Gazete Vatan Logo

İşadamlarının büyük endişesi

Siyasallaşan Gelir İdaresi işadamlarının büyük endişesi

Türk iş dünyasının en büyük kuruluşlarını bünyesinde toplayan çatı örgüt TÜSİAD’ın dün yapılan Yüksek İstişare Konsey Toplantısı’nın ana gündem maddesi Gelir İdaresi’nin, hükümet güdümündeymiş izlenimi yaratan icraatları oldu. TÜSİAD YİK BaşkanıMustafa Koç “İş dünyası bugün son dönemde vergi kurumunun siyasallaşmasından ciddi endişe duyuyor” dedi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da “Konu, grubumla ilgili olduğu için tartışılıyor şeklinde lütfen algılanmasın. Bu konuda herkesin fikrini merak ediyorum” diye patronlara seslenince kürsüye çıkanlar durumun tek bir grubun sorunu olmadığını, Türk iş hayatını baskılayan uygulamaların herkesi çok endişelendirdiğini belirtti

Gelir İdaresi’nin son dönemdeki uygulamaları ile siyasallaştığı izlenimi vermesi patronları tedirgin etti. Konu TÜSİAD’ın dün İstanbul’da Sabancı Center’da yapılan Yüksek İstişare Konsey toplantısının ana konusu haline dönüştü. Toplantının açılış konuşmasını yapan YİK Başkanı Mustafa Koç da, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Sabancı da hazırladıkları konuşmaların önemli bir kısmını bu konuya ayırdı. Açılış konuşmalarının yapılmasının ardından TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ kürsüden salonda yer alan iş adamlarına seslendi ve “Bu konunun grubumla ilgili gibi anlaşılmasını kesinlikle istemiyorum. Herkesin bu konudaki fikrini merak ediyorum. Kayıtdışı dahil vergi sistemindeki çarpıklıklarla ilgili tahmin ediyorum ki herkesin söyleyecek bir şeyleri vardır” diye konuştu.

Bu arada Ali Koç araya girdi ve “Neden konuşmuyoruz? Biz TÜSİAD olarak kendimize çeki düzen vermeli ve yeniden yapılanmalıyız. TÜSİAD etkisini artırmalı. Bugün baktığımızda maalesef sesimiz MÜSİAD’dan bile daha az çıkıyor” dedi. Yalçındağ’ın kürsüden yaptığı çağrı sonrası pek çok işadamı kürsüye gelerek Gelir İdaresi’nin siyasallaşan icraatlarını eleştirdi. Koç’tan sonra söz alan Önalanlar İnşaat’ın sahibi Ayhan Önalan, üyeleri cesareti ile çok şaşırtan bir konuşma yaptı. Önalan, “Bu sorun sadece sizin sorununuz değil Arzuhan Hanım. Ancak maalesef ülkemizde herkes ’Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ diyor. İnsanlar eskiyi çabuk unutuyor. Eskiden Susurluk vardı, şimdi Ergenekon... Kimse konuşmuyor ama sıra herkese gelecek. İnsanlar konuşmaya korkuyor. Kimse gerçekleri görmek istemiyor. Sizlere Che Guevera’nın ’Önce gerçekçi ol, ondan sonra imkansızı gerçekleştir’ sözlerini hatırlatmak isterim” dedi.

Yanlış algıya tepki

Önalan’dan sonra Boydak Holding’i temsilen salonda olan Memduh Boydak ve Eyüboğlu Grubu’ndan Mert Eyüboğlu da söz alarak vergi konusundaki görüşlerini dile getirdi. Konuşmacılar Gelir İdaresi’nin siyasallaşmasının ülke için tehdit olacağını ifade ederken Memduh Boydak, vergi indirimlerinin 30 Eylül itibarıyla sona ermesini de eleştirdi ve bunun kayıtdışılığı körükleyeceğini söyledi. Genç patronları ilgi ile izleyen salondakilerin “Gençler cesaretli çıktı, fikirlerini direkt söyledi” yorumları yaptığı görüldü. TÜSİAD kulislerinde, pek çok kişinin de çekindiği için bu konuda sessiz kalmayı tercih ettiği ve konuşamadığı vurgulandı. Bu arada daha önce de TÜSİAD toplantılarında pek çok gerginliğe sebep olan Yıldırım Aktürk, “Aydın Doğan da medya patronu olmanın avantajı ile özel imkanlar elde etmiştir” deyince Arzuhan Doğan Yalçındağ ile arasında zaman zaman sertleşen bir tartışma yaşandı. Yalçındağ, “Bize haksızlık yapıyorsunuz, iftira atıyorsunuz” diyerek Aktürk’e tepki gösterdi. Tartışma büyüyünce önce Rahmi Koç devreye girdi ve sözle müdahale etti, ardından da YİK Başkanı Mustafa Koç toplantıyı bitirdi.


Siyasi iradeden tam bağımsız çalışan bir gelir idaresi gerekli


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, açılış konuşmasının önemli bir kısmını vergi kurumunun son icraatlarına ayırdı. TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Koç, yakın tarih boyunca ekonomiyi etkileyen temel faktörlerden biri olarak gördükleri siyasi istikrarın en önemli bileşenlerinden birinin, yurtiçinde standartları yüksek bir demokratik zeminde toplumsal huzuru bozmayan bir siyaset rekabeti olduğunu söyledi. Koç, “Bunu söylememin nedeni; ülkemizde son dönemlerde her gün artan kutuplaşma ve diyalogsuzluk ortamı olduğunu her halde tahmin edersiniz” dedi.

Koç, “Her yönüyle özgür bir medyayı, ifade özgürlüğüne sahip kültürel kimliği koruma altına alınmış vatandaşların etkinlikleri, hükümetlerden bağımsız biçimde denetleyebilen özerk kurumları ve hükümetlerden bağımsız sivil toplum kuruluşlarını da çağdaş demokrasinin güvencesi olan kurumlar arasına eklemeliyiz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin bunlardan hangisini ele alırsa alsın farklı sorunlarla karşılaşıldığının görüldüğünü ve bütün bunların bugün ortaya çıkmadığını, geçmiş hükümetler ve parlamentoların zamanında filizlenip geliştiğini ifade eden Koç, bu sorunların oluşmasında ayrıca siyaset dışı kurumların da rolü ve sorumluluğu olduğunu söyledi.

Sorunların giderilmesinde mevcut hükümetten ve parlamentodan birtakım beklentilerinin olmasının normal ve kaçınılmaz olduğuna işaret eden Koç, “İş dünyası bugün, son dönemlerde vergi kurumunun siyasallaşmasından ciddi bir şekilde endişe duymaktadır. TÜSİAD uzun bir süredir, sağlıklı bir demokrasinin işlerlik kazanabilmesi için siyasi iradeden tam bağımsız çalışabilen bir gelir idaresinin gerekli olduğunu her fırsatta dile getirmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı