Gazete Vatan Logo

Komşu krizden çıktı Grexit riski bitmedi!

Yunanistan 86 milyar euroluk kurtarma paketi ile rahat nefes alacak. Ancak ekonomistler 2016’da Komşu’nun eurodan çıkacağını öngördü.

Komşu krizden çıktı Grexit riski bitmedi!

86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketi karşılığında kreditörlerin dayattığı kemer sıkma tedbirlerini kabul eden Yunanistan’da hayat yavaş yavaş normale dönmeye başlarken, kafalarda hala soru işaretleri var. Ekonomistler, Yunanistan’ın ‘euro’dan çıkışının (Grexit) gelecek yıl yeniden gündeme geleceğini belirtiyor.

Bloomberg’in anketine katılan 34 ekonomistin yüzde 71’ine göre Yunanistan’ın 2016 yılı sonunda Euro Bölgesi’nden çıkışa zorlanma tehlikesi bulunuyor. Katılımcıların yüzde 70’i Yunanistan’ın 2015 yılının geri kalanı için güvende olduğunu öngörüyor. Ancak yaklaşık yarısı, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın hedeflediği 86 milyar euroluk kurtarma paketinin yetersiz kalacağını düşünüyor.

Borcunu nasıl öder?

Tsipras üçüncü kurtarma paketi için gerekli şartları yerine getirmeye çalışırken, Euro Bölgesi liderleri ile geçtiğimiz hafta varılan anlaşmadaki kusurlar, Yunanistan’ın 3 yıllık programı uygularken güçlük çekeceği endişelerini alevlendiriyor.

Avrupalı kreditörler, Yunanistan borçlarını yeniden yapılandırma taahhütlerini kesinleştirmeyi reddediyorlar. IMF, ülkenin finansmanını istikrarlaştırması için yapılandırmanın hayati olduğunu belirtmişti.

Haberin Devamı

Varlık satışları için 50 milyar euroluk hedef ve daha önemlisi parçalanmış bir ekonomiye daha fazla kemer sıkma uygulanmasının doğruluğu ile ilgili şüpheler bulunuyor.

Londra’daki Commerzbank AG ekonomisti Peter Dixon, “Bir tür borç hafifletmesi olmadan paket hiçbir zaman yeterince büyük olmayacak. Borçlarını geri ödeme gücü olmayan bir ülkeye daha fazla borç yüklemek delilik. Aynı şeyleri farklı sonuçlar bekleyerek deniyorlar” dedi.

Anlaşma 20 Ağustos’a kadar tamamlanacak

Yunanistan Hükümeti, kreditörler tarafından talep edilen ikinci kemer sıkma paketinin parlamentoda yarın onaylanmasının ardından uluslararası kreditörlerle mali yardım görüşmelerinin 20 Ağustos’a kadar tamamlanacağını tahmin ediyor.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, vergi artışları ve harcama kesintilerinden oluşan talepleri kabul ettikten sonra partisi Syriza’da isyanla karşılaşmış ancak tasarruf paketini parlamentodan geçirmişti. Tsipras, Euro Bölgesi’nde kalmasını sağlayacak yeni yardım paketini üzerinde kreditörlerle uzlaşı sağlamak istediğini geçen hafta belirtmişti.

Haberin Devamı