Gazete Vatan Logo

Milli yapay zeka için geri sayım

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Teknoloji Zirvesi’nde “10’uncu yardımcım” diye tanıttığı dijital asistanı Alexa’nın çok yakında Türkçe versiyonunun da geleceğini açıkladı. Gelecek yıl, Türkçe konuşan, yerli ve milli yapay zekâ şovu yapacaklarını söyledi.

Milli yapay zeka için geri sayım

Turkcell tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen ve ‘Türkiye. Bugün. Şimdi’ sloganıyla gerçekleştirilen Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde yapay zekâlı robotlar ve insanların geleceği masaya yatırıldı. Zirvede konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, yerli ve milli yapay zekânın çok yakında geleceğini söyledi. “10’uncu genel müdür yardımcım” diye tanıttığı Alexa’nın da yakında çok daha ileri bir versiyonunu, Türkçe konuşan yapay zekânın yapılacağını belirten Terzioğlu, “Gelecek yıl Türkçe konuşan yerli ve milli yapay zekâ şovu yapacağız. Ham datayı işlemek ve güvenli tutmak için çok önemli. Yerli ve milli arama motorumuz Yaani, bizim için çok önemli. Yine Türkiye’nin datası Türkiye’de kalsın ve değere kavuşsun diye Türkiye’nin dört bir tarafından veri merkezleri inşa etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Antartika’da bile varız

Turkcell olarak dijitalleşmeye ve dijital ihracata çok önem verdiklerini belirten Terzioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Biz dijital dünyada büyüyeceğiz ama bunu dijital emperyalizimden uzak durarak yapacağız. Bugün çok sayıda ülkede servislerimiz kullanılıyor. Geçen gün Bip’in canlı istatistiklerine bakıyordum Antartika’da 3 kullanıcı aktifti. Artık orada bile varız.”

Haberin Devamı

Çocukların dijital zekası

Koreli bir uygulamanın dikkatini çektiğini belirten Terzioğlu, “Çocukların dijital zekası.6 yaştan başlayarak çocukların ve her yaştan ebeveynlerin çocukları nasıl hayata hazırlamaları gerektiğini sağlayan çözüm, siber güvenlik, kişisel güvenlik eleştirel düşünme, dijital empati konularında eğitim programı. Çok sevinerek söylüyorum ki DQ enstitü ve DQ ile ortak çalışmalarla Türkçeleştirmeye başlıyoruz” diye konuştu.

Data için savaşacağız
2051 yılına kadar insanların yaptığı tüm görevlerin, 2136 yılına kadar da insanların yaptığı tüm mesleklerin yapay zekâ tarafından yapılabileceğini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Belki de yakın gelecekte yapay zekâ ile haberleşme şebekeleri tamamen insan eli değmeden yönetilebilecek, insanların zihninden geçirdiği abonelik işlemi şebeke tarafından algılanabilecek. Güvenlik önceliğimiz olacak. Gelecek savaş alanı... Bu yıl, kamuda siber güvenlik alanında detaylı ve geniş kapsamlı tedbir kontrol ve denetim mekanizmalarını oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.
Binlerce Einstein var
Günümüz petrolünün teknoloji olduğunu dile getiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de “İhracatımızdaki yüksek teknolojili ürünlerin payını istikrarlı şekilde artıracağız. Bundan sonra yapay zekânın Einstein’larını el üstünde tutacağız. Anadolu’da binlerce küçük Einstein, binlerce küçük Aziz Sancar var. Bu çocuklarımızı yapay zekâ, yazılım, kodlama, algoritma ile tanıştıracağız” diye konuştu.
Yapay zekâda insan faktörü unutulmamalı
Yapay zekânın babası olarak kabul edilen Stuart J. Russell, 5 yıl sonra yapay zekâlı robotların aramızda dolaşacağını belirterek, “Artık çamaşır yıkayacaklar, size yemek pişirecekler. Fakat akşam yemeği olarak kedinizi verebilirler” dedi. Russell, “Şu anda, yapay zekâ insanlar gibi duygulara sahip değil. İleride, yapay zekânın insanlığın yaşadığı bir dünyanın sonunu getirmemesi için, onlardan ne istiyorsak ona göre programlamalıyız” dedi. Russell, şunları kaydetti: “2010’da en iyi programların yüzde 30’luk hata payı oluyordu. 2017’de yüzde 2’ye düştü. İnsan zekâsını geçecek.”

Haberin Devamı