Gazete Vatan Logo

İstanbul'da pide fiyatı tartışması

İstanbul Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İSTESOB), İstanbul Fırıncılar Odası’nın ”350 gram pide 1,5 lira” açıklamasına ”gizli zam” olacağı gerekçesiyle karşı çıktı.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, ”İstanbul Fırıncılar Odası, ’350 gramlık pide 1,5 lira’ diye açıklama yapmış. Bizdeki rakam, 400 gram pide 1,5 lira. O zaman gizli zam yapılmış olacak. Bugün itibariyle pide fiyatları bu şekildedir” dedi.

Yılmaz, birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, İSTESOB’un olağanüstü yönetim kurulu toplantısında, İstanbul Fırıncılar Odası’nın teklifine rağmen, 400 gram pidenin 1,5 liradan satılması kararı çıktığını bildirdi.

İstanbul fırıncılarının da halkın zamsız bir ramazan geçirmesini sağlayacak bu teklifi hoşgörüyle karşılayacağını ifade eden Yılmaz, ”Bu sene 4. sene, zam yapmadık. Hepimize hayırlı olsun. 5362 sayılı yasa gereği zam yapma yetkisi, İstanbul Fırıncılar Odası teklifiyle olur, federasyon teklifiyle olmaz. Önümüzdeki sene için bilemiyoruz, ama bu yıl da pideye zam yok. 400 gramlık ramazan pidesinin fiyatı 1,5 lira olarak belirlendi” diye konuştu.

Yılmaz, İstanbul Fırıncılar Odası’nın, kararı hoşgörüyle karşılayacağına inandığını belirterek, şöyle devam etti:

”Arkadaşlar, bu yıl zam yapmayacakları teklifiyle gelince biz de ’Olur’ dedik. Ama baktık, Anadolu Ajansı’na dün açıklama yapmışlar. ’350 gramlık pide 1,5 lira’ diye. Ama bizdeki rakam ’400 gram pide 1,5 lira’. O zaman gizli zam yapılmış olacak. Bizim de bunu halkımıza açıklamamız lazımdı. Madem zam yok, zam yapmadığımıza göre, 400 gram pidenin 1,5 liraya verilmesi gerekir. Ama susamlı ve yumurtalı pide özeldir. Özel pide isteyenlerin farkını vermesi lazım.

Ticaret odası üyeleri zam yaparsa Büyükşehir Belediyesi’ne bildirirler, biz de Büyükşehir Belediyesi’ne ve Valiliğe bildiririz. Belediye itiraz ederse fiyatlar düşer, yani satamazlar. Bizim de öyledir. Ticaret odası üyeleri de bizimle aynı yasaya tabidir. Büyükşehir Belediyesi ve Valilik buna el koyar. Bu bakımdan mesele bitmiştir. Arkadaşlarımız zam talep ederlerse, bunu bize bildirirler. Ancak bugün itibariyle pide fiyatları bu şekildedir.”

”Şaşkınım”

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer de öncelikle şaşkınlığını ifade etmek istediğini belirterek, ”Alınan karara saygılıyız. Ancak 4 yılda neye zam gelmedi ki, fırıncıların pidesine gelmesin” dedi.

Bu konunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Özer, ”Daha yeni işçilerimize yüzde 50 zam yaptık. 2 bin liraya çalışan işçiler, şimdi 3, 4 bin liraya çalışacak. Bu konuda büyük sıkıntı var. Pide fiyatları konusunda bizi farklı bir yollara itmenin anlamı yok. Çok iyi ve kaliteli pide, iyi parayla olur. Halkımız sadece ucuz pide istemiyor. Aynı zamanda kaliteli, mis gibi, buram buram kokan pide istiyor. Kişiye özel, yani yumurtalı ve susamlı pidelerin fiyatları serbesttir. Bu konuda yönetimden anlayış bekliyorum. Pide fiyatları serbest piyasa koşullarında oluşacaktır” diye konuştu.

Bir gazetecinin, ”Yeni bir zam teklifiniz olacak mı?” sorusunu Özer, ”2008’de 350 gramlık pide 1,5 lira, yıl 2012 400 gramlık pide 1,5 lira. Şimdi burada bazı sıkıntılar var. Ancak ben şu anda kamuoyuyla paylaşmak istemiyorum.
Özellikle söylüyorum; hangi malın fiyatına 4 yıl boyunca zam gelmedi” diye cevapladı.

Haberin Devamı