Gazete Vatan Logo

Pazar günü Yunanistan’da yapılacak referandum öncesi anket sürprizi!

Krizde perişanları oynayan Yunanlılar, hükümete karşı isyan bayrağını açtı. Anketlerde ‘evet’çiler yüzde 47 ile öne geçti. Halk, ne olursa olsun ‘euro’dan çıkmak istemiyor.

Pazar günü Yunanistan’da yapılacak referandum öncesi anket sürprizi!

Ekonomik krizi derinden hisseden Yunanistan’da halk, kreditörlerin ağır şartlarını şimdiden kabullenmiş gibi görünüyor. Kreditörler Avrupa Merkez Bankası (ECB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Euro Bölgesi’nin kemer sıkma tedbirlerini 5 Temmuz’daki referandumda oylamaya hazırlanan Yunanistan’da ‘Evet’ sesleri yükseliyor.

Pazartesi gününden bu yana ATM’lerden sadece 60 euro çekebilen, emekli maaşlarının ufak bir kısmı için banka önlerinde perişan olan, ilaç ile benzin sıkıntısı yaşayan ve karnını doyurmak için çöpleri karıştırmaya başlayan Yunan halkı, büyük umutlarla gelen SYRIZA Hükümeti’ne isyan bayrağını açtı. Poll GPO’nun yaptığı son kamuoyu anketine göre, Yunanlılar’ın çoğunluğu Pazar günü yapılacak referandumda kendi hükümetlerine karşı oy verecek. Kreditörlerin dayattığı acı ilacı içmeye razı olan halkın yüzde 47’si ‘Evet’ diyecek. ‘Evet’çiler anketlerde 4 puan öne geçmiş durumda.

Sosyal patlama yakın

Kamuoyu anketinde ‘Avrupa’nın dayatmalarını kabullenmiyoruz gerekirse Euro Bölgesi’nden çıkarız’ fikrini savunanların oranı yüzde 43’e geriledi. Ankete katılanların yüzde 59.9’unun ne olursa olsun Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin parçası olmaya devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Başbakan Alexis Tsipras ile Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in yoğun propaganlarına karşın ‘Evet’ diyenlerin sayısının hafta başına göre artmasında, ülkenin sosyal patlamaya doğru gitmesi etkili oldu. Çaresiz kalan Yunan halkı, adeta isyan noktasına geldi.

Yunanistan ‘euro’dan çıkarsa % 20 küçülür

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılması (Grexit) olasılığını değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) ülke için kabus senaryosunu çizdi. S&P, Yunanistan’ın gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 70’ini temsil eden ‘euro’ sistemi olmaksızın bankaların ve ülkedeki ödeme sistemlerinin işleyemeyeceğini öne sürdü.

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden olası çıkış senaryosunun ülke ekonomisinin geleceğini olumsuz yönde etkileyeceği vurgulanan açıklamada, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılması halinde ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası gelecek 4 yıl içinde yüzde 20 küçülecek” denildi. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılarak Drahmi’ye dönmesi durumunda yeni para biriminin euro karşısında büyük oranda değer kaybı yaşayacağı uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

Komşu’nun eurodan çıkışıyla diğer ülkelerin genel olarak korunaklı olacağını bildiren S&P, hassas durumdaki çevre bölgelerin bir miktar etkilenebileceğini belirtti.

Daha iyi bir anlaşma için ‘Hayır’ oyu verin

İflasın eşiğine gelen ülkesini kurtarmak için yaptığı hamleleri boşa çıkan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın son umudu 5 Temmuz Pazar günü yapılacak referandumdan ‘hayır’ın çıkması. ‘Evet’ çıkması halinde istifa edeceğini söyleyen Tsipras, televizyondan halka ‘Avrupa’nın dayatmalarına boyun eğmeyelim’ çağrısı yaptı. Televizyondan halka hitaben konuşan Tsipras, referandumun Pazar günü planlandığı gibi yapılacağını vurgulayarak, daha iyi bir anlaşma sağlanması için Yunanlılar’a ‘Hayır’ oyu vermelerini istedi. Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerle müzakerelere devam edeceğini kaydeden Alexis Tsipras, Atina’nın Avrupa ‘da kalmak istediğini söyledi. ‘Hayır’ oyunun Avrupa ile kopmak anlamına gelmediğini söyleyen Tsipras, bunun değerler Avrupa’sına dönüş anlamına geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İmza yerine kolumu keserim daha iyi

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Pazar günü kreditörlerin Yunanistan’a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulların oylanacağı referandumdan ‘evet’ çıkması halinde görevinden istifa edeceğini söyledi.

Varoufakis, Yunanistan’ın mali programının tarihte uluslararası düzeyde en büyük başarısızlık olduğunu ifade ederek, “Borcun yeniden düzenlenmesini kapsamayan bir anlaşmayı imzalamaktansa kolumu kesmeyi tercih ederim” dedi.

ATM’den 60 euro çekmek için kuyrukta bekleyip beklemediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Yanis Varoufakis, şunları söyledi: “Kuyrukta beklemeyi küçük düşürücü buluyorum. Bunu yapmayan belki tek Yunan benim. Son zamanlarda çok kısıtlı yaşam sürüyoruz.”

Haberin Devamı

Bankalar uzun süre kapalı kalabilir!

Yunanistan’da bankalar önündeki uzun kuyruklar azalmıyor hatta büyüyor. ATM kartı olmayan emeklililerin maaşlarını çekebilmesi için açılan 1.000 banka şubesinde yoğun izdiham yaşanmaya devam ediyor. Yunan Hükümeti, kreditörlerle anlaşana kadar bankaları kapalı tutmaya kararlı görünüyor. Yunanistan Devlet Bakanı Nikos Pappas, kreditörlerle bir anlaşmaya varır varmaz Yunan bankalarının yeniden açılacağını söyledi. Pappas, bankacılık sisteminin net bir sonuç aldıkları dakikada normale döneceğini ifade etti. Yunanistan’da bankalar Pazartesi gününden bu yana kapalı.

Saç tıraşı şart

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) eski Yönetim Kurulu Danışmanı ve Oxford Üniversitesi Küresel Ekonomi Yönetimi Direktörü Ngaire Woods, Yunanistan’ın krizden kurtarılabilmesi için ana borcunun bir kısmının silinmesi (saç tıraşı) gerektiğini söyledi. Uzun yıllardır Yunanistan ekonomisinin benzer durumda olduğunu belirten Woods, “Yunan Hükümeti aslında asıl kurtarma paketiyle yaşanamayacağını söylerken yanlış değildi” diye konuştu.

Moody’s de notunu çöp yaptı

Referandum kararı sonrası Yunanistan’ın notunu düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları arasına Moody’s de katıldı. Moody’s, Yunanistan’ın kredi notunu ‘Caa2’den ‘Caa3’ seviyesine indirdi. Moody’s Yunanistan’ın potansiyel not indirimleri için izlemeye alındığını bildirdi. Atina’nın borcunu ödeyemeyip temerrüde düşmesi, karara gerekçe olarak gösterildi. Moody’s, Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerden kredi alma ihtimalinin azaldığına dikkat çekti. Standard & Poor’s, referandum kararı sonrası Yunanistan’ın kredi notunu düşüren ilk uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olmuştu. S&P, Yunanistan’ın kredi notunu ‘CCC’den ‘CCC-’ye düşürmüştü. S&P’yi Fitch Ratings izlemişti. Fitch, uzun vadeli kredi notunu ‘CCC’ seviyesinden ‘CC’ye indirmişti.