Gazete Vatan Logo

Hedefin dörtte biri daha ilk ayda eridi

Kuraklık domatesi, domates de enflasyonu vurdu. 2007’nin ilk ayında TÜFE tüm beklentilerin üzerinde, yüzde 1 çıktı. 2007’nin tamamı için % 4 olan hedefin iddialı olduğu yorumları arttı

2007’nin ilk enflasyon verisi beklentilerin üzerinde çıktı. TÜİK verilerine göre Ocak’ta üretici fiyatları yüzde 0.05 düşerken, tüketici fiyatları ise yüzde 1 oranında arttı. Ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 9.93, üretici fiyatlarında (ÜFE) ise yüzde 9.37 oldu. Buna göre yıllık enflasyon, geçen yılın Ocak ayının TÜFE’de 2 puan, ÜFE’de 4.26 puan üzerinde çıktı. Yıllık enflasyon, geçen Aralık ayıyla kıyaslandığında ise TÜFE’de 0.77 puan artarken, ÜFE’de 0.07 puan azaldı. Geçen yılın Aralık ayında yıllık enflasyon TÜFE bazında yüzde 9.65, ÜFE bazında ise yüzde 11.58 olmuştu.

Enflasyondaki beklenmedik yükselişte gıda ve alkolsüz içecekler kalemindeki yüzde 4.44’lük artış etken oldu. Giyim ve ayakkabı fiyatlarının yüzde 8.43 düşmesine, benzin ve motorin fiyatlarının da gerilemesine rağmen Ocak ayına gıda fiyatları damgasını vurmuş oldu.

İmalat geriledi
Enflasyonu yorumlayan uzmanlar tarımdaki beklenmedik artıştan kaynaklı ani yükselişin kalıcı olmayacağını belirtiyor. Son günlerdeki yağışların devam etmesiyle tarım ve gıda fiyatlarının düşeceği kaydediliyor.

Bu yılın Ocak ayında, tarımda fiyatlar ortalama yüzde 1.78 artarken, sanayide yüzde 0.46 oranında geriledi. TÜİK’in 2003 baz yıllı üretici fiyatları (ÜFE) endeksine göre, tarım sektöründe fiyatlar, Ocak itibarıyla yıllık bazda yüzde 2.41 ve 12 aylık ortalamalara göre yıllıkta da yüzde 7.14 oranında artış gösterdi.

Sanayide ise fiyatlar, Aralık ayına göre yüzde 0.46 gerilerken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,10 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 10.21 oranında artış kaydetti.

Ocak ayında aylık bazda fiyatlar, tarımın iki alt sektöründe tarım, avcılık, ormancılıkta yüzde 1.58, balıkçılıkta yüzde 12.94 oranında arttı. Sanayinin üç alt sektöründe ise fiyatlar, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4.21 oranında artarken, imalat sanayinde 0.58, elektrik, gaz ve suda yüzde 0.07 oranında azaldı.

İl rekoru Mardin’de
Öte yandan 26 bölge bazında bakıldığında TÜFE’de en yüksek aylık artış, yüzde 3.32 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesinde görüldü. 2006 Ocak ayına göre en yüksek artış yüzde 12.40 ile Kayseri, Sivas, Yozgat bölgesinde, 12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 11.58 ile Ankara’da gerçekleşti.

Domates fiyatı % 60 arttı, onu biber izledi
Ocak ayının zam şampiyonu yüzde 60.07 artışla domates oldu. Domatesi sivri biber, yumurta, ıspanak ve karnabahar fiyatları izledi. Sivri biberdeki fiyat artışı yüzde 41.05 olarak belirlendi. Yumurta fiyatı da yüzde 23.86 ile en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler sıralamasında yerini aldı. Geçen ay, ıspanakta yüzde 12.08, karnabaharda yüzde 10.94, taze balıklarda yüzde 7.85, elmada yüzde 7.45, patateste yüzde 5.39, sosiste yüzde 3.53 artış oldu.

Düşen benzin ve tekstil fiyatları gıdayı dengeledi
HavalarIn iyi gitmesi, kuraklık endişesiyle gıda fiyatlarını artırırken, kışlık tekstil fiyatlarında ise tam tersi etki yarattı. Ocak’ta, fiyatı düşen ürünler sıralamasında ilk sırayı yüzde 12.36 düşüş ile etek aldı. Eteği, yüzde 10.81 düşüş ile palto, yüzde 10.30 düşüş ile erkek kazağı, yüzde 9.70 düşüş ile de takım elbise fiyatları izledi. Ocak ayanda mazot fiyatı yüzde 4.26, benzin fiyatı ise yüzde 2.87 geriledi.

KİM NE DEDİ?

JP Morgan: Artışın nedeni kuraklık
JP Morgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, TÜFE’deki beklenmedik artışın gıdadan kaynaklandığını, bunun da sebebinin kuraklık olduğunu söyledi. Rakamların talepteki bir artışı göstermediğini kaydeden Cebeci, “İşlenmiş gıda kaynaklı bir artışın devam edeceğini sanmıyorum. Sonuçların Merkez Bankası para politikalarını etkileyeceğini de düşünmüyorum” diye konuştu.

TEB: Şubat da kötü gelirse hava bozulur
TEB Genel Müdür Yardımcısı Ümit Leblebici beklenenden kötü gelen enflasyonda tarım kaynaklı bir artış yaşandığını, Şubat ayının da kötü gelmesi halinde çift haneli enflasyon beklentisinin güçleneceğini söyledi. Leblebici, “O zaman hava bozulabilir. Piyasada çok aşırı bir iyimserlik vardı. Bu verilerle faizler yeniden 20’nin üzerine itilebilir” dedi.

Morgan Stanley:Tahminleri çok aştı
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Ocak ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) rakamının, tahminlerin üstünde olduğu yorumunda bulundu. Morgan Stanley tarafından yapılan enflasyon değerlendirmesinde, TÜFE’nin, Ocak 2007 için tahmin edilen yüzde 0.3 ile 0.4 oranlarının çok üstünde, yüzde 1 olarak gerçekleştiği vurgulandı. TÜFE’deki yükselişin, gıda ürünlerindeki artıştan kaynaklandığı belirtilirken, özellikle işlenmemiş gıda ürünlerindeki fiyat artış trendinin, enflasyon ile mücadeleyi tehdit eden önemli bir unsur olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı