Gazete Vatan Logo

Komşu’ya ‘Düyun-u Umumiye’ modeli

Yunanistan 17 saatlik zirvede Euro Bölgesi’nin ağır şartlarını kabul ederek, iflastan kurtuldu. Komşu’ya 86 milyar euroluk destek verilecek ancak tüm harcamaları AB denetleyecek

Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan üçüncü kez iflastan kurtuldu ve Euro Bölgesi’nde kalmayı başardı. Euro Bölgesi’ndeki 19 ülkenin lideri dün 17 saat süren Yunanistan zirvesinde, ağır şartlar karşılığında Atina’ya sağlanacak üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşma sağladı. Euro Bölgesi’nin rahat nefes aldıran müjde, Belçika Başbakanı Charles Michel’in tek kelimelik ‘Anlaşma’ tweet’iyle geldi.

Son 5 yıldaki 240 milyar euroluk iki kurtarma paketine rağmen krizden krize savrulan Yunanistan’a 86 milyar euroluk destek sağlanacak. Ancak üçüncü kurtarma paketi için istenilen kemer sıkma tedbirlerinin bu hafta parlamentodan geçmesi şartı ileri sürüldü. İflastan çıkış yolu arayan Komşu, üçüncü kurtarma paketi için 5 Temmuz’daki halk referandumu öncesi kreditörlerin dayattığı şartların daha ağırını kabul etmiş oldu.

50 milyar euroluk fon

IMF, Euro Bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın oluşturduğu Troyka, yeni anlaşmada bu kez işi sıkı tuttu. Yunanistan’a güvenmeyen kreditörler, Osmanlı dönemindeki gibi Düyun-u Umumiye modelini uygulayacak.

Haberin Devamı

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, AB tarafından denetlenecek

50 milyar euro büyüklüğünde bir Yunan varlık fonu oluşturulmasının kararlaştırıldığını açıkladı. Bu fondaki varlıkların özelleştirilmesi ve yönetilmesi AB tarafından gerçekleştirilecek. Paranın nasıl harcandığı AB yetkilileri tarafından Yunanistan’da kontrol edilecek.

Dijsselbloem, fonun 25 milyar euroluk bölümünün Yunan bankaları, 12.5 milyar eurosunun borcun azaltılması ve 12.5 milyar euronun yatırım için kullanılacağını belirtti.

Osmanlı döneminde borçlar için kuruldu

Osmanlı çöküş döneminde Avrupa’ya borçlanmaya başladı. İlerleyen yıllarda borç ödeyemez hale geldi. Bunun üzerine alacaklı devletler, II. Abdülhamid tahttayken vergileri toplama ve alacaklılara ödeme görevini yürütmek üzere Düyun-u Umumiye idaresini kurdu.

Alman-Fransız ortak yapımı

Almanya ve Fransa’nın dışişleri bakanları dün sabah Yunanistan için varılan son dakika anlaşmasının Fransız-Alman işbirliği temelleri üzerine inşa edildiğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Bu zor ve uzun görüşmelerden sonra geldiğimiz nokta Fransız-Alman işbirliği olmadan ulaşılamazdı” diye konuştu. Fransa Dışişleri Bakanı Larent Fabius da “Bu anlaşma iyi bir sonuç çünkü Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını ve ‘euro’nun sağlam kalmasını sağlıyor. Fransız-Alman işbirliğinin bu anlaşmaya varırken ve bütün Avrupalılar’ı bir arada tutabilmek adına ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Merkel: Ev ödevi zamanı geldi

Almanya Başbakanı Angela Merkel uzun tartışmalar sonucunda sürecin nasıl ilerleyeceğini oybirliğiyle belirlediklerine dikkati çekerek, “Yunanistan, Euro Bölgesi’nde kalma kararlılığını gösterdi. Güvenin tekrar kazanılacağına inanıyorum” dedi. Merkel, “Şimdi anlaştıklarımızı uygulama zamanı. Yunanistan bazı kararlar almalı. KDV sisteminde ve emeklilik sisteminde değişiklik yapmalı. Bağımsız istatistik ofisi kurmalı. Özelleştirmeler yapmalı” diye konuştu.

Meclis’ten onay alır mı?

Haberin Devamı

Yunan parlamentosunun ağır şartlar içeren paketin tümünü Çarşamba gününe kadar onaylaması gerekiyor. Ardından Euro Bölgesi’nde ulusal parlamentoların onay süreci başlayacak ve Eurogroup resmi kurtarma programı müzakerelerine start verecek. Hükümet içindeki anlaşmaya karşı olan milletvekillerinden dolayı Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ı zor günler bekliyor. Tsipras’ın bu süreçte kabinede değişiklik yapacağı ifade ediliyor. Hatta bakan düzeyinde fireler verilmeye başlandı bile. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Twitter mesajında Euro Bölgesi’nin kendilerine dayattığı şartların çok kötü olduğunu belirterek “Bizi enkaza çevirmek istiyorlar. Yeter artık” dedi.