Gazete Vatan Logo

Özelleştirme oldu- bittisine direniş

BAŞBAKANLIK Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın satmadan önce değerini artırmak için resmi tesis alanından çıkarıp ticari alana dönüştürdüğü Alsancak Spor Salonu arkasındaki Tekel binalarının imar plan değişikliği mahkemelik oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Danıştay'da Özelleştirme İdaresi aleyhine imar planının iptali için dava açtı.

Tekel'e ait gayrimenkullerin parça parça satmak isteyen Başbakanlık Özelleştirme İdaresi, İzmir'de imar ve planlama direnişiyle karşılaştı. Özelleştirme İdaresi, satış listesindeki üzerinde Tekel'e ait tescilsiz binaların yer aldığı Alsancak 1823 ada 17 parselin imar planını Mart 2008 tarihinde değiştirdi. İzmir'in en değerli bölgelerinden birinde, Arkas Holding, İTO ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin ortak kurdukları İzmir Sanat A.Ş.'nin Kültür Merkezi yapmak için 49 yıllığına tahsisini aldığı Tekel Sigara Fabrikası ile Alsancak Spor Salonu arasında kalan parselin planı `resmi tesis' alanından çıkarılıp `tali iş merkezine' dönüştürüldü. Yoğunluk artırılarak 0.40/3.50 yapılaşma koşuluyla 9 katlı inşaat yapımına olanak sağlandı. Tali iş merkezi plan değişikliğiyle parsele çarşı, eğlence yeri, konut, büro parekende ticaret, turistik tesis, otel, motel, bölgesel kamu kuruluşu ve çok katlı taşıt merkezi yapılabilmesi sağlandı. Böylece, parselin bulunduğu bölge olarak yüksek olan değeri, daha da artırıldı.

EŞ DEĞER RESMİ TESİS ALANI BULUNMADI

Özelleştirme İdaresi'nin çevresi tescilli yapılar ve yüksek katlı olmayan binalarla çevrili parselin imar planında yaptığı değişikliğe iki belediye ve bir meslek odası `dur' dedi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, uygulama planına yaptığı itiraz reddedilince, bu kez Danıştay'da planın iptali için dava açtı. Şehir Plancıları Odası'nı Konak Belediye Başkanlığı ve ardından da İzmir Büyükşehir Belediyesi izledi. Konak Belediyesi 1/1000 ölçekli imar planlı, Büyükşehir Belediyesi ise hem uygulama, hem de 1/5000 ölçekli planın iptali için soluğu Danıştay'da aldı. Danıştay 6'ıncı Dairesi'nde görülen davalarda her iki belediye de resmi tesis alanından tali iş merkezine dönüştürülen planın, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğe aykırı olduğu, sosyal ve teknik altyapısını alanın kaldırmayacağı, resmi tesis alanı yerine bölgede eş değer başka yer ayrılmadığı gerekçesiyle iptalini istedi.

YOĞUNLUK ARTIŞI VAR

Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada ise, kamu yararına olan resmi tesis alanının, değerinin artırılarak satılmak istendiğine dikkat çekilerek var olan kamu alanların elden çıkarılmasıyla, kamu ihtiyaçları için uygun alan kalmayacağı öne sürüldü. Planlama ilkelerine aykırı olan değişikliğin, şehircilik ilke ve esaslarına, yürürlükteki mevzuata ve gerekse kamu yararına açıkça aykırı olduğunu ileri süren plancılar, öte yandan da ciddi bir yoğunluk artışı getirildiğini belirtti. Yoğunluğun gerek altyapı gerekse üst yapı açısından ciddi sıkıntılar doğurduğuna, ulaşım bağlantılarına hiç dikkat edilmediğine, plan bütünlüğünün bozulduğuna dikkat çekildi. Şehir Plancıları Odası, dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğacağı gerekçesiyle, plan değişikliğinin iptalini istedi.

Haberin Devamı