü' üretimim katladı. Mey İçki, Elda, Burgaz ve Tat-Tariş'in kıyasıya rekabet ettiği rakı pazarında, üretim Ocak-Mart döneminde yüzde 99.8 artarak 16.8 milyon litreye yükseldi. Elda içecek Koordinatörü Egemen Demirtaş, "Firmaların ürün sayısının artması, üretim artışında etkili oldu" diye konuştu. Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı, Altınbaş, Klüp Rakı, İzmir Rakı, Efe Rakı, Burgaz Rakı, Mercan Rakı, Çilingir, Sarı Zeybek, Fasıl Rakı, Ata Rakı ve Rakı Turka gibi markaların yarıştığı rakı pazarında yıllık tüketim 45 milyon litreyi buluyor.

Stoklar tükendi
Yeni ürünlerin mevcut kullanıcı kitlesinin dışında kadınlar ve gençleri de yakaladığını belirten Demirtaş, "Ürün çeşitliliğindeki artış, rakıyı viskiye alternatif olabilecek noktaya getiriyor. Özellikle bazı spesifik ürünlerle rakı, viski yerine tercih edilebilecek noktaya geldi" dedi. Firmaların mevcut stoklarının tükenmesinin de üretimi katladığını belirten Demirtaş, satışların üretime paralel hızda artmadığına dikkat çekti.

Burgaz Alkollü İçkiler Genel Müdürü Metin Pelister, "Geçen sene sahte rakı krizi üretimi etkiledi. Dolayısıyla ilk üç ay rakı sektörü açısından kayıp bir süreç oldu" dedi. Pelister, şöyle devam etti:

"Ancak 2005 yılının geneline baktığımızda sektörün yemden ivme kazandığını görüyoruz. 2000'li yıllarda 70 müyon litre olan rakı tüketimindeki gerileme, pazara yeni markaların girmesiyle yavaş yavaş da olsa artışın başlamasına neden oldu. Bunların yanı sıra, yaz aylarının gelmesi ve ihracat da üreticiler için çok önemli bir potansiyel oldu. Bu da rakı üretimini tetikledi."

Haberin Devamı