Gazete Vatan Logo

Kariko ve Weissman Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı! İşte ilham veren hikayeleri

2023 Noel Tıp Ödülü COVID-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşiflerinden dolayı Katalin Karikó ve Drew Weissman'a verildi.

Kariko ve Weissman Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı! İşte ilham veren hikayeleri

İkilinin çalışmaları, güçlü Covid aşılarının bir yıldan daha kısa bir sürede üretilmesini sağlayarak milyonlarca ölümün önüne geçti.

İki araştırmacının geliştirdiği mRNA yaklaşımı, dünya çapında milyarlarca kez Covid aşılarında kullanıldı ve aşı teknolojisini dönüştürerek bir gün kanser gibi bir dizi ölümcül hastalığa karşı koruma sağlayabilecek aşıların temelini attı.

Covid aşılarını mümkün kılan metodik araştırma, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde güçlü bir aşı karşıtı hareketle karşı karşıya kaldı. Şüpheciler, modern tıp biliminin en etkileyici başarılarından biri olan bu aşıların ‘hızlı gelişimini’ halkın aşıya olan güvenini sarsmak için kullandı.

Oysa aşıların temelini oluşturan keşifler (Dr. Weissman'ın laboratuarını yönettiği Pennsylvania Üniversitesi de dahil olmak üzere) on yıllar boyunca yavaş yavaş gerçekleşti.

İkiliye ödül haberini aldıklarında verdikleri ilk tepki soruldu. Dr. Kalikó, başlangıçta bunun ‘sadece bir şaka’ olduğunu düşündüğünü söyledi.

Dr. Weissman da benzer bir şekilde, “Önce çok sevindim, sonra inanamadım ve biraz da aşı karşıtlarının bize şaka yaptığından şüphelendim” dedi. Weissman ödülü sabahın saat 4’ünde Karikó'nun kendisine mesaj attığı mesajla öğrenmişti.

Haberin Devamı

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ