Gazete Vatan Logo

Kentsel dönüşüm planı belli oldu! İşte Şehircilik Bakanlığı'nın 4 maddelik reçetesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm için düğmeye bastı. Bakanlığın hazırladığı raporda dönüşümün yavaşlamaması için özel ihtisas mahkemelerinin kurulması, afet kanununa “riskli yapı tespitinin gerektiğinde kilitli olan kapıların açılması” hükmünün eklenmesi talep edildi. Müteahhitlerde mali yönden yeterlilik aranması ve ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’ oluşturulması önerildi.

Kentsel dönüşüm planı belli oldu! İşte Şehircilik Bakanlığı'nın 4 maddelik reçetesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümün hızlandırılması ve sahada karşılaşılan problemlerin çözümüne ilişkin dört maddelik “dönüşüm reçetesi” hazırladı. 101 sayfalık raporda mahkeme kararlarının süreci yavaşlattığı tespiti yapılarak, “Kentsel dönüşüm sürecini sekteye uğratan en önemli konulardan birisi uzlaşma sağlanamayan maliklerin ve kiracıların açtığı davalarda verilen ‘yürütmenin durdurulması’ kararlarıdır” denildi. Mahkemelerin iş yükü ve kentsel dönüşüm ile gayrimenkul hukuku konusunda uzmanlaşmış hakimlerin yeteri kadar bulunmamasının davaların uzamasına yol açtığına vurgulanan raporda, “kentsel dönüşüm davalarına bakmak için İhtisas Mahkemeleri’nin kurulmalı” denildi.

ZORLA AÇTIRILSIN

Milliyet'te yer alan habere göre; mülk sahiplerinin kapılarını açmayarak yapının riski olup olmadığının belirlenmesini engellemeye çalıştıklarına dikkat çekilen raporda “Bu durumu ortadan kaldırmak için, maliklerce riskli yapı tespiti yaptırılması safhasında ‘riskli yapı tespitinin gerektiğinde kilitli olan kapıların açılması veya açtırılması suretiyle yapılacağı’ yönünde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması gerekmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Raporda kentsel dönüşümü yavaşlatan unsunlar arasında “işi yarım bırakan müheahhitler” de sıralanırken, “Dönüşüm yapacak müteahhitlerin kriterlerinin ayrıca düzenlenmesi ve özellikle de müteahhitlerde mali yönden yeterlilik aranması’ uygun olacaktır” önerisi getirildi. Kentsel dönüşümün sadece bu alanla uğraşan özerk bir birim tarafından yürütülmesi değerlendirmesinin de ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi: “Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, bakanlığın bağlı kuruluşu olarak kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na dönüştürülmesi uygun olacaktır.”

33 MİLYAR

Raporda, uygulamaya girdiği 2012 yılından bu yana kentsel dönüşüm kapsamında yürütülen faaliyet ve yapılan harcamalara ilişkin bilgilere de yer verildi. Buna göre 2012’den bugüne kadar kentsel dönüşüm için toplam 33 milyar 37 milyon TL’lik harcama yapıldı. 2012’den beri ülke genelinde 238 bin 316 yapının yıkımı gerçekleştirildi. Yıkılanların yerine 1 milyon 908 bin 344 bağımsız birimli, 238 bin 316 bina yapıldı.

Haberin Devamı