Gazete Vatan Logo

Mutfaktan 10 milyar dolar ihracat çıkacak

Türkiye’de 10 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan züccaciye sektörünün ihracatı ise 4 milyar doları geçti. Hedef 10 yıl içinde ihracat rakamını 10 milyar dolara çıkarmak

Mutfaktan 10 milyar dolar ihracat çıkacak

Züccaciye sektöründe dünyanın 4’üncü, Avrupa’nın 2’nci büyük fuarı olan 26. Uluslararası Züccaciye Dekoratif&Hediyelik Ev Eşyaları ve Elektrikli Ev Gereçleri Fuarı (ZÜCHEX), dün kapılarını ziyaretçilere açtı. 4 Ekim’e kadar açık kalacak olan fuarda 200’ün üzerinde yabancı, 550’nin üzerinde de yerli firma en yeni ürün ve teknolojilerini sergiliyor. İmalatçıdan ihracatçıya sektörün tüm taraflarını bir araya getiren fuar, Türkiye açısından da 10 milyar dolarlık bir sektörün boy gösterdiği arena niteliğinde... Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu ile Züccaciyeciler Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan ile fuarı ve sektörü konuştuk. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ZÜCDER tarafından düzenlenen ZÜCHEX fuarınının alanında dünyadaki en büyük fuarlardan biri olduğunu belirten Erdoğan, “Züccaciye sektörü, son dönemin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri oldu. Sektörün büyümesinde ZÜCHEX’in katkısı yadsınamaz, çünkü üreticiden distribütöre, ithalatçıdan toptancıya sektörün tüm alt katmanlarını kapsıyor” dedi.

Haberin Devamı

İş bağlantısı için fırsat

2004 yılından beri fuara destek verdiklerini kaydeden Erdoğan, “ZÜCHEX, Türkiye’nin ve Avrasya’nın en geniş kapsamlı ihraç ürünleri fuarı özelliğini de taşıyor. Alanında dünyanın 4’üncü, Avrupa’nın 2’nci büyük fuarı. Şirketler yeni ürün ve teknolojilerini sergilerken çok ciddi anlamda iş bağlantıları da yapılıyor. Geçen yıl 31 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl daha yüksek olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Sektörün cari açık vermediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Sektörümüz ihracat fazlası veriyor. 4 milyar dolarlık ihracata karşılık ithalat 1.5 milyar dolar civarında. Sadece Paşabahçe tek başına 500 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Tencere-tava, elektrikli ev aletleri ve cam ürünler ihracatta önemli bir yer tutuyor. Biz dernek olarak tüm sektörü kapsamaya çalışıyoruz. Masaya hangi konu gelirse gelsin önce ülkemiz, sonra sektörümüz sonra da firmalarımız için doğru kararı almaya dikkat ediyoruz. Ne ithalatı zorlaştıran veya yasaklayan ne de üreticiyi zorlayacak tek bir kararın altında imzamızı koymamız söz konusu bile olamaz...”

Haberin Devamı

Yeni evler 2 milyar liralık hacim yaratıyor

Türkiye’de 20 milyona yakın hane var. Her yıl bu rakama 200 bin yeni hane ekleniyor. Dernek hesaplamalarına göre; Türkiye’de orta halli bir ailenin evinde 1.000 TL’lik züccaciye ürünü olduğu düşünüldüğünde sırf yeni kurulan haneler yıllık 2 milyar TL’lik pazar hacmi anlamına geliyor. Paşabahçe’nin başını çektiği sektör camdan porselene, plastikten elektrikli ürünlere kadar birçok kalemde 4 milyar dolarlık ihracata imza atıyor. Sektörün ithalatı ise 1.5 milyar dolar seviyesinde. En fazla ithalat yapılan ülke ise Çin... Almanya hem ithalatta hem ihracatta ilk 2 ülke arasında. İhracatın en çok yapıldığı diğer ülke ise İngiltere.

Ek vergiler zorluyor

Züccaciye sektörünün son 5 yılda yüzde 58’lik bir büyüme yakaladığına da değinen Ömer Ertuğrul Erdoğan, sektörün genel sıkıntılarının başında enerji ve işçilik maliyetleriyle yüksek oranlı gümrük vergilerinin geldiğini belirtti. Erdoğan, “Sadece bizim sektörde değil birçok sektörde ek vergi ve uygulamalar var. Kantarın topuzunun kaçtığı sektör elektrikli ev aletleri... Bizim sektörde çatal, bıçak, kaşık, porselen ürünlerde çok ek tedbir ve vergi var. Paslanmaz hammadesindeki gibi soruşturma açılan ürünler ayrı bir sorun. Tencere-tavada cam kapak da ciddi sıkıntı var” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Avrupa’da Fransa ilk sırada

İSTANBUL Ticaret Odası’nın araştırmasına göre, Avrupa Birliği’nde masaüstü züccaciye ürünleri ile mutfak eşyaları pazarının 18.3 milyar euro büyüklüğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Bunun 5.9 milyar eurosu plastik ürünlerden, 5 milyar eurosu cam ürünlerden, 3 milyar eurosu seramik ürünlerden, 2.4 milyarı porselen ürünlerden, 2 milyar eurosu ise çatal, bıçak ve kaşıktan oluşuyor. Belirtilen ürünlerde AB’de en büyük pazar Fransa. Pzaarda Fransa’nın payı yüzde 26.6 iken bu ülkeyi yüzde 18.7 ile İngiltere, yüzde 15.7 ile İtalya ve yüzde 15 ile Almanya izliyor.