Gazete Vatan Logo

İran ile doğalgazda tarihi anlaşma

Rusya'nın Türkiye'yi by-pass eden gaz antlaşmalarına Ankara karşılık verdi

Türkiye ile İran arasında enerji pazarlığına son nokta dün Ankara’ya gelen İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaneh’le yapılan anlaşma ile konuldu. Hamaneh, Enerji Bakanlığı’ndaki uzun müzakereler sonucu Türkiye’nin İran’ın Güney Pars gaz sahasının 22, 23 ve 24’üncü fazlarını işletmesini kabul etti. İşletmeyi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı İran Devlet Petrol şirketiyle birlikte üstlenecek. Bu gazın Türkiye’ye ulaştırılmasıyla toplam tüketimin yarısına denk gelen 56 milyon metreküplük günlük doğalgaz ihtiyacı karşılanmış olacak.

Rusya’nın Türkiye’yi by-pass eden gaz anlaşmaları yapması sonrasında Nabucco Projesi’nin geleceğini garanti altına alan madde de anlaşma metnine dahil edildi. Buna göre, İran gazı Avrupa’ya Türkiye üzerinden bu hatla ulaştırılacak. Yıllardır Türkmen gazının topraklarından geçmesine onay vermeyen İran, bu itirazından da vazgeçti. Türkmen gazı İran üzerinden Türkiye’ye, buradan da Avrupa’ya taşınacak.

Enerji Bakanı Hilmi Güler’in Türkmenistan’a yaptığı son ziyarette Devlet Başkanı Muhammedov da gazlarının bu güzergahtan taşınabileceğini söylemişti.

Haberin Devamı