Gazete Vatan Logo

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir? Döviz alış kuru ne zaman yayınlanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu. Son Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı gibi "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" devreye alınıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, birikimlerini TL mevduat olarak değerlendirenlerin kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" devreye alındığı bildirildi. Peki, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir? Döviz alış kuru ne zaman yayınlanacak? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nasıl uygulanacak? Kur farkı hesaplamalarında faiz oranı ne olacak? İşte yeni uygulamanın detayları...

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir? Döviz alış kuru ne zaman yayınlanacak?

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat devreye alınıyor! Hazine ve Maliye Bakanlığı detayları paylaştı. Son Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı gibi "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" resmen devreye alınıyor. Peki, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir? Döviz alış kuru ne zaman yayınlanacak? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nasıl uygulanacak? Kur farkı hesaplamalarında faiz oranı ne olacak? İşte yeni uygulamanın detayları...

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, birikimlerini Türk lirası (TL) mevduat olarak değerlendiren vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı gibi "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü devreye alındı.

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT NASIL UYGULANACAK?

Buna göre üründe, gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak. Bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

Haberin Devamı

DÖVİZ ALIŞ KURU NE ZAMAN YAYINLANACAK?

Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11.00'de USD döviz alış kuru yayınlayacak.

KUR FARKI HESAPLAMALARINDA FAİZ ORANI NE OLACAK?

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak.

Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek, minimum faiz oranı TCMB politika faiz oranı olarak uygulanacak.

HANGİ BANKALARDA SİSTEM UYGULANACAK?

Sisteme isteyen her banka katılabilecek. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

Öte yandan, söz konusu ürünün katılım bankacılığında da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülüyor.