Gazete Vatan Logo

İş Bankası destek oldu satranca ilgi 10 kat arttı!

7 yılda 10 kat birden artarak 30 binden 280 bine ulaştı

İş Bankası’nın sponsor olmasıyla lisanslı satranç oynayanların sayısı 7 yılda 10 kat birden artarak 30 binden 280 bine ulaştı. Suat Sözen, “Bize ihtiyaç olduğu sürece destek oluruz” dedi

İş Bankası’nın 2005 yılında Türkiye Satranç Federasyonu’na sponsor olmasıyla satranca ilgi tam anlamıyla patladı. 2005 yılında 30 bin olan lisanslı satranç oynayan sporcu sayısı 280 bine tırmandı. Bu yıl 6-14 Mayıs tarihleri arasında Yunanistan’da gerçekleştirilen ve 41 ülkeden 550 sporcunun yarıştığı 9. Dünya Okullar Satranç Şampiyonası’nda basın mensuplarıyla bir araya gelen İş Bankası Kurumsal İletişim Bölümü Müdürü Suat Sözen, kendilerine ihtiyaç kalmadığı düşünülen noktaya gelene kadar satranca olan desteklerinin süreceğini söyledi.

9 bin okulda ders oldu

“Yıllık 1.2 milyon TL’lik maddi bir destek sağlıyoruz fakat burada verilen rakamın önemli olmadığını gelinen noktada sağlanan başarılar görüldüğünde anlıyor ve mutlu oluyoruz” diyen Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sponsorluğumuz başladığında 30 bin olan satranç oynayan sporcu sayısı bugün lisanslı olarak 280 bin sporcuya ulaştı. Bugün 9 bin 63 okulda seçmeli ders olarak okutuluyor ve bugün ülkemiz genelinde bir çok okulda satranç sınıfları açıldı. Önemli olan satrançla tanışan çocuklarımızın yaşamlarının olumlu yönde hızla değişmesi, başarılarının artmasıdır.”

Türkiye Satranç Federasyonu’nun önemli aşamalar kaydettiğine dikkat çeken Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, “Satranç sınıflarının Türkiye’nin her tarafındaki 81 il ve bütün ilçelerdeki devlet okullarında açılıyor olması bizim için çok önemli. Şu an 2012 yılı itibariyle 2.5 milyon çocuğumuz satrancı seçmeli ders olarak seçti ve bu sayı her geçen gün artıyor”dedi. Federasyon olarak lisanslı sporcu sayısının önemine dikkat çeken Tülay, gelinen durum itibariyle 280 bin lisanslı sporcu sayısı ile Türkiye’de amatör spor branşları arasında bir numara çıktıklarını, faal sporcular bazında da 115 bin gibi bir rakamla açık ara ilk sırada olduklarını söyledi.

İranlı bir aile satranç sayesinde vatandaşlık aldı

Satrançla tanışan çocuklarımız bugün birçok başarıya imza atarken, kendilerine sağladıkları kazanımları ile dikkat çekiyor. Bugün başarılı oyuncularımız birçok okuldan karşılıksız burs ile öğrenim şansı yakalayabiliyor. Turnuvada çocuklarının yanından bir an olsun ayrılmayan veliler ise satrançla tanışmaları ve çocuklarındaki değişimi anlattılar. Velilerden İran asıllı Nesar Ailesi’nin 12 yaşındaki oğlu Rad Can Nesar, 2006 yılında tanıştığı satranç sayesinde ailesinin Türkiye Vatandaşlığı almasını sağlamış. Hiva Can Nesar oğluyla 2006 yılında İş Bankası’nın İstanbul’daki satranç şenliğine katılmasıyla başlayan süreci anlatırken çok mutlu olduklarını sürekli dile getirdi. Nesar, oğlunun satranç sayesinde İstanbul Bilfen Kolejleri’nde tam burslu okuduğunu söyledi.

Beşiktaş santraç liginde Galatasaray başvurdu

Türkiye’deki satranç takımları hakkında da bilgi veren Gülkız Tulay, “Ülkemizde satranç süper liginde 14 takımımız mücadele ediyor ve bunların 4’ü belediye takımları. Bu liste içinde Beşiktaş gibi bir kulübümüzde yer alıyor. Önümüzdeki yıla yönelik Galatasaray’ın da takım kurma başvurusu bulunuyor. Ayrıca ülkemiz genelinde 287 kulübümüz bulunuyor ve bunlar yıl içinde turnuvalarda bir araya geliyor” dedi.

Çocuğu kötü alışkanlıktan koruyor

Satrancın çocuklar üzerindeki faydalarını aktaran Gülkız Tulay, “Satranç çocukları sosyal açıdan geliştirmekle beraber, onları kötü alışkanlıklardan koruyor, zeka anlamında da onların geleceğe daha donanımlı hazırlanmalarına destek veriyor” dedi. Federasyon olarak özellikle uluslararası arenada sportif başarılarının devamının sağlanması için Milli Takım havuzunun artırılmasına önem verdiklerini belirten Tülay, “Şuan dünyada altyapı anlamında çok önemli noktadayız. Turnuvaya 64 sporcumuz ile katıldık. Buraya gelirken 2’si en üst sıralarda yer alan toplam 9 yabancı antrenör ile katıldık. Hedefimiz buradan en az 8, 10 madalya ile dönmek. Bunun için ciddi bir çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı