Gazete Vatan Logo

Herkes işine baksın

Ekonomiye odaklanılmasını isteyen İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “Herkes kendi işine bakmalı. Biz siyasete müdahale edersek onlar da bizim işimize müdahale eder” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, dün gazetecilerle biraraya gelerek seçimlerden büyümeye, paralel yapı iddialarından İTO’nun hedeflerine geniş bir yelpazede sorularımızı yanıtladı. Her zaman ülkenin asıl gündeminin ekonomi olmasından yana olduğunu belirten Çağlar, “O yüzden artık seçim gündeminden sıyrılalım, enerjimizi reel ekonomiye yoğunlaştıralım” dedi.

Türkiye durdurulamıyor

İşin ekonomi kanadında olduklarını ve siyasete müdahalelerinin söz konusu olamayacağını kaydeden Çağlar, şöyle devam etti: “Eğer biz siyasi alana kişisel ihtiraslarla müdahale edersek onlar da bizim alanımıza müdahale eder. Herkes kendi işine bakmalı. Eğer kurumlar kendilerine biçtikleri misyon çerçevesinde hareket edip, birbirlerinin sahasına müdahale etmezler, herkes üzerine vazife olan işi yaparsa; ülkede herhangi bir yapıdan ya da yapılanma söz edilmez. Bu kurumlar birbirlerinin alanlarına girerse, cemaat içinde paralel yapı, oda içerisinde paralel yapı, hükümet içerisinde paralel yapı, orada paralel yapı, burada paralel yapı telaffuz edilebilir.”

Türkiye’nin 2013 yılını daha önce kendilerinin de dile getirdiği gibi yüzde 4’lük bir büyümeyle tamamladığını hatırlatan Çağlar, “Türkiye bu büyümeyi Gezi olaylarına rağmen, 17 Aralık’a ve seçim gündemine rağmen başardı. Yani hiçbir şey bu ülkeyi durduramıyor. Türkiye tam 17 çeyrektir aralıksız büyüyor. Bu yıl da yüzde 4’lük hedefi tutturacağımıza inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

İç piyasada daralma yok

Reel sektörde başarının düşük faizli ve istikrarlı bir ekonomiden geçtiğine dikkati çeken Çağlar, bu noktada faizdeki seviyelerin de en kısa zamanda düşmesini ve normalleşmesini beklediklerini vurguladı. Döviz kurlarını da değerlendiren Çağlar, kurun şu anki seviyelerinde seyretmesinin hem ihracatçı, hem de ithalatçılar için çok doğru olduğunu düşündüğünü belirtti. Kredi kartına taksit uygulamasının iç piyasada çok daralma yaratmadığını da ifade eden Çağlar, şöyle konuştu: “İç piyasada çok daralma yok. İhracatta en iyi seviyeye geldik. Taksitlendirme konusunda bir karar alınması gerekiyordu. Ben ekonomide çok soğuma olduğunu düşünmüyorum.”

Uluslararası Tahkim Merkezi için çalışıyoruz

İBRAHİM Çağlar, Türkiye’ye uluslararası bir tahkim merkezi kazandırmak için çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Çağlar, şöyle devam etti:

“Türkiye için bir ilk olacak olan tahkim merkezimizde yalnızca ülkemize değil, bölge ülkelere de hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Böylelikle ticari uyuşmazlıklar çok daha hızlı ve çok daha uygun maliyetlerle çözülecek.” Tahkim konusunda bazı yasal düzenlemeler gerektiğini, bu nedenle Adalet Bakanı ile görüştükleri bilgisini veren Çağlar, bunun en kısa zamanda Meclise taşınacağını dile getirdi.

İstanbul Shopping Fest bereketi hissettirecek

İBRAHİM Çağlar, İstanbul’un tanıtımına katkıda bulunmak için İnstagram üzerinden bir yarışma başlatacaklarını söyledi. Çağlar, dünyada İnstagram’da en çok New York fotoğraflarının yer aldığını, İstanbul’un da bu anlamda tanıtılması için düzenleyecekleri yarışmaya turistlerin de katılabileceğini vurguladı. Çağlar, İstanbul’a 2014 yılı için 14 milyon yabancı turist beklediklerini, 2023 için ise hedefin 25 milyon olduğunu söyledi. Çağlar, bu yıl 7-29 Haziran tarihleri arasında yapılacak Shopping Fest sayesinde perakendeden turizme, ulaşımdan konaklamaya, sağlıktan eğlenceye kadar birçok sektörün bereketi hissedeceğini kaydetti.

Yolsuzluk iddialarını kimse gözardı edemez

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, 17 Aralık sürecine ilişkin bir soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Tabii orada ortaya atılan iddialar hepimizin karşısında olduğu iddialar, bunları kesinlikle kabul edemeyiz. Fakat Meclis’te bir komisyon kuruldu. Seçim sonrasında komisyon toplanacaktır. Bunların hepsi değerlendirilecektir. Burada, oradan çıkacak kararı bekleyeceğiz. Hukuka intikal eden olaylarda bizim İTO olarak bir beyanatta bulunmamız hiç doğru değil.”

Haberin Devamı