Gazete Vatan Logo

GSS primi 2023 ne kadar oldu? Genel Sağlık Sigortası GSS primi nasıl hesaplanır?

Asgari ücret zammı GSS priminin de artmasına neden olacağından "GSS primi ne kadar, kaç TL oldu?" sorularına yanıt aranmaya başlandı. Asgari ücret zammından etkilenen GSS primi brüt asgari ücretin yüzde 3'ü olarak belirlenmiştir. Peki, GSS primi 2023 ne kadar oldu? Genel Sağlık Sigortası GSS primi nasıl hesaplanır?

GSS primi 2023 ne kadar oldu? Genel Sağlık Sigortası GSS primi nasıl hesaplanır?

Brüt asgari ücretin yüzde 3'ü kadar olan GSS primleri asgari ücrete yapılacak zamla artacak. 2022 yılında bu tutar aylık 195 TL olmuştu. Peki, GSS primi 2023 ne kadar oldu? Genel Sağlık Sigortası GSS primi nasıl hesaplanır?

GSS PRİMİ 2023 NE KADAR OLDU?

2023 yılına ilişkin asgari ücret zam oranı belli olmadığından 2023 prim tutarı henüz bilinmiyor.

Asgari ücretin açıklanmasının ardından GSS primi hesaplaması yapılacak.

GSS PRİMİ NASIL HESAPLANIR?

Genel Sağlık Sigortası için gelir testi yapılıyor. Gelir testinde ilk bakılan şart sosyal güvencesi olup olmadığı. Bunu belirledikten sonra prim ödeyip ödemeyeceğini karara bağlayan testtir. Genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü sona eren Türk Vatandaşları için gelir tespiti yapılmaktadır.

Başvuru yapan kişinin, aynı ev içinde yaşayan eşi, bekar çocuğu ile anne ve babası GSS gelir tespiti kapsamına alınmamaktadır.

Haberin Devamı

GSS BORCU NASIL SORGULANIR?

GSS borç sorgulama için şu adımları takip edin;

Öncelikle tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sayfasını açın.

Ardından çıkan giriş sayfasından kimlik doğrulama işlemlerini yapmadıysanız yapınız,

Kimlik doğrulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girerek 'Giriş' butonuna basın. (Eğer bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.)

Ardından açılan e-Devlet ana sayfasının en üstünde bulunan arama butonuna basarak 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama (Sosyal Güvenlik Kurumu)' yazıp arama işlemine devam edin.

Açılan ekranda Genel Sağlık Sigortanıza dair tüm ayrıntılara ulaşabilir ve kalan GSS prim borcunuzu öğrenebilirsiniz.