Gazete Vatan Logo

Gümrük vergi ve cezaları için yeniden yapılandırma kararı! Son tarih ve detaylar belli oldu

Gümrük vergi ve cezalarının yeniden yapılandırılması ile ilgili detaylar açıklandı. Düzenleme kapsamında yapılandırılan borca, 48 taksitle ödeme imkanı getirildi. TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Alınan kararla, adalet mekanizması üzerindeki iş yükünün hafifleyecektir” dedi.

Gümrük vergi ve cezaları için yeniden yapılandırma kararı! Son tarih ve detaylar belli oldu

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "7440 Sayılı Kanun Kapsamında Gümrük Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 31 Aralık 2022 tarihinden önce gümrük yükümlülüğü doğan ve gümrük idarelerince takip edilen alacaklardan, 12 Mart 2023 tarihi itibarıyla kesinleşen alacaklar yapılandırma kapsamına alındı.

Vergi aslının tamamının, kanuna göre yapılandırılarak ödenmesi veya 12 Mart’tan önce ödenmiş olması durumunda vergi aslına bağlı olarak kesilen idari para cezalarının, 12 Mart itibarıyla kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın tahsilinden vazgeçilecek.

SON TARİH 31 MAYIS 

Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekiyor. Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacak asılları için de belirlenen şartlarda düzenlemeden yararlanılabilecek. 

Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 31 Mayıs 2023 mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Alacağın birden fazla gümrük idaresini ilgilendirmesi durumunda, her idareye ayrı ayrı başvurulacak. 

Haberin Devamı

48 TAKSİT İMKANI 

Kanun hükümleri kapsamında ödenecek tutarların ilk taksitinin 30 Haziran 2023'e kadar, diğer taksitlerin ise bu tarihi takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami 48 eşit taksitte ödenmesi gerekecek. 

Konuyla ilgili gazetevatan.com'a değerlendirmelerde bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı ve TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların, 31 Mayıs mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine başvuruda bulunmaları gerektiğini belirterek, “Ülkemizde zaman zaman vergi ve cezalarda yapılandırma yapılmaktadır.  7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu kapsamında 31 Aralık 2022'den önce gümrük yükümlülüğü doğan ve gümrük idarelerince takip edilen alacaklar yeniden yapılandırma imkanı getirildi” dedi.   

Sosyal ve mali barışın sağlanması adına yapılan bu düzenlemeleri yerinde bir uygulama olarak değerlendirmek gerektiğine dikkati çeken Güllü, “Halk ile devlet arasında ki dava, takip vs. ihtilafların mümkün olan en az seviyede olması gerekir. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerektiğinden adalet mekanizması üzerindeki iş yükünün hafiflemesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı