Gazete Vatan Logo

İmalat sanayi toparlanıyor

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mayıs’ta 49.4’e yükselerek imalat sektöründe 3 aydır devam eden daralmanın hız kaybettiğine işaret etti.

İmalat sanayi toparlanıyor

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Nisan ayında bulunduğu 48.9 düzeyinden 49.4’e yükseldi. Endekste 50’nin altı seviyeler daralmaya, üzeri büyümeye karşılık geliyor.

Endeksteki gerileme temel olarak yeni siparişlerde devam eden daralmadan kaynaklandı. Yeni siparişler alt endeksi Nisan ayındaki 48.5’ten 49.4’e yükselerek üç aydır süren daralmanın hıs kestiğini gösterdi. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 47.9’dan 48.2’ye yükselmesine karşılık art arda beşinci defa daraldı.

Ürün fiyatları arttı

Ankete katılan ihracatçılar uluslararası siparişlerdeki daralmanın durağan küresel pazarlardan kaynaklandığını belirtti. Yeni siparişlerdeki düşüşü yansıtan üretim alt endeksi 47.9’dan 49.2’ye yükseldi. Kısmen mevcut işlerin tüketilmesinden destek alan üretim 2015 başından bu yana süregelen trende uyumlu bir değer aldı. İmalat sektöründe girdi fiyatları TL’nin değer kaybına paralel olarak 3 ayın en keskin artışını gösterdi. İmalatçıların mamul mal fiyatları Eylül 2015’ten bu yana en sert artışı kaydetti.

Haberin Devamı