Gazete Vatan Logo

İhracata üçlü tırpan 30 milyar $ kayıp

Ekonomi Bakanı Elitaş, parite, jeopolitik gelişmeler ve emtia fiyatında yaşanan düşüş nedeniyle ihracatta geçen yıl 30 milyar dolar kayıp yaşandığını açıkladı.

İhracata üçlü tırpan 30 milyar $ kayıp

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile 2015 ihracat rakamlarını açıkladı. Bakan Elitaş, “2015’te ihracatımız yüzde 8.6 azalışla 143.9 milyar dolar, ithalatımız yüzde 14.5 düşüşle 207.1 milyar dolar oldu. İhracat değer bazında düşse de miktar bazında yüzde 1.5 arttı. Parite kaynaklı azalma olmasaydı geçen yılki aynı ihracatın parasal değerine hemen hemen yaklaşmış olacaktık” dedi.

Dış ticaret açığı yüzde 25.5 gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65.1’den yüzde 69.5’e yükseldi. 2015’te en çok ihracat yapan iller İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Ankara olarak kayıtlara geçti.

Bakan Elitaş, euro/dolar paritesindeki gerileme, emtia fiyatlarındaki düşüş ve jeopolitik gelişmelerin ihracatı 2015’te 30 milyar dolar civarında negatif etkilediğini belirtti. Elitaş, emtia fiyatlarında düşüşün devam etmesinin 2016’ya ilişkin Orta Vadeli Program (OVP) ihracat hedefine ilişkin aşağı yönlü risk oluşturduğunu ancak hedeflerinin 150 milyar doları aşmak olduğunu kaydetti. Bakan Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“2014’te euro ile yaptığımız ihracat 48.3 milyar iken, bu yıl yüzde 9.7 artışla 53 milyar euroya yükseldi. Fakat, nihai rakamlarımızı dolar üzerinden açıkladığımız için parite etkisi yüzünden ihracatımız olduğundan düşük gözüktü. İhracatta parite kaynaklı 12.9 milyar dolar gerileme kaydedildi.”

Rusya’yı şikayet edeceğiz

Başta yaş sebze meyve olmak üzere Rusya’ya yapılan ihracatın nasıl seyrettiğine ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Mustafa Elitaş, şu bilgileri verdi: “Rusya’nın dış ticaret ürünlerini gümrüklerde bekletmesi dünya ticaret kurallarına aykırı, hukuk nezdinde sonuna kadar takipçisi olacağız. Rusya’ya ihracatta ilk günlerde yüzde 70’e varan düşüş varken yılın son günlerinde bu düşüş daha makul seviyelere geldi. Normal şartlar altında Rusya ile ticaretin 369 milyon dolar olması beklenirdi ancak 24 Kasım-31 Aralık arasında ihracattaki düşüş yüzde 50’nin üzerinde ve 280 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

Haberin Devamı