Gazete Vatan Logo

Pazar ya batar ya çıkar

Euro Bölgesi, Yunanistan’a 12 Temmuz Pazar gününe kadar süre verdi. AB Konseyi Başkanı, “Bu hafta anlaşmaya varılamaması halinde Yunanistan iflas edebilir” restini çekti. Komşu için kritik süreç başladı.

İflasın eşiğine gelen Yunanistan için acil zirve yapan Euro Bölgesi liderleri, ‘Parti bitti artık reform zamanı’ dedi ve somut bir teklif getirmesi için Perşembe gününe kadar süre verdi. Yunanistan’ın Brüksel’deki acil toplantıya yeni çözüm önerisini yetiştirememesi üzerine Euro Bölgesi liderleri ikinci bir toplantı kararı aldı.

AB üyesi 28 ülkenin liderleri Yunanistan’ın durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı aldı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Pazar gününün verilen son mühlet olduğunu ve bu tarihin Avrupa Birliği tarihinde yaşanan en kritik dönem olduğunu söyledi. Tusk, Pazar günü Yunanistan’ın durumunu netleştirmeye çalışacaklarını belirterek, “Yunanistan’ın sadece 5 günü kaldı” dedi. Bu hafta Yunanistan’la bir anlaşmaya varılamaması durumunda ülkenin iflas edebileceğini belirten Tusk, “Yunanistan’ın iflasının Avrupa’da jeopolitik sonuçları olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Saç tıraşına karşılar

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Pazar gününün Yunanistan’ın kurtarma programı açısından “evet ya da hayır” anlamına geldiğini söyledi. Merkel, Yunanistan’ın bir kısım borcunun silinmesi (saç traşı) tartışılmasının söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de “Umarım Pazar günü Yunanistan için son toplantımız olur. Sağduyunun galip gelmesini umuyorum. Sağduyunun öncelikle Yunan Hükümeti’ne gelmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Ülkem kemer sıkma laboratuvarına döndü
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada reform çabalarına devam edeceklerini söyledi. “2-3 gün içinde detaylı, somut öneriler sunacağız” diyen Tsipras, Euro Bölgesi’ne yine sert çıkışlarda bulunmayı ihmal etmedi ve “Ülkem kemer sıkma laboratuvarına döndü, kabul etmek mümkün değil” dedi.
Kredi için başvurdu
YUNANİSTAN, Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan 3 yıl vadeli kredi almak için başvurdu. Kredinin miktarı belirtilmezken, kararı Eurogroup verecek.

Haberin Devamı