Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası faizi yüzde 25'e çıkardı dolar ve altından ilk tepki geldi!

Merkez Bankası'nın merakla beklenen faiz kararı açıklandı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Peki dolar ve alttın ne kadar oldu? İşte detaylar...

Merkez Bankası faizi yüzde 25'e çıkardı dolar ve altından ilk tepki geldi!

Merkez Bankası bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 25'e yükseltti. Piyasada ortalama beklenti 250 baz puan iken bugün imza atılan artış 750 baz puan oldu. Peki dolar ve altın ne kadar oldu?

Dolar faiz kararı öncesi 27.30 TL seviyesinde işlem görürken karar açıklandıktan sonra 26.25 TL seviyesine geriledi.

Gram altın ise 1684 lira seviyesinde işlem görürken 1620 lira seviyesine geriledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak şu ifadeleri kullandı: "Yüzde 90 sürpriz oldu. Bu hafta gelen KKM kararıyla biz şunu tartıştık. Gelecek olan politika faizinin öyle bir yere gelmesi lazım ki bu bankaları TL mevduat vermeye cezbetsin.

Biz burada TCMB’yi daha agresif gördük. Burada üç husus var. 1 yeni Merkez Bankası Başkan Yardımcıları ile beraber sade, piyasa koşullarına cevap veren, tartışmaları yüzde 90 oranında bitirecek, rasyonel politikalara dönülüyor mu?’ meselesini kapatacak bir faiz artışı geldi. KKM’de vadesi bitenler bankalardan daha cazip mevduat faizi alacaklar.

Haberin Devamı

KREDİ FAİZLER NASIL OLACAK?

Genel olarak baktığımızda piyasaların beklentisi politika faizinin enflasyona yakınsamasıydı. Ucuz işletmelere ucuz yeni kredi kampanyası gelecek. Ben yeni gelen ekibi ciddiye alıyorum. Merkez Bankası başkan yardımcılarından bahsediyorum. Finansal tarafı sıkılaştırırken reel ekonomiyi de rahatlatacak adımlar atacak. Üreticiler için selektif kredi politikası gelecektir diye düşünüyorum."