Gazete Vatan Logo

Gizem Frit’i Ak-Kim aldı hedef 1 milyar dolar ciro

Dünyanın üçüncü büyük seramik frit üreticisi Gizem Frit’i Akkök Grubu şirketi Ak-Kim aldı. Akkök, Aksa ve DowAksa’dan sonra Ak-Kim’i de 1 milyar dolar cirolu bir kimya devi yapmak için ilk adımı attı

Gizem Frit Türkiye’nin çok da ortalıkta görünmeyen ancak çok önemli bir kimya şirketi. 1979 yılında eczacı bir aile tarafından kurulan Gizem Frit, emaye frit, seramik frit, cam frit ve alüminyum frit üretiminde Türkiye’nin tek üreticisi. Yaklaşık 300 çalışanı olan şirket Hendek OSB’de üretim yapıyor ve Türkiye pazarının yüzde 70’ine hakim. Bor üretimlerinin ana hammaddesi. 2014’te 47 milyon dolar ihracat yapan Gizem Frit’in ürünleri başta ABD, Brezilya, Çin, Mısır ve İtalya olmak üzere 6 kıtada 54 ülkeye gidiyor.

Dev şirketler müşterisi

Müşterileri arasında Bosch-Siemens, Electrolux, Ariston, Arçelik, Vestel, Beko, Whirlpool, Indesit gibi dünya devleri bulunuyor. 2014’te 90 milyon dolar ciro yapan şirketin EBİTDA karı ise 18 milyon dolar seviyesinde. Cironun 67 milyon doları porselen emaye, 18 milyon doları seramik frit ve 1 milyon doları diğer uygulamalardan geliyor.

Gizem Frit’in yüzde 100 hissesi Akkök Grubu’na bağlı Ak-Kim tarafından satın alındı. Önceki gün Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, İcra Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök, Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri ve Gizem Frit’in ikinci kuşak sahibi Tolga Ballık basının karşısına çıkarak bu satın almayı kamuoyuna duyurdu. Satın alma bedeli ile ilgili bir açıklama yapılmazken Ahmet Dördüncü, organik ve inorganik büyümeye devam edeceklerini söyledi. 187 milyon dolar cirosu olan Ak-Kim’i de Aksa ve DowAksa gibi büyütmeye çalıştıklarını belirten Dördüncü “Hedefimiz 2019’da 500 milyon dolar, 2023’te de 1 milyar dolar ciroyu yakalamak. 500 milyon dolarları gördüğümüzde Ak-Kim’i halka arz etmeyi de planlıyoruz” diye konuştu. Bu hedefe ulaşmada organik büyümenin yanısıra inorganik büyümenin de etkisinin olacağını kaydeden Dördüncü, şöyle devam etti: “Gizem Frit bizim bu hedefe ulaşmak için attığımız önemli adımlardan biri. Geçen yılı 90 milyon dolar ciro ile kapatan şirketin bu yıl 120 milyon dolarlara çıkmasını bekliyoruz. Bu demektir ki 300 milyon dolarları geçeceğiz. Ak-Kim’in şu an yüzde 10’luk bir büyümesi var. Klor üretiminde Türkiye’nin en önemli kuruluşu. Yine su arıtımına yönelik önemli AR-GE çalışmaları yapıyorlar.”

Haberin Devamı

Büyümek için satış gerekliydi

Haberin Devamı

Anne ve babasının kurduğu Gizem Frit’i satan Tolga Ballık, anlaşma gereği 2 yıl daha şirkette kalacağını söyledi. Ballık “Çin, Brezilya, Kuzey Amerika gibi önemli pazarlarda büyümek istiyoruz. Oralarda tesis açmak istiyoruz. Ancak bizim kendi başımıza bu büyük yatırımların altından kalkacak finansal gücümüz yoktu. Şimdi Akkök Grubu’nun finansal gücü ile bu hedeflere ulaşmak mümkün olacak. Bu gelişimi izlemek de bana büyük heyecan ve gurur verecek.” Ballık satıştan elde edilen gelirle farklı alanlarda yatırım yapılacağını, turizmde büyümek istediklerini sözlerine ekledi.