Gazete Vatan Logo

Memura gecikme zammı da verilecek

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme masasında elde edilen ve kesinlik kazanan konuların başında gecikme zammının geldiğini belirterek, “Buna göre, 1 Ocak-15 Mayıs tarihlerini kapsayan dönem için memurlara maaş farkının yanısıra gecikme zammı da verilecek” dedi

Gündoğdu, memur sendikaları ile hükümet arasında bu yıl ilk kez yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmadığını ancak masada Memur-Sen’in taleplerinde birçok kazanım elde ettiğini söyledi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşılan hükümler uyarınca, memurlara 1 Ocak-15 Mayıs tarihlerini kapsayan dönem için maaş farkının yanı sıra gecikme zammı ödeneceğini bildirdi. Gündoğdu, memur sendikaları ile hükümet arasında bu yıl ilk kez yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmadığını ancak masada Memur-Sen’in, genel toplu sözleşme taleplerinde ve hizmet kollarında birçok kazanım elde ettiğini söyledi.

Memur-Sen’in, Kamu İşveren Heyeti’nce kabul edilmeyen kamu görevlilerinin geneline yönelik diğer talepleri için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurduğunu ifade eden Gündoğdu, toplu sözleşme masasında elde edilen ve kesinlik kazanan konuların başında gecikme zammının geldiğini belirtti. Gündoğdu, “Buna göre, 1 Ocak - 15 Mayıs tarihlerini kapsayan dönem için memurlara gecikme zammı verilecek” dedi.

Uzlaşılan bazı maddeler

Üzerinde uzlaşıya varılan diğer bir maddeye göre de öğretmenlerin yılda 1 kere aldıkları 600 TL’lik öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 700 TL’ye çıkarıldığını belirtti. Gündoğdu, eğitim-öğretime kar tatili ve benzeri sebeplerle ara verilmesi halinde görevini yerine getiremeyen öğretmenlere de ek ders ücreti verileceğini bildirdi. Gündoğdu, toplu sözleşme masasında uzlaşılan söz konusu maddelerin, kanun hükmünde olduğuna işaret ederek, “29 Mayıs’ta Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun vereceği zam kararı ile toplu sözleşme masasında anlaşılan hükümler, Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra, herhangi bir mercinin onayına gerek duyulmadan doğrudan yürürlüğe girecek” dedi. İLKSAN’a üyeliğin gönüllü hale getirildiğini dile getiren Gündoğdu, bazı kazanımları da şöyle sıraladı:

- Emeklilik durumunda memurlara ödenen 801 TL emeklilik ödeneği miktarı, 901 TL’ye yükseltilecek.

- 4/C’lilerin 11 ay olan çalışma süresi 11 ay 28 güne çıkarılacak.

- Kadrolu kamu görevlilerinin yararlandığı ücretsiz yemekten sözleşmeli personel de yararlanacak.

- Eğitim kurumlarındaki yöneticilere ödenen ek ders ücreti, ikili öğretim yapan kurumdaki yöneticilere ders yılı süresince haftada 2 saat artırımlı ödenecek.

Sağlık personeline ek ödeme

- Yüksek lisans ve doktora yapmış öğretmenlere, girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri yüzde 5 ve yüzde 15 artırımlı ödenecek.

- Sağlık Bakanlığı 112 acil sağlık hizmetleri kapsamında sağlık teknikeri olarak görev yapan ve asli görevlerinin yanında ambulans şoförlüğü görevini de yürüten personele, öngörülen performans puanlarına 10 puan daha ilave edilecek.

- Tabip dışı personel ile üniversite hastaneleri ve Adli Tıp Kurumu’ndaki tüm personelin döner sermayelerinden ek ödeme tutarı kadar olan kısmı, aylıklarla ödenecek.

- 112 acil sağlık hizmeti personeli döner sermayelerini ‘özellikli birim’ kapsamından alacak.

- Sağlık personelinin nöbet ücretleri dini bayram günleri için yüzde 20 artırımlı ödenecek.

İmama fazla mesai verilecek

- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde arazide fiilen çalışanlara, çalıştıkları her gün için kadastro tazminatı ödenecek.

- Enerji sektöründeki kurum ve kuruluşlarda zehirli, gazlı ve radyasyonlu ortamlarda bilfiil çalışan personele, koruyucu gıdalar ve koruyucu giyim malzemesi verilecek.

- Cami ve mescitlerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, dini bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 3 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenecek.

Yüzde 6.5 enflasyon beklentisine karşılık yüzde 7.6 zam önerdik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin, ”Yüzde 6- 6.5 olacak bir enflasyon beklentisine karşı yüzde 7.6’lık bir ücret zammını teklif etmişiz” dedi. Hakem Heyeti’nin 29 Mayıs Salı günü kararını açıklayacağını hatırlatan Bakan Çelik, şunları söyledi: “Heyet kararını açıklarken de tabii ki ülkenin gerçekleri, bütün ekonomik veriler önünde olacak. Bir taraftan da memurlarımızın geçim şartlarını, taleplerini yan yana koyacaklar. Müzakerede aldığımız kararın haklılığına inanırlarsa, onaylanıp geçer. ’Hayır’ denirse, ’Burada fazla verilmiş, biraz eksiltin’ der, ’Az verilmiş’ derlerse, arttırırlar. Bu tamamen Hakem Heyeti’nin takdirinde.”

Haberin Devamı