Gazete Vatan Logo

Kasım ayında 48 binden fazla kişi işten çıkarıldı

Teknoloji şirketlerinden arka arkaya gelen işten çıkarma ve işe alımları durdurmaya yönelik açıklamalar, sektör çalışanlarında da endişe yaratmaya başladı. ABD'de işten çıkarılanların sayısı 100 bini aştı. Sadece kasım ayında çoğu Twitter ve Meta çalışanı olmak üzere 48 binden fazla teknoloji çalışanın işine son verildi. Önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artması bekleniyor.

Kasım ayında 48 binden fazla kişi işten çıkarıldı

Teknoloji şirketlerinin de gündeminde olan artan enerji ve hammadde maliyetleri ve durgunluk korkuları, işten çıkarmaların en büyük gerekçesi olarak gösteriliyor. ABD’de Blind tarafından yapılan bir ankete göre, her 10 teknoloji çalışanından yaklaşık yedisi iş güvenliği konusunda bir yıl öncesine göre daha az güvende hissettiklerini söylüyor.

ÇIKARILANLAR 100 BİNİ AŞTI

Layoffs.fyi’ye göre, 2022 yılında şimdiye kadar işten çıkarılan teknoloji çalışanlarının sayısı 100 bini aştı. Şirketlerden gelen açıklamalar da önümüzdeki dönemde bu endişelerin azalmasından ziyade artacağını gösteriyor. Blind’ın anketine katılanların yaklaşık yüzde 68’i bir yıl öncesine göre daha az güvende hissettiklerini belirtti. Blind’ın, geçtiğimiz haziran ayında düzenlediği benzer bir ankete katılan yaklaşık 7 bin profesyonelden yüzde 53’ü bir yıl öncesine kıyasla iş güvenliği konusunda daha az güvende hissettiklerini belirtmişti.

TİKTOK’TAN İDDİALI ÇIKIŞ

Hürriyet'te yer alan habere göre; sadece kasım ayında çoğu Twitter ve Meta çalışanı olmak üzere 48 binden fazla Teknoloji çalışanının işten çıkarıldığı belirtiliyor. Reklam gelirlerine bakıldığında da Meta’da düşüş görülürken; TikTok’ta geçen yıla göre yüzde 150’lik artış bekleniyor. Bu anlamda istihdamda da artış öngörülüyor. Şirketin 2020 yılından bu yana çalışan sayısı birkaç yüzlerden binlere çıktı ve önümüzdeki dönem bin kişinin daha istihdam edilmesi amaçlanıyor. Çinli TikTok’un ABD’de istihdam konusundaki iştahı ise bir gövde gösterisi olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı