Gazete Vatan Logo

‘Katılık var’ dedi faize dokunmadı

Merkez Bankası faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, enflasyonda ana eğilimin katılık gösterdiğine, çekirdek enflasyonun da yüksek seyrettiğine işaret etti.

‘Katılık var’ dedi faize dokunmadı

Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin katılık sergilediğine dikkat çekerek, enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini açıkladı.

TCMB Mart’ta da faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25’te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de, marjinal fonlama oranını yüzde 9.25’te, geç likidite penceresi borçlanma faiz oranını yüzde 0’da, borç verme faiz oranını ise yüzde 12.75’te tuttu. Son olarak Aralık’ta TCMB faiz koridorunun alt bandı, politika faizi ve üst bandı sabit tutarken, geç likidite faizini sekiz aylık aranın ardından ilk kez artırmıştı.

“Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir” denilen açıklamada, Ocak ayı PPK açıklamasından farklı olarak “Ana eğilime ilişkin göstergeler katılık sergilerken çekirdek enflasyonun yüksek seyrettiği gözlenmektedir” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Sıkı duruşta kararlı

PPK’nın faiz kararına ilişkin açıkladığı metin şöyle: “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret ediyor. İç talep büyümeye devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürüyor. Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Ana eğilime ilişkin göstergeler katılık sergilerken çekirdek enflasyonun yüksek seyrettiği gözleniyor. Bu çerçevede Kurul, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.”

Haberin Devamı