Gazete Vatan Logo

Mücbir sebep ne demek? Mükellefler için mücbir sebep hali ne anlama geliyor?

Mücbir sebep hali ne demek sorusunun yanıtı merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem 10 ili etkiledi. Yıkıcı etkilerinden dolayı 10 ili kapsayan OHAL ilan edildi. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgesindeki mükellefler için mücbir sebep hali ilan edildi açıklamasını yaptı. Peki mücbir sebep ne demek? İşte mücbir sebep ile ilgili bilgiler...

Mücbir sebep ne demek? Mükellefler için mücbir sebep hali ne anlama geliyor?

Mücbir sebep ne demek? sorusu vatandaşların araştırma konusu oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasında, "Deprem bölgesinde bulunan mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir." ifadeleri kullanıldı. Bu açıklama sonrası deprem bölgesi için araştırmalar başladı. Peki mücbir sebep hali ne anlama geliyor?

DEPREM BÖLGESİNDE MÜCBİR SEBEP İLAN EDİLDİ

Yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanabilmesi amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızla sürekli iletişim halinde ilerlenmekte, acil nakit talepleri Bakanlığımız tarafından gecikmeksizin karşılanmaktadır.

Bunun yanı sıra, deprem bölgesinde bulunan mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir. Deprem tarihi itibarıyla bu illerdeki mükelleflerin 6.2.2023 ila 31.7.2023 tarihleri arasında yerine getirmeleri gereken vergisel yükümlülükleri ertelenmiştir. Mücbir sebep süresince verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri 15.8.2023 günü sonuna kadar, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri de 31.8.2023 gününe kadar uzatılmıştır.

Haberin Devamı

Halen uygulaması devam eden 7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunları kapsamında Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme sürelerinin mücbir sebep halinin bitim tarihini izleyen Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihlerine uzatılması hususunda gerekli hazırlıklar yapılmaktadır." denildi.

 

MÜCBİR SEBEP NE DEMEK?

Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer hallerdir.

MÜKELLEF NE DEMEK?

Mükellef kelimesinin birçok anlamı vardır. Finans terimi olarak mükellef, Vergi mevzuatına uygun olarak vergi ödemekle yükümlü ve vergi borcu ödemek zorunda olan kişi olarak tanımlanır.