Gazete Vatan Logo

Kemal Derviş'e kritik görev!

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından (UNDP) bu ayın başında ayrılan Kemal Derviş, ABD'nin pek çok ödül almış önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsünde yürüteceği "Başkan Yardımcılığı" ve enstitünün "Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı Başkanlığı" görevleriyle, küresel ekonomi ve kalkınma çalışmalarına öncülük etmeyi planladığını bildirdi.

Kemal Derviş, New York'ta AA muhabirine yeni görevleriyle ilgili bilgi verdi ve değerlendirmelerde bulundu.

Merkezi Washington'da bulunan Brookings Enstitüsündeki görevinin yanı sıra, İstanbul'da Sabancı Üniversitesiyle de çalışacağını söyleyen Derviş, bu sayede sık sık Türkiye'ye gideceğini ve Sabancı Üniversitesiyle Brookings Enstitüsünün birçok araştırma faaliyetini ileride beraber yürütebileceklerini ümit ettiğini kaydetti.

Brookings'te birkaç bölüm bulunduğuna, bunlardan birinin "Küresel Ekonomi ve Kalkınma Bölümü" olduğuna işaret eden Derviş, kendisinin Brookings Enstitüsünün başkan yardımcılığı göreviyle birlikte bu gruba başkanlık edeceğini ve grupta dünyanın birçok ülkesinden önemli iktisatçıların bulunduğunu bildirdi.

Grubun asıl amacının, dünya ekonomisinin özellikle bugünkü kriz durumunu incelemek ve küresel düzeyde çare üretmek olduğunu belirten Derviş, "O bakımdan bu grubun çalışmalarına yön vermek için, tabii çok zor, ama o kadar da ilginç bir dönem" diye konuştu.

Derviş, görevinin çerçevesinin "araştırma ve dünyadaki krizle ilgili olarak ekonomik konularda çözüm üretmeye çalışmak" olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

"Bu kriz, artık 21. yüzyılda dünyadaki bütün ülkelerin birbirlerine ne kadar bağlı olduğunu gözler önüne serdi. Dolayısıyla teker teker oluşturulan politikalarla, ABD gibi büyük bir ülke söz konusu olduğunda bile, bu krizin üstesinden gelebilmek mümkün değil. Ekonomik politikaları uluslararası dayanışma ve koordinasyon içinde oluşturmak gerekiyor. Buna katkıda bulunmaya çalışmak, Brookings'teki grubumun esas amacı."

-BROOKINGS'TEN YAPILAN AÇIKLAMA-

Brookings Enstitüsünden yapılan açıklamada, enstitüde "Başkan Yardımcılığı" ile "Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programının Başkanlığı" görevlerini yürütecek olan Derviş'in "küresel bir düşünce kuruluşu olmayı amaçlayan Brookings'e bu hedefe ulaşmasında seçkin liderlik edeceği" belirtildi.

Enstitünün Başkanı Strobe Talbott, yaptığı açıklamada, Kemal Derviş'in akademik alanda, Dünya Bankasındaki görevinde, Türkiye'de ekonomik kriz sırasında yürüttüğü ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı görevinde ve UNDP'deki başkanlığında son derece başarılı ve mükemmel işler yaptığını, tüm insanlığa hizmet ettiğini ve kendisinin dünyanın en seçkin ekonomistlerinden biri olduğunu vurguladı.

Talbott, "Derviş'in engin deneyimi, akademisyenliği, uzmanlığı, enerjisi, vizyonu ve devlet adamlığı nitelikleriyle Brookings'teki görevinde bugünün en önemli sorunlarına çözümler üretilmesine büyük katkılarda bulunacağını" ifade etti.

Brookings Enstitüsü, Amerika'da bağımsız, ama Demokrat Partiye yakın bir düşünce kuruluşu olarak biliniyor. Nitekim son yıllarda Brookings'te çalışan birçok araştırmacı ve fikir önderi, bu günlerde ABD Başkanı Barack Obama yönetimine katıldı veya katılmak üzere Senatonun onayını bekliyor.

Brookings'ten yapılan açıklamada Derviş'in, Brookings'teki görevinden Başkan Obama tarafından geçen hafta uluslararası ilişkilerden sorumlu Hazine Bakan Yardımcılığına atanması üzerine ayrılan Lael Brainard'ın yerini aldığı da vurgulandı.

Derviş'in başkanlığını yürüteceği "Küresel Ekonomi ve Kalkınma Programı" bölümününde, Dünya Bankasının 9. Başkanı James Wolfensohn tarafından 2006 yılında kurulan "Wolfensohn Kalkınma Merkezinin" de bulunduğu bildirilen açıklamada, "Merkezin, tüm dünyadaki ortaklarıyla birlikte daha refah ve istikrar dolu bir dünyanın yaratılması için önemli kalkınma sorunlarına etkin çözümler aradığı" belirtildi.

Brookings'ten yapılan açıklamada, Derviş'in enstitüye böylesine önemli bir zamanda katılmaktan son derece memnun olduğu ve çalışmalarında dünyanın içinde bulunduğu, son zamanların en kötü ekonomik krizini yenmesi için etkili politika önerileri tasarlanmasına öncelik vereceğini vurguladığı belirtildi.

-GENEL SEKRETER BAN'IN ÖZEL DANIŞMANLIĞINI DA YAPACAK-

Bu arada Kemal Derviş'in, Londra'da yarın başlayacak ve iki gün sürecek G-20 zirvesinde de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un özel ricası üzerine kendisine "özel danışmanlık" yapacağı da öğrenildi.

Derviş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brookings'te dün G-20 zirvesiyle ilgili olarak bir panel düzenlendiğini ve panele ABD Başkanı Obama'nın uluslararası ekonomiden sorumlu danışmanı Michael Froman'ın da katıldığını söyledi.

Panelde kendisinin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un G-20 zirvesindeki temsilcisi olarak BM'nin ve uluslararası toplumun ekonomik krize bakış açısını, Froman'ın da Amerikan yönetiminin krize bakış açısını anlattığını belirten Derviş, Froman'ın Obama'nın özel danışmanı, kendisinin de Genel Sekreter Ban'ın özel danışmanı olarak G-20 zirvesine gideceklerini belirtti.

Derviş, G-20 zirvesiyle ilgili olarak da şöyle konuştu:

"BM tabii ki G-20 zirvesini tamamen destekliyor. G-7 veya G-8 gibi artık dünyanın gerçeklerini yansıtmayan bir toplantı yerine çok daha geniş sayıda ülkeyi bir araya getiren ve dünya ekonomisine yön veren ekonomileri bir araya getiren toplantının yapılması çok yararlı. Ama Genel Sekreter ve ben, G-20 zirvesinde diğer ülkelerin ve krizden en fazla etkilenecek, çoğu yoksul ve küçük ülkelerin unutulmaması için çok çaba sarf edeceğiz."

Ekonomik açıdan önemli ülkelerin G-20 zirvesinde bir araya gelmesinde büyük yarar olduğunu ifade eden Derviş, ancak dünyada birçok başka ülke de olduğunu kaydederek, BM'nin G-20 zirvesinde diğer ülkelerin ve insanların sorunlarının unutulmaması gereğine özel öncelik vereceğini vurguladı.

Derviş, "Genel Sekreter Ban, G-20 zirvesinde dünyadaki bütün ülkeleri temsil etmeye çalışacak ve bütün ülkelerin, özellikle de en yoksul ülkelerin çıkarlarını ve ihtiyaçlarını masaya getirecek" diye konuştu.

-SABANCI ÜNİVERSİTESİ-

Kemal Derviş, AA muhabirine Sabancı Üniversitesindeki göreviyle ilgili olarak da bilgi verdi.

Derviş, Sabancı Üniversitesinde çevre, küresel ısınma, ekonomi ve Avrupa Birliği (AB) gibi konularda hem üniversitenin faaliyetlerine, hem de İstanbul Politikalar Merkezinin (İPM) çalışmalarına katılacağını belirtti.

Derviş şöyle konuştu:

"Türkiye'deki araştırmacılara Avrupa, Akdeniz, çevre ve ekonomi gibi konularda destek olabileceğimi umuyorum. Birçok projenin içinde genç araştırmacıların yer almasına ve özellikle Türkiye'deki araştırmacıların, gençlerin, Brookings başta olmak üzere, dünyada birçok araştırma kurumlarıyla iletişim ağlarına (network) katılmalarına elden geldiği kadar destek vermeye çalışacağım. Bu çalışmaların küresel 21. yüzyılda Türkiye'nin dünyadaki yerini güçlendirebileceğini ümit ediyorum. Gençleri desteklemek, onlar için bazı araştırma kaynaklarını yaratabilmek ve özellikle Avrupa'nın önde gelen araştırma kurumlarıyla Sabancı Üniversitesi arasındaki işbirliğini ve ortak proje üretme kapasitesini artırabilmek, üniversiteyle çalışmamda en büyük umudum. Bugünkü kriz ortamında bu hiç kolay olmayacak, ancak uzun vadeli düşünmemiz gerekiyor."

Derviş, Sabancı Üniversitesinin kendisinin de katılacağı bir Uluslararası Danışma Kurulu olduğunu ifade ederek, kurulun, üniversitenin gelişmesine, kaynak yaratmasına ve aynı zamanda üniversitenin başka ülkelerle olan işbirliğine destek veren uluslararası bir grup olduğunu söyledi.

Brookings Enstitüsünün açıklamasında, Derviş'in Sabancı Üniversitesindeki görevinden de söz edildi ve Derviş'in görevine Mayıs 2009'da başlayacağı bildirildi.

BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığına Ağustos 2005'te seçilen Kemal Derviş, Ağustos 2009'da başlayacak ikinci dönem başkanlığı için aday olmamış, kendi isteğiyle bu yıl 1 Martta görevinden ayrılmıştı.

Derviş, UNDP'nin Amerikalı veya İngiliz olmayan ilk başkanı olmuştu.

Haberin Devamı