Gazete Vatan Logo

Kirada Hollanda Modeli nedir? Kira düzenlemesi nasıl olacak? Fahiş kira artışları nasıl önlenecek?

Kiralarda yaşanan fahiş fiyat artışları kiracıları bezdirdi. Son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri, kira artış oranlarına ilişkin düzenleme için bir araya gelmişti. Kira artışlarına isyan eden kiracılar hükümetten kalıcı bir adım beklerken Türkiye’de Hollanda modeli uygulanacağına dair görüşler de belirginleşiyor. Peki, Kirada Hollanda Modeli nedir? Kira düzenlemesi nasıl olacak? Fahiş kira artışları nasıl önlenecek? İşte Hollanda modeli kira ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Kirada Hollanda Modeli nedir? Kira düzenlemesi nasıl olacak? Fahiş kira artışları nasıl önlenecek?

Son aylarda kiralarda yaşanan önlemez artış, kiracıları zor durumda bırakıyor. Enflasyondaki artış nedeniyle fırsatçı ev sahipleri kiracılar üzerinde baskısını arttırıyor. Hükümet bu gidişata dur demek için önemli bir adım attı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri, kira artış oranlarına ilişkin düzenleme için bir araya geldi. Kira artışları ile ilgili düzenleme ile ilgili çalışmalar başladı. Ayrıntılar henüz netleşmese de şu ana kadar üzerinde durulan yöntem Hollanda modeli kira uygulaması. Peki, Hollanda modeli kira nedir? Kira düzenlemesi nasıl olacak? Fahiş kira artışları nasıl önlenecek? İşte Hollanda modeli kira ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Artan maliyetler ve buna bağlı konut arzının azalması ise kiracı sayısını artırırken, ev sıkıntısı sebebiyle kira ücretleri yüksek meblağlara ulaştı. Hükümet ise tırmanışa geçen kira fiyatlarına müdahale etmek için kolları sıvadı ve artan fiyatlara karşı çalışma başlattı. Serbest piyasadaki kiralık ev fiyatlarına müdahale etmek için hükümetin masadaki ilk seçeneği tavan fiyat uygulaması olacak. Düzenlemenin detayları ise 10 gün içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklanacak.

Haberin Devamı

 

KİRADA HOLLANDA MODELİ NEDİR?

Hollanda, yüksek kira artışlarının önüne geçmek için kira bedellerine sınırlama getirme kararı aldı. Buna göre, ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya veremeyecek. Özellikle yoğun şehirlerde yaşanan kira artışlarına ilişkin evin büyüklüğüne, oda sayısına, bulunduğu konuma göre bir puanlama yapılacak ve bu puanlamaya göre tavan fiyat uygulamasının getirileceği belirtiliyor.

KİRADA HOLLANDA MODELİ ÇÖZÜM OLUR MU?

Uzmanlar , Türkiye’de böyle bir uygulamanın geçici olacağını ve maalesef ev sahiplerinin tavan fiyata kadar olan kısmın banka kanalı ile ödenmesini ve üstünün ise elden ödenmesini talep ederek böyle bir uygulamayı deleceklerini söylüyor.