Gazete Vatan Logo

İş dünyası tek yürek oldu, yardıma koştu

İş dünyası 7.2’lik depremle sarsılan Vanlılar için seferber oldu

Öncelikle depremzedelerin temel gıda, ısınma ve giyinme ihtiyacı için harekete geçen iş dünyası, TIR’lar dolusu yardımı bölgeye gönderdi. Kargo şirketleri, yardım kargolarını ücretsiz teslim edeceğini açıklarken havayolu şirketleri de Van’a uçuşlarda fiyatı 79.99-104 lira arasında sabitledi.

Su üreticileri, bölgeye 1.5 milyon litre su gönderdi

AMBALAJLI Su Üreticileri Derneği (SUDER)üyeleri, bölgeden gelen talepleri de dikkate alarak ilk etapta toplamda 1.5 milyon litre ambalajlı suyu Van’a sevk etti. Genellikle yarım ve 1.5 litrelik pet şişelerin sevk edildiği, suların 15 TIR’la gönderildiğini belirten yetkililer, Van ve çevresi için daha fazla su gönderileceğini kaydettiler.

Vodafone Türkiye yardımları deprem bölgesine ulaştıracak

VODAFONE Türkiye, İstanbul’dan Van’daki deprem bölgesine gönderilmek istenen yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalışma başlattı. Vodafone Türkiye’den yapılan açıklamada, Van ve çevresine ulaştırılmak istenen acil yardım malzemelerinin, Maslak Büyükdere Caddesi’ndeki Vodafone Plaza’da muhaberat bölümüne getirilmesi halinde bölgeye sevk edileceği kaydedildi.

Açıklamada, Vodafone çalışanları tarafından toplanan yardım malzemelerinin ilk sevkıyatının bu sabah gerçekleştirildiği, ayrıca, dün sabaha karşı da Türkiye Vodafone Vakfı tarafından hazırlanan su ve battaniye dolu bir TIR’ın, Van’a hareket ettiği bildirildi.

SunExpress bilet fiyatını 79.99, THY 104 liraya sabitledi

SUNEXPRESS ’DEN yapılan açıklamada, SunExpress’in, yaşanan deprem felaketi nedeniyle Van’a 6 ek sefer düzenleyeceği, SunExpres’in bu hafta Cuma gününe kadar Van’a ve Van’dan gerçekleştireceği tüm seferlerinde her şey dahil 79.99 liralık sabit fiyat uygulayacağı belirtildi.

Türk Hava Yolları (THY) ve AnadoluJet Van seferlerinde bilet ücretlerini sabitledi. Türkiye’nin herhangi bir yerinden Van’a yapılacak seferlerde tek yönde internetten bilet satışlarında 104 lira, satış ofisi ve telefonla satışlarda 109 lira sabit ücret uygulanacak. Van’daki depremin ardından THY ve AnadoluJet, seferlerinde Türkiye’nin herhangi bir yerinden Van’a yapılacak seferlerde bugünden geçerli olmak üzere sabit fiyat uygulamasına geçildi.

Operatörler mobil baz istasyonu gönderdi

GSM operatörleri, Van’da iletişim problemi yaşanmaması için ek önlemler aldı. Bölgede 224 sahası olan Turkcell, depremden sonra 4 katına çıkan trafiği rahatlatmak için 10 mobil istasyonla destek verdi. 100 kişilik ekip de bölgede bulunuyor.

Avea da acil müdahale ekipleri oluştururken Diyarbakır, Erzurum, Ankara ve İstanbul’dan mobil istasyon yönlendirdi. Şu anda bölgede Avea’nın 5 mobil istasyonu aktif olarak çalışırken bugün istasyon sayısının arttırılacağı belirtildi. Avea, Kızılay ve Akut’a atılan destek mesajlarını da ücretlendirmiyor.

Türksat da deprem bölgesine uydu üzerinden kesintisiz iletişim hizmetleri sunuyor. 2 adet VSAT Motorize Flayaway anten sisteminin Van’a giden yardım uçağı ile bölgeye ulaştırıldı.

Toshiba’dan 220 bin dolar destek

TOSHIBA, deprem sonrasında yardım ve kurtarma çabalarına katkıda bulunmak amacıyla 220 bin dolar ( 10 milyon Japon yen’i ) bağışta bulunacağını açıkladı.

PTT ve kargo şirketleri yardımları ücretsiz ulaştırıyor

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Van Valiliği adına yardım amaçlı olarak gönderilecek her tür kargo ve kurye gönderilerinin tüm PTT şubelerinden ücretsiz gönderilebileceğini bildirdi. Yıldırım, Türk Lirası olarak maddi yardımda bulunmak isteyen vatandaşların, herhangi bir PTT şubesine giderek 65 numaralı Van Depremi Posta Çeki Yardım Hesabına hiçbir ücret ödemeden bağış yapabileceğini belirtti. Aras Kargo, Yurtiçi Kargo, MNG Kargo da yardımları ücretsiz gönderiyor.

Migros’un yardım TIR’ları yola çıktı

ANKARA Afet Koordinasyon Merkezi ile temasa geçen Migros Grubu, ilk etapta acil ihtiyaç olan su, meyve suyu, peynir ve diğer kahvaltılıklarla hazır çorba, bebek bezi gibi ürünlerin içinde bulunduğu bir TIR’ı Erzurum deposundan bölgeye yola çıkardı. Migros Grubu’nun ikinci TIR’ı da gün içinde bölgeye hareket etti. Migros’un göndereceği diğer TIR’larda kek, bisküvi, bebek maması gibi hazır tüketilebilecek ürünler bulunuyor. Migros Grubu’nun afetzedelere acil yardım için yapacağı malzeme ve ürünler bölgedeki ihtiyaca göre şekillenerek çeşitlenecek.

İYSAD’dan deprem bölgesine 20 bin kişilik kumanya

İSTANBUL Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) deprem bölgesindeki depremzedelere uçak kargosu ile günlük 20 bin kişilik hazır kumanya ulaştıracak. İYSAD’dan yapılan açıklamada, İYSAD ve Türk Kızılayı’nın el ele vererek, bölgedeki depremzedelere uçak kargosu ile günlük 20 bin kişilik hazır kumanya ulaştıracağı bildirildi.

Turkcell Superonline’dan yıl sonuna kadar ücretsiz internet erişimi

TURKCELL Superonline, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremin ardından zor günler geçiren Van’daki bireysel ve küçük-orta ölçekli kurumsal abonelerinin iletişim ve bilgi edinme ihtiyaçlarını desteklemek amacıyla internet hizmetini Ekim ayı başından geçerli olmak üzere, yılsonuna kadar ücretsiz olarak sunacağını açıkladı.

Metro Turizm, 2 gün ücretsiz yolcu taşıyor

METRO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Metro Turizm’in otobüslerinin depremzedelerin yakınlarını bugün (dün) Van’a ücretsiz olarak taşıdığını, bunun yarın da (bugün) devam edeceğini belirtti. Öztürk, Metro Turizm’in 2 gün boyunca Van’a yakınlarına yardım etmeye gidecek olan yolcuları ücretsiz olarak taşıyacağını vurgulayarak, ayrıca kendi kuruluşlardan Van Et’in, Van’daki depremzedelere dağıtılmak üzere Türk Kızılayı’na 5 bin kilo et ve şarküteri ürünü bağışladığını açıkladı.

Ek otobüs seferleri kondu, fiyatlar indi

İSTANBUL’DAN Van’a sefer yapan 5 otobüs firması Van’a gitmek isteyenlerin sayısındaki artış nedeniyle ek seferler düzenleyip bilet fiyatlarında indirime gitti. Best Van firması yetkilisi, vatandaşların getirdiği yardım malzemelerini kolileyerek otobüslerle yola çıkardıklarını ve ücret talep etmediklerini söyledi. Van Gölü Turizm Şube Müdürü Sait Özaydın da, Van’a 2 ek sefer çıkardıklarını, Van’a doğru yola çıkan otobüslerin, daha çok kışlık giyecek ve battaniyelerin bulunduğu yardım paketlerini taşıyacağını kaydetti. Özaydın, “Parası olmayan yolcularımızı ücretsiz götürüyoruz” dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu: Önce TIR’ları gönderdik, en kısa zamanda Van’da olacağız

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, terörle yüreği yanan Türkiye’nin acılarının üstüne bir de büyük deprem felaketi eklendiğini belirterek, “Kayıpların en aza indirilmesi için ve yaraların en kısa sürede sarılabilmesi için 74 milyon yine tek yürek olacağız. Bu felaketle gelen gözyaşları hepimizindir. Bu acı olay kardeşliğimizin ne kadar güçlü olduğunu tekrar ortaya koydu. Bu acıların karşısında birbirimize daha sıkı sarılacağız. En kısa zamanda Birliğe Çağrı Platformu’nun üyeleriyle bölgeye gideceğiz ve eksikleri yerinde tespit edeceğiz. Neler yapabileceğimizi ortaya koyacağız” dedi. Pazar akşamı bölgedeki tüm oda ve borsalarla iletişim ağı kurduklarını ve ihtiyaçları tespit ederek, eksikliklerin acilen giderilmesini organize ettiklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bize ulaşan ihtiyaç listesi doğrultusunda; acil olarak 8 bin 557 adet 2 TIR battaniyeyi, 4 TIR içme suyunu, 400 adet katalitik sobayı TOBB olarak temin ettik ve Van’a doğru yola çıkarttık” diye konuştu.

BMD 11 bin Vanlı çocuğu giydirecek

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz, Van’da meydana gelen deprem felaketinin ardından Şanlıurfa başta olmak üzere bölgeye yapılacak yardımların acil olarak bu kente kaydırıldığını belirterek, “Deprem acısı yaşayan Van ve ilçelerinde 11 bin çocuğumuzu giydireceğiz. Kar yağışı beklenen Van’a göndereceğimiz yardım paketlerinin içinde mont, bot, kazak, gömlek, pantolon ve çorap bulunuyor. Bu yardımların, deprem koşullarından en fazla etkilenen çocuklarımızın acil ihtiyaçlarını karşılayabileceğine inanıyoruz. Van’a gönderdiğimiz 11 bin ek yardımla birlikte Türkiye’nin Markaları Türkiye’nin Çocuklarını Giydiriyor projesinde bu yılki toplam sayı 261 bine çıkmış oldu.” Bu arada Markafoni de bölgeye 20 bin kıyafet göndereceğini açıkladı.

TÜSİAD: Üyelerimize çağrı yaparak destek ağı oluşturduk

TÜSİAD, Van’daki deprem bölgesine yardım için üyelere bir çağrı yaparak destek ağı oluşturduklarını ve üyelerin bölgeye yardım için başlatılan çalışmalara TÜSİAD kanalıyla da destek sağladığını bildirdi. TÜSİAD Yönetim Kurulu tarafından, Van’da yaşanan deprem felaketine ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: “Van’da yaşanan deprem felaketinde yine aynı acıları yaşamanın üzüntüsünü duyuyoruz. Vatandaşlarımızın acılarını paylaşıyoruz. Felaket karşısında bölgeye yardım iletmek amacıyla herkesin seferber olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. TÜSİAD olarak, deprem bölgesine yardım için üyelerimize bir çağrı yaparak destek ağı oluşturduk. Üyelerimiz bölgeye yardım için başlatılan çalışmalara TÜSİAD kanalıyla da destek sağlamaktadır.”

Ortak çalışma yapılmalı

Deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak bu felaket karşısında ihmallerin ve hataların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, “Her yeni felakette aynı tablo ile karşılaşmamak ve aynı soruları sormamak için deprem bilincinin her yönüyle sürekliliğini koruduğu bir Türkiye olabilmeyi ümit ediyoruz. Bu konuda devlet, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının bütünsel ve kapsamlı ortak bir çalışma yapması önem taşımaktadır. TÜSİAD olarak böyle bir çalışmanın içinde yer almaya hazırız” denildi.

13 federasyon ortak kampanya başlatacak

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), bünyesindeki 13 federasyon altında toplanan 118 dernek ve üyelerini, Van’daki felaketin yaralarını sarmak için seferber ettiğini açıkladı. Açıklamada, “TÜRKONFED, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu ile birlikte yardım kampanyası başlatmak üzere gerekli izinlerin alınabilmesi için hazırlıklara başlamıştır. Bu kampanya DOGÜNSİFED Genel Sekreterliği koordinasyonu ile Diyarbakır merkezli yürütülecek ve tüm federasyonlarımızın bu kampanyada aktif olarak yer alması sağlanacaktır. DOGÜNSİFED ile birlikte toplamaya başladığımız maddi ve ayni yardımlar, Kızılay aracılığıyla en kısa zamanda Van’a ulaştırılacaktır” denildi.

MÜSİAD: İhtiyacı belirleyip harekete geçeceğiz

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Gerek bölgedeki şubemiz, gerekse genel merkez olarak bölgenin ihtiyaçlarına yönelik olarak çalışmamızı en kısa zaman içinde harekete geçireceğiz” açıklamasını yaptı. Vardan, şunları kaydetti: “Daha önce yaşanan depremler sonrasında MÜSİAD olarak ortaya koyduğumuz duyarlılığımızı yine devam ettirerek, gerek bölgedeki şubemiz, gerekse genel merkez olarak bölgenin ihtiyaçlarına yönelik olarak çalışmamızı en kısa zaman içinde harekete geçireceğiz.”

Haberin Devamı