Gazete Vatan Logo

Kötü sürpriz ihtimali

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ekim ayı enflasyonu konusunda uyardı ve “Yukarı sürpriz ihtimali var” dedi. Bu arada 2017 enflasyon tahmini yüzde 8.7’den 9.8’e revize edilirken, 2018 tahmini de yüzde 6.4’ten 7’ye yükseltildi

Kötü sürpriz ihtimali

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın son enflasyon raporunu, İstanbul’da düzenlenen toplantı ile açıkladı. Merkez Bankası, enflasyon tahminlerinde, beklendiği gibi yukarı yönlü revizyona gitti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun 2017 yıl sonunda yüzde 9.8 olarak gerçekleşeceğini; 2018 yıl sonunda yüzde 7’ye, 2019 yıl sonunda yüzde 6’ya geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini bildirdi.

Petrol fiyatı varsayımını 2017 için 53 dolara, 2018 için 56 dolara güncellediklerini paylaşan TCMB Başkanı, gıda enflasyonu tahminini 2017 sonu için yüzde 10, 2018 için yüzde 7 olarak belirlediklerini ifade etti. Ekim ayı enflasyonunun beklenenden güçlü gelebileceğini söyleyen Çetinkaya benzer bir tehditin Kasım ayında da sürebileceğine dikkat çekti. Çetinkaya Aralık ayında enflasyonda kalıcı bir düşüş trendinin başlayabileceğini iddia etti. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini yukarı doğru revize etmesinden sonra kurda bir miktar hareketlenme de dikkat çekti. Dolar/TL 3.83’ü geçerken, euro/TL de 4.46’ya yükseldi. Ancak gün sonunda TL kayıplarının bir bölümünü telafi etmeyi başardı.

Haberin Devamı

Murat Çetinkaya özellikle kurdaki artışa dikkat çekti ve kur geçişgenliğinden dolayı 3’üncü çeyrekte fiyatlarda öngörülmeyen bir artış yaşandığını söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın sunumundan satır başları şöyle oldu: 3’üncü çeyrekte gelişmiş ülke faiz oranlarında sınırlı yükseliş kaydedildi.

Gelişmekte olan ülke borçlanma senedi ve hsse senedi piyasalarında güçlü portföy girişleri devam etti.

Türkiye’ye yönelik portföy akımları ivme kaydetmekle birlikte geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde seyretti.

Döviz kuru oynaklığı ve risk primi göstergeleri, temmuz ayı sonuna göre diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha olumsuz bir seyir izledi.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve TL’deki değer kaybı, 3’üncü çeyrekte maliyet yönlü baskıların yükselmesine neden oldu.

İktisadi faaliyetteki güçlü seyir nedeniyle talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin ortadan kalktığı görülmekte.

Haberin Devamı

Cari açıkta biraz bozulma olabilir

Merkez Bankası’nın makro ekonomik dengelere yönelik gözlemlerini de paylaşan Murat Çetinkaya yılsonuna doğru cari açıkta bir miktar bozulma olabileceğini söyledi. Petrol fiyatlarını öncelikle 50 dolar olarak öngören Merkez Bankası şu an bu rakamı 53 dolara revize etti. Ancak uluslararası piyasalarda petrol halen 61 dolar seviyesine çıkmış vaziyette. Bu da Türkiye’nin enerji ithalat faturasını son 3 ayda bir miktar kabartacak. Çetinkaya’nın beklentileri de şöyle: “Büyümenin sektörel yayılımında artış görüyoruz. Tüketici kredilerinde görülen canlanma ve tüketici güvenindeki iyileşme tüketici tarafından güçlenmeye işaret ediyor. Cari açık göstergelerinde bir miktar bozulma gösterse de, altın hariç cari denge istikrarlı seyrediyor. Cari açık göstergelerinde yılın son çeyreğinde bir miktar bozulma olabilir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışlar ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Haberin Devamı

Sıkı duruşu koruyoruz

Murat Çetinkaya enflasyonda istenen seviyelerin yakalanamamasından dolayı fiyat hareketlerinin etkilerini sınırlamak adına sıkı duruşu koruduklarını, 2018’de hedeften bir sapma görmeleri halinde daha da sıkılaşabileceklerinin de mesajını verdi. Çetinkaya şunları söyledi: “Fiyatlama davranışına dair etkileri sınırlamak amacıyla para politikasındaki sıkı duruş korunmuştur. Temel mal grubunda euronun yükselişi etkili olurken, hizmet fiyatlarındaki artış sürdü. Tüketici enflasyonu 3’üncü çeyrekte Temmuz enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde gerçekleşti. ÜFE kaynaklı baskılar güçlü seyrini korudu. 3’üncü çeyrekte enflasyonun ana eğilminde bir önceki çeyreğe göre bir miktar bozulma olduğunu söylemek mümkün.”