Gazete Vatan Logo

Mobilya sektöründe yeni dönem! ‘10 bin liraya çalışacak eleman bulamıyoruz’

Pandemi, enflasyon ve kentsel dönüşüm mobilya sektöründe yeni bir dönemin kapısını araladı. Oturma grubunu yenilemek isteyenler artık, yeni bir mobilya almak yerine var olan mobilyasının yüzünü değiştirmeyi tercih ediyor. Düşük maaliyet ile yeni bir mobilyaya sahip olmak tüketicilere cazip geldiği gibi, esnaf da kazancını arttırıyor. Mobilyasının yüzünü değiştirmek isteyenlerin sayısının artması, sektörde eleman sıkıntısı yaşanmasına yol açtı.

Mobilya sektöründe yeni dönem! ‘10 bin liraya çalışacak eleman bulamıyoruz’

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Pandemi ve sonrasında etkisini tüm dünyada hissettiren ekonomik kriz, pek çok kişinin hayat standartlarını değiştirdi. Koronavirüs pandemisinden bazı meslekler olumsuz etkilense de, bazıları krizi fırsata çevirdi. Mobilyacılar da krizi fırsata çeviren meslek gruparı arasında yer aldı.

Enflasyon ve dövizdeki artış sonrası hammaddedeki yükseliş mobilya fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Alternatif arayan vatandaşlar çözümü yeni mobilyada değil, mobilya yüzü değiştirmede buldu. Mobilyacılar ise; kazançlarının katlandığını ifade ederken, sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Mobilya fiyatlarındaki artış birçok vatandaşın alternatif aramasına yol açıtı. Buna kentsel dönüşüm de eklenince mobilyasını yenilemek isteyenler çözümü mobilyanın yüzünü değiştirmekte buldu. 

“İŞLER ARTTI, KAR MARJI DÜŞTÜ”

Maliyetler arttığı için kar oranlarının düştüğünü, buna karşı işlerinin de açıldığını ifade eden mobilyacı Osman Erdoğan “Mesela bir sene önce bir takım süngeri 500 liraya alıyorduk, şimdi 1500-2000 TL'ye alıyoruz. Arada bayağı bir maliyet farkı oluştu” dedi.

Haberin Devamı

Maliyetlerin artmasıyla mobilya fiyatlarının da yükseldiğini ifade eden Osman Erdoğan, “Bu da birçok kişiyi mobilya almak yerine mobilya yüzü değiştirmeye götürdü” ifadelerini kullandı.

“SIFIR ALMAK YERİNE YÜZ DEĞİŞTİRİYORLAR”

Mobilya yüzünü yenilemenin maliyetini açıklayan Osman Erdoğan 10 ila 15 bin TL arasında mobilya yüzü değiştiriliğini ifade ederek,  “Bu fiyata sıfır mobilya satan mağazalar oluyor. Fakat onlar genellikle çok kalitesiz oluyor. Bunu bilen vatandaş da yeni almak yerine zaten bildiği mobilyayı değiştiriyor” dedi.

“KAZANCIMIZ YÜZDE 25 ARTTI”

Özellikle pandemi sonrası gerek enflasyondaki, gerekse hammaddedeki artış nedeniyle mobilya yüzü değiştirenlerde artış yaşandığını dile getiren Erdoğan, “İşlerimiz son bir yıldır güzel gidiyor. Bu süreçte kazancımız yüzde 25 kadar arttı. Fakat bizim meslekte bir sorun var, eleman yok. Şimdiki gençler bu sanata hiç ilgili değil. 25 yıldır aynı semtteyim, ne gelen var, ne giden var. Herhangi bir iş başvurusu yapan yok. İşi öğrenmek için gelen de yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yeni başlayan bir elemana 2000-2.500 bin TL arası haftalık verdiklerini ifade eden Osman Erdoğan, “Eğer biz de tam zamanlı çalışacaksa yemeği yolu hariç 10 bin TL maaş veriyoruz” dedi.

“10 BİN TL’YE YÜZ DEĞİŞİYORUZ”

Şu an dükkan çalıştıranların çoğunun yaş ortalamasının 55 yaş ve üstü olduğunu vurgulayan mobilyacı Hakan Gider ise  “Yetişmiş elemana ve yetiştirilecek eleman çok ihtiyaç olduğunu dile getirerek, “Şimdi bir aile mobilya almaya kalksa en az 30-40 bin TL’yi gözden çıkarmak zorunda. Bunu gördükleri için sıfır almak yerine değiştirmeyi tercih ediyorlar. Bizim mobilya yenileme işlemleri 10 binden başlıyor ve mobilyaya göre yukarı doğru değişiyor” ifadelerini kullandı.