Gazete Vatan Logo

Kolejlerde servis ücreti tartışması! 3 katı fiyat ödeniyor

Özel okullardaki veliler, devlettekilerden 2-3 katı daha fazla servis ücreti ödüyor. Servisçiler ve velilerin yaptığı açıklamalara göre okulların, yöneticiler ve personel için araç talep etmeleri rakamları artırıyor. Özel okul yetkilileri ise ‘Hiçbir çıkarımız yok’ diyor.

Kolejlerde servis ücreti tartışması! 3 katı fiyat ödeniyor

Okul servisleriyle ilgili yeni tarife açıklandı. Buna göre en kısa mesafe bin 300 TL oldu. Ancak bazı özel okullar, belirlenen tarifelerin 2-3 katını talep ediyor. Fiyatların yüksek olmasının öncelikli sebebi kolejlerin tur şirketleri aracılığıyla servislerle anlaşma yapmaları. Bu anlaşmaların içine bazı kolej sahiplerinin kendileri, okul müdürleri için özel araç, öğretmen servisi, etkinliklerde özel taşıma gibi talepleri de yer alınca ücretler katlanıyor. Velilerin, servisin konumunun görebildiği telefon uygulamaları, yeni model araç istekleri de servis ücretlerini yükseltiyor.

‘VELİYE ZAMLI YANSIYOR’

Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre; konuyla ilgili görüş aldığımız İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sinar, okulların taleplerinin ücretleri yükselttiğini belirterek “Okullar tur şirketleriyle anlaşma yapıyor, servis esnafı da tur şirketiyle. Okul sahipleri işi vermek için ‘Bana, müdürüme, müdür yardımcıma özel araç ver, etkinliklere, öğretmenlere servis ayarla’ gibi taleplerde bulunuyor. Araç modeli iyi olsun, takip cihazı bulunsun isteniyor. Bunları yaparsan anlaşırım diyorlar. Yüksek ücret istenmesinin nedeni bu. Bunlar da son tüketici olarak veliye yansıtılıyor. Özel okullarla ilgili özel düzenleme yapılmalı, ayrı bir tarife olmalı” dedi.

Haberin Devamı

‘KOMİSYON ALIYORLAR’

Veliler bu durumdan çok şikâyetçi. Özel Okul Velileri Platformu’ndan bir veli konuyla ilgili şunları söyledi: “Okullar servislerden komisyon alıyor. O yüzden daha pahalı. Ücretsiz servis, özel araç talepleri oluyor. Servisçiler de ek masrafları bize yansıtıyor. Devlet okulunda olsak daha ucuza gidebileceğimiz yere 2 katı para veriyoruz. Özel hizmet adı altında hiç işimize yaramayan şeyleri verip fiyat yükseltiyorlar. Bir velimizden çok kısa bir mesafe için yıllık 60.000 TL talep edildi.”

‘OKULLARIN HİÇBİR ÇIKARI YOK’

İddiaları Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı İbrahim Taşel’e sorduk. “Özel okulların servis konusunda bir talebi, bir çıkarı yok” diyen Taşel, “Bazı yerlerde sadece personeli ücretsiz taşıyorlar. Benim ilgilendiğim 7 okulun birinde bile 1 lira ek para istemiyorum. Hatta pandemiden beri okullar, servislere ek katkı sağlıyor. Velilere yansımasın diye cebimizden para veriyoruz. Ancak ciddi bir fiyat farkı varsa tabii ki veliler bunu sorgulasın” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

EK HİZMETLER VAR

Yeni okul servisi tarifesine göre 0-1 km arası için servis ücreti 1300 TL. Bu ücrete ilkokul ve ortaokullarda bulunması zorunlu rehber personel için yüzde 35’lik bir fark ekleniyor. Bu durumda velilerin ödemesi gereken ücret aylık 1.755 TL’ye çıkıyor. Fakat bu ücretler sadece taşıma hizmeti için geçerli. Mevzuatta yer alan standartlara ilave hizmetlerden yıl içinde yapılan geziler, özel ferdi kaza sigortaları, koltuk sayısından az öğrenci taşınması, lüks modelli araç kullanılması gibi taleplerin olması durumunda ücretler daha da yükseliyor.