Gazete Vatan Logo

Hüsnü Özyeğin rüzgara 1.5 milyar dolar yatıracak

Hüsnü Özyeğin rüzgar enerjisine 1.5 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor

Finansbank’taki hisselerini 2.8 milyar dolara Yunan NBG’ye satan Hüsnü Özyeğin rüzgar enerjisine 1.5 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Sinema işletmeciliği ve gemicilik yatırımlarına el atan Özyeğin, Kalkavan’larla birlikte 180 bin tonluk 3 gemi üreterek bir ilke
imza atacak

FİNANSBANK’IN yüzde 46’sını 2.8 milyar dolara Yunan National Bank of Greece’e (NBG) satan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, yenilenebilir enerjiye 1.5 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Sinema işletmeciliği ve gemicilik yatırımları için de kolları sıvayan Özyeğin, Türkiye’de ilk kez 180 bin tonluk gemi yapımına başladı.



Gaziantep’te sahibi olduğu M1 alışveriş merkezine Nakıp Ali Sinemaları’nı açan Hüsnü Özyeğin, yeni hedefinin rüzgar enerjisi olduğunu söyledi. Açılış öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Özyeğin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na rüzgar santralı kurmak için başvuru yaptıklarını belirterek “Burada da Türk girişimcisinin farkını gördük. Avrupa’da rüzgar santrallerinin kurulu kapasitesi 38 bin megavat iken Türkiye’de yapılan başvuruların ulaştığı kapasite 76 bin megavat. Yani 2 katı” dedi.

Tek başına yapacağız

7-8 yıl içinde 10 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşma hedefi içinde olduklarını belirten Özyeğin, “Bu da Türkiye’nin toplam kapasitesinin yüzde 2-2.5’luk kısmını oluşturuyor. Bu işi tek başımıza yapacağız ve yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırıma imza atacağız. Rüzgar enerjisi için Kasım ayında arazi teslim müracaatları toplandı. Biz de yoğunluğu Konya, Trakya ve Ege Bölgesi’nde olmak üzere Türkiye’nin 47 değişik bölgesinde 1.000 MW’a yakın planlama için ölçüm yapıyoruz” dedi.


Dünyada rüzgar tirbünü sıkıntısı yaşandığını ve bugün sipariş dahi verilse en erken 3 yıl sonra tirbünlerin geldiğini söyleyen Özyeğin, şöyle konuştu: “Biz, daha arazi tahsisini almadan önce yurtdışından ekipmanları ısmarladık. Şimdi sipariş versek 2011’de elimize ulaşır. Sipariş sıkıntısı yaşanmasın istiyoruz. 2009’un son aylarında ekipmanlar teslim edilmeye başlanacak” diye konuştu. Özyeğin Kyoto Protokolü’nün imzalanması ile yenilenebilir enerjinin öneminin daha da artacağının altını çizdi.

Demir ve buğday taşınan 3 dev gemi ile Türkiye’yi ilk 4’e sokacak

FİBA Holding gemicilik yatırımlarında da bir ilke imza atarak dünyada bugüne kadar sadece 3 ülkede üretilebilen 170-180 bin tonluk gemiler yapacak. Hüsnü Özyeğin, “Gemi sanayi ve tersanecilikte Türkiye’de bir ilke imza attık. Kalkavan Ailesi’ne ait Sedef Tersanesi’nde Cape Size adı verilen demir cevheri, kömür, buğday taşıyan 170-180 bin tonluk 3 gemimizin yapımı sürüyor. En geç Kasım 2010’da denize inecekler. Bu gemiler dünyada sadece Güney Kore, Japonya ve Çin’de üretiliyor. Türkiye de 4. ülke olacak. Bu gemilerin toplam maliyeti de 285 milyon dolar. Bu yatırımla Türkiye’deki tersaneciliğin neler yapabileceğini de gösterdik” dedi.




Haberin Devamı