Gazete Vatan Logo

Kripto paralarda son dakika gelişmesi! Gün içerisinde çakılan Bitcoin'den sürpriz atak

Kripto para piyasasında son dakika gelişmesi. Bitcoin içerisinde çakıldı. Bitcoin, ABD enflasyon verilerinin açıklanmasından önce 18 bin dolar seviyesini gördü. ABD haziran ayı enflasyonu piyasa beklentilerini de aşarak, yıllık bazda yüzde 9,1 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeden sonra Bitcoin akşam saatlerine doğru bir atağa geçti. 18 bin dolar seviyesinden kısa sürede tekrar 19 bin dolar seviyesine yükselen Bitcoin'de yaşanacak yeni gelişmeler merak ediliyor. İşte kripto paralarda son durum...

Kripto paralarda son dakika gelişmesi! Gün içerisinde çakılan Bitcoin'den sürpriz atak

Haftanın en önemli verisi olan ABD haziran ayı enflasyon verisi açıklandı. Buna göre, ABD’nin enflasyonu aylık bazda yüzde 1,3 seviyesinde gerçekleşirken; yıllık bazda ise yüzde 9,1 oldu. Piyasa beklentisi ABD enflasyonunun yıllık bazda yüzde 8,8 olması yönündeydi. Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 5,9 seviyesine gerilerken; beklenti yüzde 5,7 olmasıydı. Çekirdek enflasyon aylık bazda ise yüzde 0,7 yükseldi.

Bir önceki veri olan ABD mayıs ayı enflasyonu yüzde 8,6 oranında gelerek, yine beklentileri aşmış ve 1981 yılından bu yana en yüksek oran olarak kayıtlara geçmişti.

ABD enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) izleyeceği sıkılaşma politikasında yön belirleyici olduğu için oldukça kritik. Fed, enflasyonist riskin önüne geçebilmek için faiz artırım takvimini öne çekmişti. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 26-27 Temmuz tarihinde gerçekleşecek. Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamalarda, önümüzdeki toplantıya göz kırparak '50 veya 75 baz puanlık faiz artışı olası' demişti. Piyasa fiyatlamalarına bakıldığında ise, 75 baz puan faiz artışının kuvvetlendiği görülüyor.

Haberin Devamı

PİYASALAR NE TEPKİ VERDİ?

Piyasalar, enflasyondaki yükselişin önüne geçebilmek için Fed'in para politikasındaki sıkılaşmada daha da agresifleşebileceğini fiyatlıyor. Piyasalar Fed'in eylül ayı toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı olasılığını yüzde 80 olarak görüyor.

Altının ons fiyatı kritik veri öncesi 1729 dolar seviyesinde olurken; beklentilerin üzerinde gelen veri sonrası sert bir düşüşle 1707 dolara kadar gerileyerek 11 ayın en düşük seviyesini gördü. Ons altın saat 16:14 itibarıyla yüzde 0,37 oranında düşüşle 1719 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Dolar endeksi 108,58 seviyesine kadar yükselirken; ABD tahvil faizleri de yükselişe geçti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 12 baz puanlık yükselişle yüzde 3,07 seviyesine yükselirken; ABD 2 yıllık tahvil faizleri ise 17 baz puanlık yükselişle yüzde 3,21 seviyesine tırmandı.

Doların dünyada daha da güçlenmesiyle Euro'daki kayıp hızlandı ve EuroDolar paritesi 2002 yılından beri ilk kez 0,99 seviyesine kadar geriledi.

Haberin Devamı

Risk iştahının azalmasıyla küresel borsa endekslerinde negatif fiyatlamalar gerçekleşti.

Kripto para piyasaları kabus gibi bir haftayı yaşıyor. Kripto paralarda neredeyse hepsi bugün de düşüşünü sürdürdü.

Coingecko'da yer alan verilere göre piyasalar son 24 saatte yüzde 6'dan fazla değer kaybetti. Kriptoların toplam piyasa hacmi yaklaşık 880 milyar dolara geriledi.

Saat 13.15 itibariyle Bitcoin'deki düşüş ise yüzde 4.5 oldu. BTC'nin fiyatı 18.910 dolara kadar gerileyerek günler sonra yeniden 19 bin doların altını gördü. Akşam saatlerinde ise Bitcoin tekrar 19 bin dolar seviyesine yükseldi. 

Ethereum ise yüzde 9 değer kaybetti. ETH'nin fiyatı 1.006 dolara kadar inerken Ethereum yeniden bin doların altını görme tehlikesiyle karşı karşıya.

Ripple ve Dogecoin de düşüşünün sürdürüyor. XRP büyük değer kaybederek, haberin yayına hazırlandığı saatlerde 30 cente indi.

DOGE ise büyük düşüşle 5 centleri gördü.

Haberin Devamı