Gazete Vatan Logo

Kadının ücreti düşük...

Kadınların çalışma tablosu hiç iç açıcı değil...

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırmasına göre, kadınların yarıdan fazlası düşük ücretlerle kötü çalışma koşullarında istihdam ediliyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Kadınlar İçin Küresel İstihdam Eğilimleri Araştırması’na göre, kadın ve erkekler arasında işsizlik, istihdam ve işgücüne katılım oranlarındaki farklılıklar, işgücü piyasasında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önemli oranda mevcut olduğunu ortaya koyuyor.

Teşvikler erkeklere!

ILO’nun araştırmasına göre, kadınların yarıdan fazlası düşük ücretlerle, güvencesiz ve kötü çalışma koşullarında istihdam ediliyor. Cinsiyet ayrımcılığı, meslek ve sektör seçimlerinde yaygın olarak görülmeye devam ediyor. Küresel ekonomik krizin ardından uygulanan teşvik paketleri çoğunlukla erkeklerin yoğun olduğu sektörlere yönlendirildi

Araştırmaya göre, küresel düzeyde kadınların üçte biri tarım sektöründe, hemen hemen yarısı hizmetler sektöründe ve altıda biri sanayide sektöründe çalışıyor. Gelişmiş ekonomilerde sanayide kadın istihdamı yarı yarıya azalmış durumda. Bu sektörün dışında kalanların yüzde 85’i ilk olarak eğitim ve sağlık başta olmak üzere hizmetler sektörüne kaydı. İleri ekonomilerin bazılarında kadınlar, ücretli ve maaşlı işlere erişim sağlayabiliyor, ancak bu kez de belli başlı mesleklerde yoğunlaşma dikkati çekiyor.

Bankalar kredilendiriyor

Kadınlar Günü’nde bankalar da özel fırsatlar sunuyor. Finansbank, 7-8 Mart tarihlerinde 3 bin TL ve üzerindeki kredi için aylık yüzde 1.39 faiz oranını 60 aya varan vade seçenekleriyle sunarken dosya masrafı almıyor. DenizBank, 8-15 Mart arasında kadın çiftçilere yüzde 0.99 faizle ‘Tarımsal İhtiyaç Kredisi’ kullandıracak. Kadın KOBİ müşteriler ise yüzde 0.80 faizle ilk 3 ay ödemesiz kredi kullanabilecek.

Bank Asya, aracılığıyla Asya Emeklilik’in Bireysel Emeklilik Planlarından herhangi birini yaptıran kadın müşterilerin bireysel emeklilik hesabına yüzde 8 ek katkı tutarı yatırılacak. Yeni katılım hesabı açacak kadın müşteriler ise katılma hesapları tarafında +8 puan kar payı kazanacak.

Ekstra yüzde 10 MaxiPuan

Maximum Kart sahibi kadınlar 8 Mart’taki tüm giyim, aksesuar, ayakkabı, optik ve kozmetik alışverişlerinde ekstra yüzde 10 MaxiPuan kazanıyor. Maximiles ve MercedesCard sahiplerinin yararlanabildiği kampanyadan azami 20 TL MaxiPuan kazanılabiliyor.

‘Tek kanatla geleceğe uçamayız'

TÜSİAD 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “2023’te dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmayı hedefleyen Türkiye’nin bu yoldaki en büyük gücü kadınlar olacaktır. Ekonomi ve demokrasi alanındaki hedeflere ancak kadın-erkek birlikte ulaşılabilir. ‘Tek Kanatla Geleceğe Uçamayız’ temalı konferans ve filmin ardından ‘Adım Adım Anadolu: Kadınlar İçin İş Fırsatları’ başlıklı seminer dizisi bu yıl da devam etmektedir. Cinsiyet eşitliğinin fiilen sağlandığı toplumsal dönüşümün gerçekleşmesi için desteğimizi sürdüreceğiz.”

2023 hedefi kadınla yakalanır

KAGİDER’DEN yapılan açıklamada, “Kadınların ekonomiye katılmaları önündeki engelleri kaldırmalıyız” denildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye’nin 2023 için belirlediği en büyük 10 ekonomi içinde yer alma hedefi hem çok doğru hem de yakalamak için çok çalışılması gereken bir hedeftir. Hedefi tutturmanın tek yolu, kadınları ekonomide çok daha etkin kılmaktır. 10 yılımız kaldı. Bu süreyi iyi değerlendirmeli, kadınlarımızı ekonomiye daha fazla kazandırmalıyız.”

Avea’dan bir günlük özgürlük!

AVEA, kadın çalışanlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü farklı bir uygulama ile kutluyor. Bugün Avea’da kadın çalışanlar işe gelmeyerek istedikleri yerden çalışma özgürlüğüne sahip olacak. Avea’da çalışan kadınların oranı yüzde 51 .

Haberin Devamı