Gazete Vatan Logo

Habur’a alternatif aranıyor

Bakan Tüfenkci, referandum kararından ihracatçının etkilenmesi durumunda alternatif kapıları değerlendireceklerini belirterek, “Ovaköy gündemde” dedi

Habur’a alternatif aranıyor

K.Irak’ta yapılan referandumun ardından Habur Sınır Kapısı’ndaki yoğunlukta bir azalma yaşandığını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, buradaki geçişlerin azalmasında güvenlik endişesinin hakim olduğunu söyledi. Tüfenkci, bağımsızlık referandumunun ardından Kuzey Irak’a olası yaptırımlar ve sınırlardaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şu anda Habur’un açık durumda oldunu ancak araç sayısı giriş çıkışında bir düşüş olduğunu ifade eden Tüfenkci, “Oradaki kontroller sıklaştırıldı. Habur Sınır Kapısı’nın şu anda açık olmasının sürekli açık tutulacağı anlamına gelmemesi lazım. Habur’daki geçişlerdeki azalmada güvenlik endişesi de etkili şoklara karşı, alternatif güzergahlar yok değil, mevcut orta vadede yeni bir kapı konusunda da çalışmalar var. Nusaybin Ovaköy, Habur’a alternatif olacak. Kapının açılması 2-3 ay da alabilir, biraz daha fazla zaman da alabilir” şeklinde konuştu.

K. Irak’taki gelişmelerin ticarete etkisinin çok büyük olacağına inanmadığını dile getiren Tüfenkci sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuzey Irak’a olası yaptırımlar abartıldığı kadar ihracatçılarımızı etkilemez. Yine de ihracatçımızı etkilememesi için alternatif güzergahlar dahil, her türlü tedbiri alıyoruz. Şu anda olumsuz etkileyen bir durum söz konusu değil. İran üzerinden, deniz ya da hatta hava yoluyla, Irak merkezi yönetimine ihracatımızı gerçekleştirebiliriz. Suriye ile Cilvegözü sınır kapısındaki giriş ve çıkışlar sınırlandırılmış vaziyette; yarın Hatay’a gidip son durumu değerlendireceğiz”

Haberin Devamı