Gazete Vatan Logo

Koltuk deyip geçmeyin yerli uçak için adım attık

Yerli koltukla donatılan THY uçakları artık uçuşa hazır. Maliye Bakanı Şimşek, “Koltuk deyip geçmeyin, yerli uçak üretimi böyle başlar” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin kendi uçağını üretme noktasında çok kararlı olduğunu belirterek, “Bu konuda çok önemli adımlar atılıyor. Sektörün bütün oyuncuları güç birliği yapacak ve Türkiye 2023 hedeflerini yakalayacak” dedi. Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik ve Assan Hanil ortaklığında 5 milyon dolarlık yatırımla kurulan ‘Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret’ ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti. Atatürk Havalimanı’nda yerli uçak koltuklarının teslimat töreninde konuşan Bakan Şimşek, üretime bir yerden başlamak gerektiğinin altını çizerek, Türkiye için önemli bir adım atıldığını ifade etti. Şimşek, koltuk deyip geçilmemesi gerektiğini belirterek, bu çalışmalarda teknolojinin yoğun olduğunu, en küçük ürünün uçağa girebilmesi için ciddi sertifikasyon sürecinden geçtiğini söyledi.

10 kat fazla katma değer

Şimşek, Türkiye’nin toplam ihracatının ortalama kilogram bedelinin 1.58 dolar olduğuna işaret ederek, “Bu koltukların kilogram bedeli 150 dolar. Yani neredeyse 100 kat katma değeri daha yüksek” diye konuştu. Şimşek, şunları kaydetti: “Uçak üretimi çok büyük ölçekte bir iş, sonuçta bir koltuk üretimi ile başlamak gerekir. Havacılık sektöründe Türkiye yıllık 17 milyar dolarlık ithalat, sadece 4 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Bizim burada 13 milyar dolarlık açığımız var. Koltuk deyip geçmeyin; 2023’e kadar bu koltukları bu şekilde üretip bir kısmını satarsak tahmini 700 milyon dolarlık bir ihracat potansiyeli var. 700 milyon dolar ciddi bir rakam. Önemli olan bu ürünü diğer bütün havayollarına satabilmek.”

Yerli uçak üretiminin böyle parçalarla başladığına dikkati çeken Şimşek, uçakların içinde ‘galley’ adı verilen mutfak panellerinin de THY-TAI ortaklığında üretileceğini kaydetti.

Hedefimiz ‘business class’ koltuğu üretmek

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY’nin de ortağı olduğu ‘Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret’in büyük başarılara imza atacağına inandığını belirterek, “2023’te inşallah 100 bin koltuk üreten ve dünya koltuk piyasasının yüzde 10’unu elinde bulunduran bir şirket oluruz diye bir hedef belirledik. Lansmanını yaptığımız kısa mesafeli ekonomi uçuşlarının koltuğu. Hedefimiz, business koltukları için de en kısa zamanda dünya sivil havacılığına seçenek sunmak” dedi.

Haberin Devamı