Gazete Vatan Logo

Fuat Süren vefat etti

Piyale’yi Piyale yapan, Türkiye’yi kollu hesap makinası Facit ile tanıştıran, Türkiye’nin sayılı sanayicilerinden biriydi

Sanayinin duayenlerinden Fuat Süren, 88 yaşında vefat etti. Süren’in cenazesi bugün Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazını takiben toprağa verilecek.

Galatasaray’ın eski başkanlarından Faruk Süren’in babası Fuat Süren, 1919 yılında Beyoğlu’nda diş hekimliği yapan, Atatürk’ün yanı sıra Şükrü Saraçoğlu, Tevfik Rüştü Aras gibi dönemin ünlü isimlerinin dişçisinin oğlu olarak dünyaya geldi. 23 yaşında iş hayatına atıldı.

Patronu da ünlü Piyale makarnalarının sahibi Tahsin Piyale idi. Tahsin Piyale İzmir’de Metal Türk A.Ş. adında kurduğu şirket için müdür arıyordu. Kollu hesap makinesi Facit’i Türkiye’ye ilk kez Fuat Süren getirdi.

Fuat Süren, sanayi tesisi kurma hayalini ise 1968 yılında “Makine Takım”ı kurarak hayata geçirdi. Ardından Olmuk Oluklu Mukavva Sanayi, Transtürk Kimya, Akdeniz Turistik Tesisleri, Likitgaz Dağıtım, Anadolu Çimentoları başta olmak üzere birçok şirketi devreye soktu.

1972 yılında şirketleri halka açmaya karar veren Fuat Süren, bu işlemi daha sağlıklı yapmak için “Menkul Değerler Bankerlik ve Finansman A.Ş (MEBAN)” adlı şirketi kurdu. Ancak Banker Kastelli olayı patlak verince MEBAN da zora girdi. Süren, sanayi tesislerini ve gayrimenkullerini satarak kaynaklarını MEBAN’a tahsis etti. Daha sonra işleri oğlu Faruk Süren’e devredip kendisi Ortadoğu Yatırım ve Finansman’ı canlandırmaya karar verdi. Yabancı şirketlere danışmanlık yapmaya başladı. Shakhtar Donetsk takımının sahibi, Rusya’nın sayılı zenginlerinden Rinat Ahmedov’a Erdemir özelleştirmesinde danışmanlık yaptı.

Haberin Devamı