Gazete Vatan Logo

Kademeli tarifede yeni dönem başlıyor! Elektrik faturası ile ilgili flaş değişiklik

Elektrik faturası ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Tüm aboneleri çok yakından ilgilendiriyor. Kademeli tarifede değişikliğe gidildi. Vatandaşın talepleri dikkate alınarak limitler yükseltildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, 'Elektrikte aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz.' diye konuştu.

Kademeli tarifede yeni dönem başlıyor! Elektrik faturası ile ilgili flaş değişiklik

Ocak ayı itibarıyla elektrikte kademeli tarifeye geçilmesinin ardından pek çok abone, yüksek faturalarla karşılaştı. Şubat faturalarına zamlı tarifenin tamamen yansıtılmasıyla, daha yüksek faturalarla karşılaşılması bekleniyordu. Ocak ayı faturalarına zamlı tarifenin kısmen yansımasına rağmen, faturalarda gözle görülür değişiklik meydana geldi. Bunda da aylık 150, günlük 5 kWh'lik tüketimin üstünün, üst tarife olarak değerlendirilmesi etkili oldu. Yapılan hesaplamalara göre kademeli tarifede üst limite geçiş için sınır olarak kullanılan aylık 150 kWh'lik miktar, aydınlatma ve temel ev araçlarının kullanımıyla aşılıyor.

Haftanın her günü yaklaşık 10 saat açık kalan ortalama bir televizyon ayda yaklaşık 27 kWh, 7 gün 24 saat çalışan bir buzdolabı ayda 30 kWh, haftada 3 gün çalıştırılan çamaşır makinesi ayda 19 kWh, haftada 5 gün, günde 5 saat kullanılan bir bilgisayar ayda 10 kWh, her gün 1'er saat yakılan 6 tane normal ampul ayda 10 kWh, haftada 2 gün 1'er saat kullanılan ütü 19 kWh elektrik kullanıyor. Sadece bu elektrikli araçlar ayda yaklaşık yaklaşık 160 kWh kullanıma denk geliyor ve abonenin üst kademeden değerlendirilmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Soğuk havalarda yoğun olarak kullanılan, haftada 56 saat çalıştırılan bir kombi, 150 kWh'lik sınır değerin 5'te birini tek başına geçiyor. Günde 3 saat çalıştırılan elektrikli bir kombi, tek başına 90 kWh'den fazla elektrik harcarken, buna standart bir buzdolabı ve haftada 35 saat yakılan 3 adet standart ampul eklendiğinde, limit sınırına yaklaşılıyor. Yüksek gelen faturalar nedeni ile vatandaşlar kademeli tarife limitlerinin değiştirilmesini talep ediyordu.  

LİMİTLER DEĞİŞİYOR

Vatandaşlardan gelen talep dikkate alınarak kademeli elektrik tarifesinde değişikliğe gidiliyor. 150 kilovatsaat olan sınır değiştiriliyor. İyi haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Beyanlar üzerine ilgili kurumlarımıza elektrik faturalarının yeniden düzenlenmesi talimatını verdik. Aylık tüketim tutarını 210 KW olarak belirledik. Yılbaşı itibarıyla tarifelerde zorunlu düzenlemeye gitmek zorunda kaldık." diye konuştu.

Haberin Devamı

İSTEYEN KADEMELİ TARİFEDEN ÇIKABİLİYOR

1 Ocak 2022 itibarıyla, tek zamanlı mesken abonelerinin tümü, kademeli sisteme geçti. Kademeli tarifeye dahil olmak istemeyenler, 3 ayrı saat dilimi üzerinden uygulanan çok zamanlı abone grubuna geçerek kademeli tarifeden çıkabiliyor. Bunun için öncelikle elektronik sayaç gerekiyor. Eğer elektronik sayaç mevcutsa, elektrik temin edilen şirkete başvuruluyor. Çoklu tarifede, 06.00-17.00, 17.00-22.00, 22.00-06.00 saatleri arasında farklı birim fiyatlar üzerinden elektrik harcaması hesaplanıyor. Çoklu tarife, gündüz saatlerinde tek zamanlı tarifeye göre daha pahalı. Ancak özellikle 22.00’den sabaha kadarki harcamalarda önemli avantaj sağlıyor. Bu yüzden, elektrik harcamasının önemli bölümünü gecenin geç saatlerine kaydırabilenler için bir alternatif olabilir.

Ocak ayı itibarıyla elektrikte kademeli tarifeye geçilmesinin ardından pek çok abone, yüksek faturalarla karşılaştı. Şubat faturalarına zamlı tarifenin tamamen yansıtılmasıyla, daha yüksek faturalarla karşılaşılması bekleniyor. Vatandaşlar, elektrikte üst kademeye kolayca geçilebildiğinden şikayet ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kademeli tarifedeki 150 kilovatsaatlik limitte değişikliğe gidilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

 

 

ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANIR?

Arama motoruna EPDK fatura hesaplama yazdıktan sonra, çıkan sayfada EPDK sitesine giriş yapın.

Karşınıza çıkacak sayfanın üst bölümünde yer alan ‘Fatura Hesaplama’ alanına tıklayın. Açılan yeni sayfada yer alan bölüme faturanızın üzerinde bulunan ‘İlk Okuma Tarihi’ni yazdıktan sonra ‘Son Okuma Tarihi’ alanı açılacak bu alana da son okuma tarihini girin.

Bu adım tamamlandıktan sonra tarife bölümü açılacak, buraya da faturada bulunan ‘Tüketici Grubu’ bölümünde bulunan tarife girilerek ‘Tüketim Miktarı’ bilgisini ekleyin.

Böylece hesaplama gerçekleştirilir ödemeniz gereken tutar karşınıza çıkar.

Haberin Devamı

ELEKTRİK FATURASI İTİRAZI NEREYE YAPILIR, İTİRAZ DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Son günlerde elektrik faturasının yanlış olduğunu düşünen tüketici sayısı arttı. Faturalara itiraz etmek mümkün. Elektrik faturalarına itiraz etmek için, fatura ve kimlik ile birlikte anlaşmalı olduğu elektrik şirketinin müşteri hizmetlerine dilekçe veya mail yoluyla başvuru yapması gerekmektedir.

Türkiye’de elektrik dağıtım hizmeti, 21 özel elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılır. Abonelik işlemleri, sayaç okuma, faturalandırma, kesme bağlama gibi bütün hizmetler de bu şirketler tarafından sağlanır. Faturanın normalden yüksek geldiğini düşünülüyorsa:

Hizmet alınan elektrik dağıtım şirketine itiraz dilekçesi yazılır. 

Dilekçeyi hizmet birimleri ya da işletme müdürlüklerine doğrudan ulaştırabilir, posta ya da e-posta yoluyla itirazınızı bildirebilir veya müşteri hizmetleri üzerinden kayıt oluşturulabilir.

Ayrıca elektrik dağıtım şirketlerinin web sitelerinde yer alan fatura itiraz bölümü üzerinden de bir itiraz kaydı oluşturulabilir.