Gazete Vatan Logo

’Nerede Hata Yaptık?' oturumu!

‘Atışın, kapışmayın’ desturlu tartışmada Ayaydın isyan etti: Çakma kontrat ne demek Aziz Abi?

PERAKENDE Günleri’nde ’Nerede Hata Yaptık? Hatalardan Ne Ders Çıkardık’ oturumunu, Soysal Danışmanlık’ın sahibi Suat Soysal’ın ’Atışın ama kapışmayın’ desturu ile başladı. Alışveriş merkezi (AVM) yatırımcısı Aziz Torun’un ’çakma kontrat’ sözüne kızan Ayaydın-Miroglio Group Başkanı Yalçın Ayaydın tartışmanın sonunda söz alarak, “Çakma kontrat ne demek Aziz Ağabey ben anlamadım. Bursa’da Zafer Plaza’yı açtın, girdik. Ard arda birkaç tane daha AVM açıldı. Ben girerken bir tek Zafer Plaza vardı. Ben o zaman 50 dolarlık kontrata imza attım ama hak mıdır benim 5 rakipli yerde bunu ödemem? Sizin 50 dolar almayıp, 20 dolara indirmeniz lazımdı. Carousel’in yanında Capacity açıldı; arada sadece bir cadde var. Ben örneğin 150 dolar ödemek zorunda mıyım? Siz bu kadar AVM açarsanız biz de kontratları çakma hale getiririz” dedi. Aziz Torun ise Ayaydın’a cevap olarak şunları söyledi: “Yalçın öfkeleniyor ama bu bir espriydi. Çakma, şartlar el vermiyorsa kontratlar bir şey ifade etmiyor demek içindi.”

Outletleri şehir dışına taşımak için BMD, AMPD, AYD birleşti

PERAKENDE Günleri kapsamında Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) özel bir yemek düzenledi. 130 perakendecinin bulunduğu yemekte davetlilere içinde Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde alınan, outletlerin şehir dışına taşınması kararının özetinin de bulunduğu bir zarf dağıtıldı. BMD Başkanı Ekrem Akyiğit yemekte yaptığı konuşmada, hem BMD’nin hem de AMPD ile AYD’nin outletlerin şehir dışına taşınması ilkesini benimsediğini söyledi.

‘Ödeme sancısı çekmek istiyoruz’

SATIŞTA ’Tuzak Teorisi’nin yaratıcısı Dan Ariely, insanların tüketimde ödeme sancısını bir an önce çekmek istedikleri için kredi kartlarından banka kartlarına geçtiklerini söyledi. Ariely, “Ödeme acısı çekilmemesi kredi kartı harcamalarını açıklıyor” dedi. Davranış Ekonomisti Dan Ariely, Perakende Günleri’nde yaptığı konuşmasında, tüketicilerin, alışveriş yaptığında ücretini hemen ödediğinde hayatın keyfinin kaçtığını belirterek, “Buna ödeme sancısı denir. İnsanlar tüketimlerini hemen ödeyerek, ödeme sancısını çekmek istiyorlar. Böylece daha az harcama yapıyorlar” dedi.

‘Kırgın değilim vakıf kuracağım’

YaŞar Holding’teki görev değişimi sonrası uzun süredir ortalarda gözükmeyen Feyhan Yaşar, Perakende Günleri’nde ortaya çıktı. Holding’in yönetiminden ayrıldığını ama stratejik kararlar konusunda hala sorumluluğu bulunduğunu söyleyen Yaşar, bir süre sosyal sorumluluk projelerine ve sivil toplum örgütlerine zaman ayıracağını ve bir vakıf hazırlığında olduğunu açıkladı. Vakıf için birkaç arkadaşıyla temas halinde olduğunu aktaran Yaşar, vakfın arkeoloji, kültür ve sanat konusunda faaliyet göstereceğini belirtti. Holding’teki görev değişimi nedeniyle kırgın olmadığına dikkat çeken Yaşar, “Zaten bu karardan önce 6-8 ay içinde sosyal işlere kaymak istediğimi açıklayacaktım. Kriz nedeniyle açıklayamamıştım” dedi.

Sigara yasağı mola sürelerini uzattı

* Perakende Günleri’ne katılım ücreti bu yıl da değişmedi ve kişi başına 645 euro ödendi.

* Bu yılın açılış süprizi ise TAY (Markalarası Tartışma Yarışması) katılımcılarının sahneye gelerek ellerinde temsil ettikleri markaların bayraklarıyla ’Ne mutlu mağazacıyım diyene’ şeklinde and içmeleri oldu.

* Sigara yasağı nedeniyle kahve molalarının uzun olmasına dikkat edildi. Yasak nedeniyle Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın girişine Milliyet bir cafe açtı.

* Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından Türkan Saylan’ın son günlerinde en çok dinlediği parçanın CD’si ve ajandası 50 TL’den satışa sunuldu.

* Konuşmacılar arasında yer alan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 20 dakika konuşması beklenirken sözleri beğenilince 1 saat konuştu.

Haberin Devamı