Gazete Vatan Logo

Kiracı garantisiyle konut devlet tahviline rakip oldu

İnşaat firmaları satışları canlandırmak için inanılmaz fırsatlar sunmaya başladı. Sektörde son trend konut ya da dükkan alan yatırımcıya kiracı garantisi vermek. Gayrimenkule kiracı bulunamazsa kirayı inşaat firması ödüyor

Böylece konut yatırımı yapan, Hazine bonosu almış gibi düzenli getiri sağlıyor

Satışlardakİ durgunluğu aşmak için ’0 faiz’, ekstra vade seçenekleri ve birbirinden cazip promosyonlarla süslü kampanyalar yapan inşaat firmaları, şimdi de devlet tahvili gibi yatırımcısına kesin kazanç garantisi sunan gayrimenkullerle piyasaya hareketlilik getirmek için kolları sıvadı. Sektörde son trend, yatırım için gayrimenkul alan tasarruf sahiplerine kiracı garantisi vermek. Öyle ki bazı firmalar kiracı bulamazsa, alıcıya evin ya da dükkanın boş durduğu dönemdeki kirasını bile kendisi vermeyi taahhüt ediyor. Bir gayrimenkulün yatırım bedeli kira getirisiyle yaklaşık 10-12 yılda çıkarken, tasarruf sahibi böylece hem mülk sahibi olup hem de her yıl yüzde 9-10 arasında bir getiriyi garanti altına almış oluyor.
Yeni sistem sayesinde inşaat firmaları satışlarını artırma fırsatını bulurken, yaptığı konut ve dükkan yatırımından düzenli gelir elde etmek isteyen tüketici de risklerini minimize ediyor.
Gayrimenkul sektörüne ‘kira ödeme garantisi’ kavramını getiren emlak şirketi Century 21 olurken, sistemi projelerine adapte eden inşaat firması sayısı da hızla artmaya başladı. KC Yapı ve Yapı Endüstrisi’nin başlattığı kira garantili satış uygulamasına Maslak’ın ilk 5 plazasından biri olan Polaris Plaza’nın yatırımcısı Mimtur İnşaat da katıldı.

Mimtur, Ataşehir’de başlatacağı Polaris Residence adındaki projeden ev alan yatırımcının evini kiralama işini üstleneceğini açıkladı. Belirli bir süre içinde (bu süre belirlenme aşamasında) daire kiralanmazsa, kiralanana kadar kira bedelini yatırımcıya Mimtur İnşaat ödeyecek. Sistemin yatırımcının evini kiraya verme aşamasında karşılaştığı riskleri minimize ettiğini söyleyen Mimtur İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hızır Gürel, “Uygulama, temkinli davranan yatırımcıların dikkatini çekecek” dedi.

Century 21 kiracı riskini sigortalıyor
Century 21’in 2005 sonunda başlattığı Kira Ödeme Garanti Sigortası, firmanın yatırımcının gayrimenkulü için kiracı bulmasının yanı sıra, kira bedelini alamayan ev sahiplerine bir yıl boyunca kira ödemesi yapmasını içeriyor. Süre 5 yıla uzatılabiliyor.

Polaris, Ataşehir’deki en ucuz residence projesi
AtaŞehİr’de inşa ettikleri projenin ilçedeki en ucuz residence projesi olduğunu söyleyen Mimtur İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hızır Gürel, “Ataşehir’deki yeni residence projelerinde metrekare fiyatları 2000-3500 dolar arasında. Polaris Residence’da ise fiyatlar metrekarede 1400-1500 dolar” dedi. 4 dönümde yer alan 25 katlı projede 1+1’den 4+1’e kadar 82-382 metrekarelik 85 daire, 196 bin ile 584 bin YTL’den satılacak. Tek katlı ve dubleks teraslı daireler akıllı ev teknolojisine de sahip. Projede güvenlik, temizlik, catering, kuru temizleme, fitness, havuz, otopark, jakuzi gibi hizmetler, aynı bina içinde alınabilecek. 24 ayda teslim edilecek projede satışlar ise birkaç gün önce başladı.

Şehr-i Bazaar’da 300 kiracı şimdiden hazır
Kiracı garantili sistemin uygulandığı bir diğer proje ise KC Group’un Bahçeşehir’de inşa ettiği Şehr-i Bahçe. Projede Şehr-i Bazaar’da yer alan 176 dükkan, Ağustos 2007’de teslim edilecek. Şu ana kadar 90 adedi satılan dükkanların 300’e yakın kiracısı ise hazır. Fiyatlar 300 bin YTL ile 1 milyon YTL arasında yer alıyor. Yatırımcılar 5-8 yılda yatırımlarını amorti edebiliyor.

Yazlık
bedelinin
yüzde 7’si garanti

YapI Endüstrisi’nin Bodrum’daki Aura Bodrum, Alesta, Ocean View, Sea&You Residence, Lavanta Bahçesi Evleri ve Mare Bitez projelerindeki yazlıklar, firma aracılığıyla kiraya verilebilecek. Firma, alıcı çıkmazsa, konut bedelinin yüzde 7’si kadar kira geliri garanti ediyor.

Haberin Devamı