Gazete Vatan Logo

Gerildik, yorulduk

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, “Toplum olarak çok gerildik, çok da yorulduk. Barışın, geleceğe güvenin hakim olduğu bir ortamı arzuluyoruz. Önümüzde siyasi, ekonomik ve sosyal reformlara yoğunlaşabileceğimiz kesintisiz bir 4 yıl var. Bu değerli bir fırsattır” dedi

Gerildik, yorulduk

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı, Ankara’da yapıldı. Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, “Toplum olarak çok gerildik, çok da yorulduk. Gerilimlerin düşmesini doğal hayat tempomuza dönmeyi terörün değil, barışın; kaygıların değil, geleceğe güvenin hakim olduğu bir ortamı arzuluyoruz” dedi.

Cansen Başaran-Symes, artık ileriye olumlu bakmak ve küresel rekabette kaybedilen ivmeyi geri kazanmak istediklerini belirtti.

Kesintisiz 4 yıl fırsattır

Başaran-Symes, “Kuşkusuz ülkemizdeki ekonomik ve sosyal gelişmeler de küresel koşullardan etkileniyor. Küresel ölçekte siyasi istikrarsızlık, ihtiyaç duyulan ekonomik ve sosyal reformların hayata geçirilmesini zorlaştırıyor. Önümüzde siyasi, ekonomik ve sosyal reformlar üzerine yoğunlaşabileceğimiz kesintisiz bir 4 yıl var. Bu, kaçırılmaması gereken değerli bir fırsattır. Türkiye bu dönemleri reformlara yoğunlaşarak geçirebilirse, bütün elverişsiz küresel koşullara rağmen içinde bulunduğu ülke grubundan pozitif ayrışabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cansen Başaran-Symes, reformlara pozitif yanıt veren iş dünyasına, genç ve dinamik beşeri sermayeye, iç talep potansiyeline, kamu finansman dengesine, bankacılık yapısına, yakın coğrafyanın istikrara kavuşması durumunda oluşacak ekonomik fırsatlara işaret etti. Başaran-Symes bunların fırsatlara dönüşebilecek güçlü yanları olduğunu, bu durumun yurt dışındaki muhataplar tarafından daha net görüldüğünü kaydetti. Bunların tek başına yeterli olmayacağının da altını çizen Başaran-Symes, şöyle devam etti: “Siyasal bünyemizdeki yaraları sarmamız ve toplumsal barışı yeniden tesis etmek için hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile adil yargılanma konularındaki eksiklerimizi süratle gidermemiz gerekiyor.”

Koordinasyon önerisi

Başaran-Symes, seçimler öncesinde açıklanan 25 Öncelikli Dönüşüm Programı’nın kendilerini çok heyecanlandırdığını belirterek, hükümet programının da iş dünyası açısından öncelikli bir çok hedefi içerdiğini kaydetti.

İş dünyası olarak beklentilerinin, fırsat ve mücadele alanlarına ilişkin reformların etkili bir şekilde, kesintisiz uygulamaya konulması olduğunu bildiren Başaran-Symes, bu yönde atılacak en somut adımın ise iş dünyasının da içinde yer aldığı “Reform Koordinasyon Kurulu”nun kurulması olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Kutuplaşma geride kalsın

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin baş döndürücü bir hızda olduğunu ancak bu durumun reform ajandasına odaklanmayı engellememesi gerektiğini vurguladı.

Özilhan, “Son 2-3 yılda çok yıpratıcı bir süreç yaşadık. Hem demokrasimiz yıprandı, hem de ekonomimiz zarar gördü. Sert tartışmalar hepimizi yordu ve ekonomimizi kutuplaştırdı. Artık bunları geride bırakmak gerekiyor” dedi.

Tuncay Özilhan, gerilimli bir siyasi tartışma ortamının ardından 1 Kasım seçimlerinin güçlü bir iktidar ortaya çıkardığını ve siyasi gerilimin artık geride kaldığını belirterek, seçimsiz geçecek 4 yıl bulunduğunu, bunun da büyümenin çok hızlı, reform dinamiğinin çok yüksek olduğu 2002-2007 dönemindeki gibi yüksek bir performans şansı yarattığını vurguladı.

Haberin Devamı

Elvan: Reform hükümeti olacağız

BAŞBAKAN Yardımcısı Lütfi Elvan, yeni dönemin Türkiye açısından tarihi fırsatlar sunduğunu belirterek, “Bu dönem 13 yılda elde ettiğimiz demokratik, ekonomik, sosyal kazanımlarımızın daha güçleneceği, reformlarımızın gerçekleştirildiği, büyük ölçekli mega projelerin tamamlandığı ve yeni projelerimizin başlatıldığı bir dönem olacaktır” dedi.

Elvan, gelecek dönemde bir yandan makroekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik kazanımlar güçlendirilirken, diğer yandan mikroekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanacaklarını belirtti. Özellikle kamunun etkin ve hızlı karar alabilmesini sağlayacaklarını anlatan Elvan, “İş dünyamızın ihtiyaçları, talepleri en hızlı şekilde nasıl gerçekleştirilebilir sorusu üzerine inşa edebileceğimiz mekanizmalar oluşturacağız” dedi.