Gazete Vatan Logo

Hedef 1.000 $’lık yemek yedirmek

5-8 Eylül tarihlerinde TÜYAP’ta yapılacak ‘WorldFood’ fuarı ile Türkiye gastronomi turizminde atağa geçecek. 1 turistin Türkiye’de haftalık 257 dolarını yeme içmeye ayırdığını belirten GTD Başkanı Gürkan Boztepe, hedeflerinin bu rakamı 1.000 dolara çıkarmak olduğunu söyledi

Hedef 1.000 $’lık yemek yedirmek

Türkiye; denizi, güneşi, kilometrelerce uzayan sahilleri kadar yemekleriyle de turist çekmeye devam ediyor. Gastronomi Turizmi Derneği ve Xsights Araştırma’nın son verilerine göre, turistler 837 doların sadece 171 dolarını yeme içmeye ayırırken, yeni tatlar keşfetmek için yola çıkanlar, yani gastronomi turistleri 945 doların 259 dolarını bu uğurda harcıyor. Türkiye, haftalık 257 dolar ile bu konuda en çok harcama yapılan ülkelerden biri.

Yatırımlar 5 yılda arttı

Türkiye’nin gastronomi turizmi haritasında daha iyi bir yere sahip olması için çalıştıklarını anlatan ITE Turkey’in Gıda Gup Direktörü Semi Benbanaste, 5-8 Eylül tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 26’ncısını düzenleyecekleri ‘Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknoloji Fuarı - WorldFood İstanbul’da bu konuya odaklandıklarını söyledi. Şirketlerin son 5 yıldır bu alanda yatırımlarını artırdıklarını söyleyen Benbanaste, “Hatta kendi akademilerini kurup, gençlere yöneliyorlar” dedi.

Fuarın ana destekçilerinden Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe de hedeflerinin Türkiye’ye gelecek kişi sayısını artırmaktan ziyade gelen turistin harcamasını katlamak olduğunu belirtti. Boztepe, Türkiye’ye gelen gastronomi turistinin harcadığı haftalık 257 doların hiç de azımsanmayacak bir miktar olduğunun altı çizerek, “Bu rakam, diğer turizm kollarıyla kıyaslandığında gastronominin ne kadar kârlı olduğunun göstergesi. Hedefimiz bunu 1.000 dolara çıkarmak” ifadelerini kullandı. Gastronomi turizminde turistlerin en fazla harcama yaptığı ilk 5 ülke sırasıyla ABD, Çin, İspanya, Fransa ve Birleşik Krallık. Dünya Ekonomik Forumu’nun Seyahat ve Turizm Endeksi’ne göre Türkiye 44’üncü sırada.

Haberin Devamı

Organik pazara özel bölüm

Organik pazarın gün geçtikçe büyüdüğünü anlatan Semi Benbanaste, bu alandaki yatırımların da arttığını açıkladı. Geçtiğimiz yıl fuarda sadece 5-6 firmanın yer aldığını söyleyen Benbanaste, “Bu yıl sadece organik ürünlere özel bir bölümümüz olacak. Burada 20 civarında firma yer alacak ama her şirketin kendi standında da organik ürünleri de olacak. Bu yüzden sayı çok fazla” dedi.

Haberin Devamı

Gastronomi ile farklılaşma vurgusu

Fuar; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER), Tarım ürünleri Hububat Bakliyat İşletme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER), Marmara Bölge Satınalma Yöneticileri Platformu (MARSAP), Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT) ve MÜSİAD Kıbrıs ve Aşçılar Derneği tarafından destekleniyor. Üretim, işletme ve tüketime dair süreçlerin masaya yatırılacağı fuarda, ‘Gıda 360 Deneyimi’ yaşanacak. İşletme ve pazar odaklı seminerler yapılacak. Uluslararası satın alma heyetleri ağırlanacak. Fuarın son gününde GTD iş birliği ile ‘Gıda Sektöründe Marka Olmak, Gastronomiyle Farklılaşmak’ bölümünde fark yaratan markalar yolculuklarını anlatacaklar.

Yemekte siyaset yok en çok ilgi ABD’den

Fuar kapsamında 1.000’den fazla markanın bir araya geleceğini belirten Semi Benbanaste, bunların 850’sinin yerli firmalardan oluştuğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl 29 ülkeden 354 katılımcıyı, 13 bin ziyaretçiyi ağırlayan fuarın bu yıl 30 ülkeden 400’ün üzerinde katılımcıyı, 17 binden fazla ziyaretçiyi buluşturması bekleniyor. Fuara özellikle ABD, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden firmaların ilgi gösterdiğini anlatan Benbanaste, “İngiltere, Hindistan, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir’in de ilgisi yoğun. Mesela Çin için diğer ülkelerle anlaşmazlıklardan dolayı Türkiye alternatif pazara dönüştü” dedi. Başkan Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşından gastronomi dünyasının çok etkilenmediğini söyleyen Benbanaste, “ABD stratejik ortağımız. Ticaretimiz devam ediyor. Piyasada fırsat varsa herkes yararlanmak ister. ABD de Türkiye’nin gastronomi turizmindeki konumunun farkında ve fuara en çok ilgi gösteren ülke olmayı sürdürüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı