Gazete Vatan Logo

GES talep toplama ne zaman sona eriyor? GES getiri hesaplama nasıl yapılır?

GES'te talep toplama süreci sona eriyor! Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından devreye alınan Gelire Endeksli Senet (GES) ihracına ilişkin süre doluyor. Yatırımcılar en az bin lira tutarında talep oluşturabiliyor. Peki, GES talep toplama ne zaman sona eriyor? GES getiri hesaplama nasıl yapılır? Gelir Endeksli Senet getirisi ne? GES hangi bankalarda var? İşte GES ile ilgili bilmeniz gerekenler…

GES talep toplama ne zaman sona eriyor? GES getiri hesaplama nasıl yapılır?

Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinde (GES) başvurular sona eriyor! Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın GES talep toplama süresinde sona gelindi. Talepler kamu bankaları aracılığıyla alınırken yatırımcılar en az 1000 TL’lik GES alabiliyor. Peki, GES talep toplama ne zaman sona eriyor? GES getiri hesaplama nasıl yapılır? Gelir Endeksli Senet getirisi ne? GES hangi bankalarda var? İşte GES ile ilgili bilmeniz gerekenler…

GES HANGİ BANKALARDA VAR?

Alıcılar, GES başvurusu için Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası şubeleri aracılığıyla taleplerini iletebiliyor.

GES TALEP TOPLAMA NE ZAMAN SONA ERİYOR?

GES talep toplama süreci 22 Haziran’da sona eriyor.

GES VADESİ NE?

Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin (GES) vadesi 6 ay olarak belirlenirken sonraki aşamalarda 1 yıl ve/veya diğer vadelerde de ihraç yapılması öngörülüyor. Vatandaşların yatırımlarını Türk lirası cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak açıklanan GES getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.

Haberin Devamı

GES’İN GETİRİSİ NE?

3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek. GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak. Asgari talep tutarı 1000 lira olarak belirlenen senetler 1 liranın katları şeklinde ihraç edilecek. Senetler, talep toplama dönemini takip eden haftada, 24 Haziran Cuma yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. GES'lerin kupon ödemelerinde esas alınacak beklenen hasılat payı tutarı olarak, 2022 Yılı Bütçe Kanunu'nda açıklanan 2022 yılı için toplam 874 milyon 144 bin liralık (ilgili KİT'lerden sağlanan gelir tahmini) gelir tahmini tutarı baz alınacak. Öte yandan, 22 Aralık 2021-31 Aralık 2022 döneminde iktisap edilen, DİBS'lerden elde edilen gelir ve kazançlara yüzde sıfır stopaj uygulanacak. Bu sebeple, 23 Eylül 2022 ve 23 Aralık 2022 tarihlerinde yapılacak kupon ödemelerinde stopaj oranı yüzde sıfır olacak.

Haberin Devamı

GES GETİRİSİ NASIL HESAPLANACAK?

Senedin vadesi 6 ay olarak belirlendi. Sonraki aşamalarda 1 yıl ve/veya diğer vadelerde de ihraç yapılması öngörülüyor.