Gazete Vatan Logo
EkonomiMerkez Bankası Menkul Kıymet Tesisi oranlarında değişiklik yaptı! Resmi Gazete’de yayımlandı! Menkul Kıymet Tesisi nedir?

Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesisi oranlarında değişiklik yaptı! Resmi Gazete’de yayımlandı! Menkul Kıymet Tesisi nedir?

Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesisi oranlarında değişiklik yaptı! Resmi Gazete’de yayımlandı! Menkul Kıymet Tesisi nedir?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası duyurdu! Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki, Menkul Kıymet Tesisi nedir? Menkul Kıymet Tesisi oranları ne oldu? TL payı zorunluluğu getirildi mi? İşte detaylar…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan Tebliğe göre, yüzde 3 olan Menkul Kıymet Tesisi oranı yüzde 5 olarak değiştirildi.

İŞTE RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN TEBLİĞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

MENKUL KIYMET TESİSİ HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SAYI: 2022/28)

MADDE 1- 10/6/2022 tarihli ve 31862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüzde 3’tür” ibaresi “yüzde 5’tir” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Tebliğin 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak Türk lirası mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki payına göre ilave olarak menkul kıymet tesis edilir. Gerçek ve tüzel kişi için ayrı ayrı hesaplanan oranlardan herhangi biri;

a) Yüzde 50,00’ın altında kalan bankalar için 7 puan,

b) Yüzde 50,00 ile yüzde 60,00 arasında olan bankalar için 2 puan,

menkul kıymet tesis oranına ilave edilir.

(3) Gerçek veya tüzel kişi için Türk lirası mevduat/katılım fonu payı hesaplanamayan bankalarda Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslar dikkate alınır.”

MADDE 3- Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici 4 üncü madde eklenmiştir.

“Menkul kıymet tesis oranı artışına ilişkin geçiş dönemi uygulaması

GEÇİCİ MADDE 4- (1) Bu maddeyi ihdas eden Tebliğ ile Tebliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası kapsamında menkul kıymet tesis oranında yapılan 2 puanlık artış üzerinden hesaplanan tutarın 28/10/2022 hesaplama tarihinde üçte biri, 25/11/2022 hesaplama tarihinde üçte ikisi dikkate alınır.”

 MADDE 4- Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici 5 inci madde eklenmiştir.

“İlave menkul kıymet tesisine ilişkin geçiş dönemi uygulaması

GEÇİCİ MADDE 5- (1) Bu maddeyi ihdas eden Tebliğ ile Tebliğin 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında yapılan değişiklik kapsamında hesaplanan tutarın 30/12/2022 hesaplama tarihinde üçte biri, 27/1/2023 hesaplama tarihinde üçte ikisi dikkate alınır.”

MADDE 5- Bu Tebliğin 2 nci ve 4 üncü maddeleri 30/12/2022 tarihinde, diğer maddeleri ise 28/10/2022 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

 

MENKUL KIYMET TESİSİ ORANLARI NE OLDU?

Gerçek ve tüzel kişi için ayrı ayrı hesaplanan oranlardan herhangi biri;  yüzde 50,00’ın altında kalan bankalar için 7 puan, yüzde 50,00 ile yüzde 60,00 arasında olan bankalar için 2 puan, menkul kıymet tesis oranına ilave edilecek.

MENKUL KIYMET TESİSİ NEDİR?

Bankaların tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak, yurt dışı şubeleri nezdindekiler dâhil, aşağıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait olanlar hariç olmak üzere, döviz cinsinden mevduat/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları menkul kıymet tesisine tabi yükümlülükleridir.

MENKUL KIYMET TESİSİ HESAPLAMA NE ZAMAN YAPILIR?

Menkul kıymet tesisine tabi yükümlülükler her ayın son cuma günü itibarıyla hesaplanır. Kıymetli madenler için yükümlülüklerin hesaplandığı tarihte Borsa İstanbul nezdindeki Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasında oluşan ağırlıklı ortalama kıymetli maden fiyatları, fiyat oluşmaması halinde uluslararası piyasalarda oluşan ve Borsa İstanbul nezdindeki Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası tarafından ilan edilen fiyatlar, esas alınarak Türk lirası cinsinden hesaplanır.

Haberin Devamı