Gazete Vatan Logo

Memur ve emeklileri ilgilendiriyor! Zam pazarlığında ilk toplantı bitti

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme 1. Görüşmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Eğitim, sağlık, adalet gibi diğer kamusal alanlardaki çalışan sayımızı sürekli artırdık. Kamu çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik" dedi.

Memur ve emeklileri ilgilendiriyor! Zam pazarlığında ilk toplantı bitti

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisi 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri ilk toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sürecin tüm tarafları memnun edecek şekilde sonuçlanmasını diledi. Bakan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:
“Yaklaşık bir ay sürecek kamu görevlileri 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerimizin ilk toplantısını memur konfederasyonlarımızın genel başkanları ve 11 hizmet kollundaki yetkili sendikalarımızın temsilcileri ile birlikte gerçekleştirdik. Müzakere sürecinin tüm tarafları memnun edecek şekilde ülkemiz ve milletimiz adına hayırla sonuçlanmasını diliyorum.”

MEMUR-SEN'DEN YÜZDE 110 ARTIŞ TALEBİ

Toplantıda memur ve emeklisinin iki yıllık Zam oranları değerlendirilecek. Memur-Sen, 2024 ve 2025 yılları için yüzde 110 artış talep ediyor. Sosyal beklentiler de masada olacak.

Memur-Sen'in talepleri arasında aylık 7 bin 650 liralık kira desteği ve eş yardımının 2 bin lira olması da yer alıyor.

Haberin Devamı

HEYETLER BİR ARAYA GELDİ

Masada memur kesimini temsilen 15 kişilik heyet olacak. Görüşmeler ağustos ayı süresince devam edecek. Toplu sözleşme ile memur ve emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlenecek.

BAKAN IŞIKHAN'IN AÇIKLAMALARI ŞÖYLE:

Müzakerelerin yer alacağı toplu sözleşme görüşmelerini başlatıyorum. Müzakerelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Güzel bir haberle başlamak istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük çabasıyla 2 gün önce birliğimizi pekiştirecek adım atılarak Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı kuruldu. Tüm kardeş ülkelere hayırlı olmasını diliyorum. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 21 yılda ülkemizde eğitimden sağlığa teknolojik yatırımlara, enerjiden sosyal politikalara, sosyal güvenlikten her alanda çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. 85 milyonun tamamı sosyal koruma kapsamına alınmıştır. Bu süreçte hayata geçirdiğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çok etkin verimli kararlar alınmasına katkı vermiştir. AK Parti hükümetleri olarak 21 yıldır ülkemizin yapısal sorunlarını çözerek toplumsal barış ve huzuru temsil eden anlayışı benimsedik. En kısa sürede en az maliyetle kamu hizmetlerini sunmak, şeffaf, hesap verilebilir bir yönetim anlayışıyla geliştirdik. Tüm il, ilçe, beldelerinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza kamu hizmetlerini dünyanın birçok ülkesinden daha hızlı ve etkin sunmayı başardık.

Haberin Devamı

Pandemi tüm dünya ile birlikte ülkemizi olumsuz etkilemiştir. Pandemide kamu görevlilerinin çalışma saatlerinde esneklik sağladık. Kısa çalışma ile çalışanları ekonomik anlamda destekledik. Kriz olarak değerlendirilen pandemi dönemi ve sonrasında altyapımızın ne kadar güçlü olduğunu gördük. Her geçen gün dünyadaki gelişmeleri takip ederek vatandaşların daha mutlu yaşamasını sağlayacak birçok politikayı başarıyla uyguladık. İfade ettiğim tüm başarının arkasında 5 milyona yakın kamu görevlisi bulunmaktadır. Afet durumlarında kamu hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Rabbim hepsinden razı olsun.

Haberin Devamı

Covid 19 pandemisinden sonra 6-7 Şubat tarihlerinde çok büyük depremler yaşadık. Devletimiz kayıplarımız hariç her şeyin üstesinden gelebilecek güçtedir. Türkiye olarak depremden etkilenen kardeşlerimizi destekledik, hep yanında olduk. Doktor, hemşire, AFAD personelimiz, asker, polis, basın ve medya çalışanlarımız ile gelişmiş birçok ülkenin kolaylıkla altından kalkamayacağı afetin üstesinden gelmeyi başardık. Bu bölgede ekonomiyi yeniden canlandırmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Kısa sürede toparlanma sürecine uyum sağladık. Kamu çalışanlarımızla devletin vatandaşa hizmet götüren sizin gibi kardeşlerimizle başardık.

"KAMU ÇALIŞANLARIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEDİK"

Eğitim, sağlık, adalet gibi diğer kamusal alanlardaki çalışan sayımızı sürekli artırdık. Kamu çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik. Birlikte yönetim anlayışıyla karar mekanizmalarında daha fazla kamu personelinin yer almasını sağladık. Kamu sendikacılığında yakaladığımız yüzde 75'lik örgütlenme oranı gelişmiş ülkelerin üstündedir. Bütçe imkanlarını zorlayarak emekçileri koruduk.

Haberin Devamı

AK Parti hükümetlerimiz döneminde gerçekleştirilen reformlardan biri de ve kamu görevlileri sendikacılığında yapılan yasal reformlar olmuştur. Bugüne kadar kamu görevlileri ve sendikacılığı alanında sonuçlandırılan çalışmalarımız oldu.

"EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINI 22 BİN 17 LİRAYA ÇIKARDIK"

Son dönemde kamu görevlilerimizin aylık ve ücretlerinde aylık katsayı artışı ve enflasyon artışı ile yüzde 17,55 artışa ilaveten 8077 liralık refah payı artışı yaptık. 392 lira olan Memur maaşını 22 bin 17 liraya çıkardık. En düşük memur maaşını yüzde 86 oranında, 2023 yılında yüzde 41 artırdık. Refah artışında ciddi pay vermiş bulunuyoruz.

Enflasyonun tahribatına karşı çalışanlarımızı koruduk ve onları enflasyona ezdirmedik. Maaş artışlarını toplu sözleşme hükümlerine göre yapmadık. 6. dönem toplu sözleşme süresince enflasyon farkına ilaveten refah farkı verilerek çalışanları enflasyona karşı korumayı sürdürdük.

Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek ve tarihin milletimize gösterdiği ufuklara yatırım yaparak inşallah bu yürüyüşümüzü hep birlikte sürdüreceğiz. Toplu sözleşme müzakereleri boyunca komisyonlarda çalışacak kamu kurum ve sendika görevlilerine şimdiden teşekkür ediyorum.