Gazete Vatan Logo

Paraya sıkışan tekstilciler bayram tatili yapmayacak

Pİyasalarda yaşanan durgunluğun giderek derinleşmesi bu yıl perakendecilere Kurban Bayramı’nda tatil yaptırmayacak.

Bugüne kadar bayramlarda tatil yapan Osmanbey, Merter ve Laleli’deki tekstilciler, durgunluk nedeniyle işleri düşünce bu yıl ilk kez ‘bayram mesaisi’ yapacak. Bu kararlarını dükkanlarına üç dilde yazdıkları pankartlarla duyuran esnaf, bu sayede yılbaşı alışverişi için Türkiye’ye gelen Rus ve Doğu Avrupalı müşterilerini kaybetmemeyi ve işlerini yüzde 25 artırmayı hedefliyor

Pİyasalarda yaşanan durgunluğun giderek derinleşmesi bu yıl perakendecilere Kurban Bayramı’nda tatil yaptırmayacak. Daha önceki yıllarda bayram nedeniyle yurtdışından gelecek siparişlerini önceden alan ve kepenklerini kapatarak rahat rahat tatil yapan Osmanbey, Laleli ve Merter esnafı bu yıl ilk kez dükkanlarını bayramda açık tutacak. Bir günlük ciro kaybına tahammülü kalmayan sektör, bayram mesaisini dükkanlarına astıkları İngilizce, Rusça ve Türkçe olmak üzere üç dilde yazılı ’No holiday in Osmanbey’, ’Bayramda açığız’ pankartlarıyla duyuruyor.

İşin %50’si gidebilirdi

Sadece Osmanbey’de 3 bine yakın esnaf bulunurken bayramda dükkanların açık tutulması sayesinde işlerde yüzde 25’lik bir artış olacağı belirtildi. Osmanbey Tekstilci ve İşadamları Derneği (OTİAD), Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) ile Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) önderliğinde alınan bayramda dükkanları açık tutma kararının özellikle kriz döneminde sektörü rahatlatması bekleniyor. Dernekler, kampanya ile ilgili Rusya’ya yönelik taşıma işi yapan kargo firmaları, seyahat acenteleri ve bölgedeki otelleri bilgilendirdi. Aralık’ın ilk yarısının yılbaşı alışverişlerinin yapıldığı sektör açısından çok önemli bir dönem olduğuna dikkat çeken OTİAD Başkan Yardımcısı Volkan Atik, “Eğer böyle bir şey yapmasak zaten işlerin kötü olduğu bir dönemde siparişlerin yüzde 50’sini kaybetme tehlikemiz vardı” dedi.

LASİAD eski başkanı Ayhan Karahan da “Doğu Avrupa ve Rusya’da 15 Aralık’tan itibaren sevkiyat süresi bitiyor. Bu yüzden bayramın denk geldiği günlerde tatil yapmayacağız” diye konuştu.

Ruslar’ın Noel alışverişi dönemi

Ekİm ayından itibaren özellikle Rusya pazarından geliş ve gidişlerde yüzde 60 daralma olduğunu aktaran OTİAD Başkanı Serhat Çetinkaya “Eskiden Kurban Bayramı’nın denk geldiği bu dönem 12 ayın en iyi dönemiydi. Uçaklar dolu gelirdi. Şu anda uçaklar 20-30 kişi ile geliyor. Eskiden bu dönemde 9.5 ayda yaptığımız satışı 2.5 ayda yapardık. Şu anda bu işler yok. Kampanya ile aşmak istiyoruz. Bayram dönemi, Rusya ve diğer pazarlar için Noel dönemi ve yüksek alımların yapıldığı bir süreç” dedi.

Haberin Devamı